Κοροναϊός : Οργή στη Σουηδία για τα χαλαρά μέτρα – Οι ηλικιωμένοι πληρώνουν το τίμημα

Ο κοροναϊός είχε μπει για τα καλά στους οίκους ευγηρίας και τα θετικά περιστατικά ανακοινώνονταν κατά εκατοντάδες.

Τη στιγμή που οι νεκροί στη Σουηδία, μια χώρα των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, ξεπέρασαν τους 1.500 η κυβέρνηση επιμένει στη «χαλαρή» στρατηγική της, παρά το γεγονός ότι οι νεκροί αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Μεταξύ των θυμάτων εκατοντάδες ηλικιωμένοι, σε οίκους ευγηρίας, όπου, όπως καταγγέλεται η κατάσταση είναι άσχημη και δεν τηρούνται ακόμη και τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας.

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσης των επισκέψεων στα γηροκομεία, δηλαδή στις 3 Απριλίου, ο Magnus Bondesson, άρχισε να ανησυχεί.

«Ο οίκος ευγηρίας άνοιξε για επικοινωνία με τους συγγενείς μας που βρίσκονταν εκεί, μέσω Skype. Εκεί άρχισα να ανησυχώ. Το προσωπικό δεν φορούσε ούτε μάσκες, ούτε γάντια», αναφέρει χαρακτηριστικά στον Guardian.

«Όταν τηλεφώνησα ξανά μετά από μερικές ημέρες, ρώτησα τον φροντιστή που ήταν εκεί, γιατί δεν φορούσε μάσκα. Απάντησε ότι ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες».

Την ίδια βδομάδα υπήρχαν αμέτρητες αναφορές στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Σουηδίας, για το πόσο άσχημη ήταν η κατάσταση στους οίκους ευγηρίας. Ο κοροναϊός είχε μπει για τα καλά στους χώρους αυτούς και τα θετικά περιστατικά σε οίκους ευγηρίας της Στοκχόλμης ανακοινώνονταν κατά εκατοντάδες.

Ανησυχητική η κατάσταση στα γηροκομεία

Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι πιέσεις προς την Κυβέρνηση που καλείται να εξηγήσει πως γίνεται από τη μια να δηλώνει ότι ο στόχος ήταν η προστασία των ηλικιωμένων από τον Covid-19 και από την άλλη το 1/3 των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους να είναι από αυτές τις ηλικιακές ομάδες και δη από τους οίκους ευγηρίας.

Την περασμένη βδομάδα καθώς το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωνε ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 1333 ανθρώπους, ο επικεφαλής επιδημιολόγος Anders Tegnell παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στους οίκους ευγηρίας ήταν αρκετά ανησυχητική.

«Αυτό είναι το πρόβλημα μας αυτή τη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο «εγκέφαλος» πίσω από την χαλαρή στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας. Το μόνο που είχε να προτείνει είναι οι άνθρωποι να αποφεύγουν τις αχρείαστες μετακινήσεις, να εργάζονται από το σπίτι και να μένουν σπίτι εάν είναι άνω των 70 ετών ή αν νιώθουν άρρωστοι.

Την ίδια μέρα ο Πρωθυπουργός της χώρας Stefan Lofven ανέφερε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια σοβαρή κατάσταση στους οίκους ευγηρίας και ανακοίνωσε μέτρα για να αναβαθμίσει τα μέτρα προστασίας καθώς επίσης και έρευνα από τις αρχές του Υπουργείου Υγείας.

Επικρίνεται η κυβέρνηση

Η Lena Enhorn, ιολόγος η οποία ηγείται ενός κύματος αντίδρασης κατά των κυβερνητικών πολιτικών έναντι του κοροναϊού, ανέφερε στον Observer ότι η Κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες υγείας αρνούνται να δώσουν τις πιο οφθαλμοφανείς εξηγήσεις.

«Πρέπει να παραδεχθούν την τεράστια αποτυχία. Έλεγαν όλο αυτό το διάστημα ότι ο κύριος στόχος ήταν η προστασία των ηλικιωμένων. Το πιο περίεργο είναι ότι εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν την πορεία των πραγμάτων.

Λένε ότι αυτό είναι ατυχές και ότι θα το διερευνήσουν και πως πρόκειται για ζήτημα εκπαίδευσης του προσωπικού στους οίκους ευγηρίας. Δεν αναγνωρίζουν όμως το εξής: Τον παράγοντα των ασυμπτωματικών ασθενών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χωρίς μάσκες….

Πάντως οι συμβουλές προς τους φροντιστές και τους νοσοκόμους ηλικιωμένων ανθρώπων όπως η 69χρονη μητέρα του Bondesson είναι πως δεν πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες ή άλλο εξοπλισμό εκτός εάν έχουν να κάνουν με ένοικο ο οποίος έχουν εύλογες υποψίες ότι έχει μολυνθεί.

Διαφορετικά η κύρια οδηγία είναι πως οι φροντιστές θα πρέπει να μένουν σπίτι μόνο εάν εμφανίσουν συμπτώματα.

Πληθαίνουν και οι μαρτυρίες νοσοκόμων που αναφέρουν ότι δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες ούτε και να λαμβάνουν ιδιαίτερα μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες. Ούτε καν χρησιμοποιούν αντισηπτικό.

Η ιολόγος Enhorn μιλάει για σκάνδαλο. Είναι μία εκ των 22 ερευνητών που την Τρίτη που μας πέρασε ζήτησαν από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να αλλάξει τη στρατηγική της έναντι του κοροναϊού.

Έντονη άποψη έχουν και για το γεγονός ότι άφησαν σχολεία και νηπιαγωγεία ανοικτά όπως επίσης και τα εστιατόρια και τα μπαρς.

Tα πάρκα στη χώρα είναι γεμάτα, τα κουρεία εργάζονται σε ανοιχτούς χώρους, ενώ συνεχίζονται αθλητικές προπονήσεις ακόμα και για ποδόσφαιρο. O συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στις 13,822 ενώ οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1500.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από