Κοροναϊός : Τουρισμός ο «μεγάλος ασθενής» – SOS εκπέμπουν τα ξενοδοχεία

Κοροναϊός : Τουρισμός ο «μεγάλος ασθενής» – SOS εκπέμπουν τα ξενοδοχεία

Τον κώδωνα του κινδύνου εκπέμπουν τα ξενοδοχεία καθώς οι επιπτώσεις στον τουρισμό είναι μεγάλες - Ήδη σε αρκετές τουριστικές περιοχές της χώρας είχαν αρχίσει οι προετοιμασίες

Μείωση των κρατήσεων, διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων και «ερημωμένα» ξενοδοχεία σε όλη την χώρα είναι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού.

Η μεγάλη ατμομηχανή της χώρας μας, που δεν είναι άλλη από τον τουρισμός βρίσκεται υπό εκτροχιασμό εξαιτίας των επιπλοκών που επιφέρει ο κοροναϊός και κινδυνεύει από πυλώνας της οικονομίας μας να μετατραπεί σε μεγάλο ασθενή.

Ο ελληνικός τουρισμός που μετά από μια αξιοσημείωτη πορεία ακόμα και μέσα στα χρόνια των μνημονίων, φαίνεται ότι βρίσκεται σε μεγάλη καμπή λόγω της πανδημίας.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τομσεν εκτίμησε ότι ακριβά θα στοιχίσει στην Ελλάδα η εξάρτησή της από τον τουρισμό, τη ναυτιλία και τις μεταφορές καθώς θα χτυπηθεί ιδιαίτερα σκληρά από την ύφεση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Economist ο οποίος γράφει ότι ο κοροναϊός, χτυπά την Ελλάδα πιο σκληρά από άλλες οικονομίες στην Ευρωζώνη εστιάζοντας κυρίως στην εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον κλάδο του τουρισμού.

Το άρθρο θεωρεί ότι ο τουρισμός που είναι το μεγάλο θύμα της κρίσης του κοροναϊού, και παίζει σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία, θα έχει μεγαλύτερη ζημιά από των υπολοίπων κρατών μελών της ευρωζώνης.

Μιλούν τα νούμερα
Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα του τρίτου κύκλου έρευνας για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στην ξενοδοχειακή βιομηχανία

Η εκτίμηση για την απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 κυμαίνεται στα 4,46 δισ. ευρώ, με πάνω από 45.000 χαμένες θέσεις εργασίας, την ίδια στιγμή που ένα μεγάλο ποσοστό των ξενοδόχων βλέπει πιθανό και το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας. Συνολικά, η ανάγκη χρηματοδότησης για τα ελληνικά ξενοδοχεία διαμορφώνεται στα 1,79 δισ. ευρώ.

Όπως τόνισε χθες ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, ο τουρισμός είναι αυτή την ώρα στο σημείο μηδέν. Τα ξενοδοχεία εκπέμπουν SOS. Θα απαιτηθεί ολική επαναφορά προκειμένου να κερδίσουν το μέλλον και να συνεχίσουν τη μεγάλη προσφορά τους στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τη συνοχή της κοινωνίας. Θα αργήσει πολύ το διάστημα που η τουριστική βιομηχανία θα ξανά πετύχει τα επίπεδα του 2019.

Αναφορικά με τις ενέργειες που γίνονται για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι μπαίνουν σε εφαρμογή όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ενώ εξετάζεται η επέκτασή τους για τον Μάιο και τον Ιούνιο. Ταυτόχρονα παρατείνονται προθεσμίες και διευρύνονται οι δικαιούχοι ώστε να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Τι αποκαλύπτει έρευνα
Με βάση την έρευνα που έτρεξε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, το 65% εξ αυτών θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή την χρεοκοπία (46,6% πιθανή, 18,3% πολύ πιθανή). Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ανέρχεται στα 51,8% (40,5% πιθανή, 11,3% πολύ πιθανή).

Ταυτόχρονα το 95% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας διαβλέπει ποσοστιαία μείωση του τζίρου κατά μέσο όρο 56,3%. Αντίστοιχα το 94,2% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας αναμένει μείωση του τζίρου κατά μέσο όσο 56,1%.

Με αναγωγή στον συνολικό ξενοδοχειακό πληθυσμό, η απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 εκτιμάται σε 1,2 δισ. ευρώ για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και σε 3, 26 δισ. ευρώ για τα εποχικής. Η συνολική εκτιμώμενη απώλεια φτάνει στα 4,46 δισ. ευρώ.

Ακολούθως το 57,3% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμούν μείωση της απασχόλησης κατά 40%. Αντίστοιχα, το 65,4% εποχικής λειτουργίας βλέπει πτώση της απασχόλησης κατά 41,5%. Με αναγωγή στο συνολικό πληθυσμό των ξενοδοχείων υπολογίζεται πως κινδυνεύουν άμεσα 45.142 θέσεις εργασίας.

Επίσης το 71,1% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας δηλώνει ότι έχει ανάγκη για χρηματοδότηση, η οποία ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 31,1% του τζίρου τους. Αντίστοιχα 66,6% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας δηλώνουν ανάγκες χρηματοδότησης στο 31,4%. Με αναγωγή εκτιμάται πως οι ανάγκες χρηματοδότησης φτάνουν τα 498 εκατ. ευρώ για τα συνεχούς λειτουργίας και 1,29 δισ. ευρώ για τα εποχικής. Συνολικά η ανάγκη χρηματοδότησης διαμορφώνεται στα 1.79 δισ. ευρώ.

Handelsblatt: «Έλληνες ξενοδόχοι φοβούνται το λουκέτο»
Ο τουρισμός δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης, όσο στην Ελλάδα, σχολιάζει, σε ανταπόκριση από την Αθήνα, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, στο δημοσίευμα με τίτλο «Έλληνες ξενοδόχοι φοβούνται το λουκέτο».
Βάσει όσων αναφέρει το άρθρο της οικονομικής εφημερίδας, «σύμφωνα με το World Travel & Tourism Council, η συμβολή του τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ το 2018 έφθασε το 20,6%, ενώ στην Ιταλία σχεδόν 13% και στην Ισπανία 14,6%. Ο τουρισμός έχει καθοριστική σημασία και στην αγορά εργασίας, μιας και δίνει δουλειά σε 700.000 ανθρώπους. Με άλλα λόγια, το 20% των θέσεων εργασίας εξαρτώνται από τον τουρισμό. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κλάδος αυτός ήταν η ατμομηχανή εξόδου της Ελλάδας από τη κρίση. Με πάνω από 31 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019, η Ελλάδα υπερδιπλασίασε τους τουρίστες του 2009. Κατά συνέπεια, οι επιπτώσεις της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό θα είναι τεράστιες».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ