Νέοι έπαινοι προς την Ελλάδα: «Αποδείχτηκε ο καλύτερος μαθητής στη μάχη κατά του κοροναϊού»

Νέοι έπαινοι προς την Ελλάδα: «Αποδείχτηκε ο καλύτερος μαθητής στη μάχη κατά του κοροναϊού»

Συνεχίζεται η διεθνής αναγνώριση της χώρας μας για την άμεση και επιτυχή αντίδραση που είχε στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτή τη φορά ο έπαινος έρχεται από τη γνωστή γαλλική εφημερίδα «Les Echos» και τη μεγαλύτερη εφημερίδα του Καναδά «The Globe and Mail»

Συνεχίζεται η διεθνής αναγνώριση της χώρας μας για την άμεση και επιτυχή αντίδραση που είχε στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αυτή τη φορά ο έπαινος έρχεται από τη γνωστή γαλλική εφημερίδα «Les Echos» και τη μεγαλύτερη εφημερίδα του Καναδά «The Globe and Mail».

«Παρόλο που η Ελλάδα είχε όλα τα χαρακτηριστικά του ιδανικού θύματος αποδείχθηκε ο πιο καλός μαθητής στην Ευρώπη. Έμαθε από τα λάθη της Ιταλίας και της Ισπανίας και προχώρησε σε γρήγορες αποφάσεις με αποτέλεσμα να έχει πολύ μικρό ποσοστό μολύνσεων και θανάτων που συνδέονται με το Covid-19», αναφέρει σε άρθρο της η Les Echos.

Όπως τονίζεται στο άρθρο οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν πολύ νωρίς να εφαρμόσουν τους περιορισμούς που δεν επέτρεψαν να επιβαρυνθεί το εξαθλιωμένο μετά από δέκα χρόνια λιτότητας νοσοκομειακό της σύστημα.

«Με την Αυστρία, τη Σλοβενία και τη Νορβηγία, η Ελλάδα είναι μία από τις πιο προχωρημένες χώρες στην πορεία προς το τέλος του περιορισμού στην Ευρώπη: ο πρωθυπουργός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, τη σταδιακή άρση των περιορισμών από το τέλος του μήνα, το αποτέλεσμα μιας πολύ ισχυρότερης αντίδρασης σε σχέση με τους περισσότερους Ευρωπαίους ομολόγους του» αναφέρεται στο άρθρο, όπου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον χαμηλό αριθμό θυμάτων αλλά και κρουσμάτων κοροναϊού

Εξηγώντας τον χαρακτηρισμό της Ελλάδας ως «ιδανικού θύματος» η γαλλική εφημερίδα παραθέτει δήλωση του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Κυριάκου Σουλιώτη ο οποίος επισημαίνει ότι «ο αριθμός των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας που διαθέτει η χώρα μας ανέρχεται στο μισό μόνο του ευρωπαϊκού μέσου όρου».

«Περίπου 11 δημόσια νοσοκομεία και 850 κλινικές έχουν κλείσει την τελευταία δεκαετία. Το νοσοκομειακό σύστημα στερείται τα πάντα, ιδίως μάσκες και τεστ (μόνο 43.000 πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη της πανδημίας) και δεν θα ήταν ποτέ σε θέση να αντέξει μια μεγάλη εισροή ασθενών. Χωρίς να ξεχνάμε τις υγειονομικές βόμβες που αποτελούν οι 110.000 πρόσφυγες που συσσωρεύονται στα ελληνικά hotspots, ιδίως στα νησιά της Λέσβου και της Χίου – μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα. Η Ελληνική Δημοκρατία επέλεξε λοιπόν μια πολύ γρήγορη αντίδραση προκειμένου να αποφευχθεί μια υγειονομική καταστροφή» προστίθεται στο άρθρο.

«Το γεγονός παραμένει ότι η Ελλάδα, η οποία μόλις έχει επανέλθει σε μια δειλή ανάπτυξη, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην επικείμενη ύφεση. Αν και το κύμα αλληλεγγύης από τους δήμους και τις ΜΚΟ αυξάνεται στη χώρα, μια κληρονομιά της αφύπνισης της συλλογικής συνείδησης που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης, η χώρα εξακολουθεί να έχει 16% ανεργία και θα υποφέρει από την πτώση του τουρισμού, που αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ της» σημειώνει η Les Echos.

The Globe and Mail: Άνευ προηγούμενου η ταχύτητα αντίδρασης της Ελλάδας

Διθυραμβικό είναι για τη χώρα μας και το δημοσίευμα της μεγαλύτερης εφημερίδας του Καναδά «The Globe and Mail».

Με εκτενές ρεπορτάζ αναφέρεται στο ελληνικό παράδειγμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας κάνοντας λόγο για την άνευ προηγουμένου ταχύτητα με την οποία έδρασε η ελληνική κυβέρνηση μαθαίνοντας από τα λάθη της Ιταλίας και της Ισπανίας και εφαρμόζοντας μερικές εξαιρετικές καινοτομίες.

«Εάν υπήρχε μια χώρα στην Ευρώπη που θα φαινόταν λιγότερο ικανή να αντιμετωπίσει τη νέα πανδημία κορωνοϊού, θα νομίζατε ότι θα ήταν η Ελλάδα. Μια χώρα με έναν από τους γηραιότερους πληθυσμούς, ένα αδύναμο σύστημα υγείας και με περιορισμένους πόρους για την αντιμετώπιση της πανδημίας», αναφέρει το άρθρο και συνεχίζει:

«Η χώρα που έλαβε τρία πακέτα διάσωσης από την εποχή της οικονομικής κρίσης, πέρασε σχεδόν ολόκληρη την τελευταία δεκαετία σε βαθιά ύφεση και υψηλή ανεργία».

«Παρόλα αυτά η Ελλάδα μπόρεσε να μετριάσει τον αριθμό των θανάτων διότι άκουσε τους επιστήμονες και κινήθηκε πολύ πιο γρήγορα από άλλες χώρες στην επιβολή περιοριστικών μέτρων».

«Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει τεράστια πολιτική και λαϊκή στήριξη για να θέσει σε εφαρμογή την ατζέντα καταπολέμησης της πανδημίας» αναφέρει στην εν λόγω εφημερίδα ο κ. Τάκης Παππάς, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι» αναφέρει το άρθρο της καναδικής εφημερίδας.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ