Κορωνοϊός – Ελλάδα: Ο καλός μαθητής στην Ευρώπη για τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός – Ελλάδα: Ο καλός μαθητής στην Ευρώπη για τον κορωνοϊό

Η Ελλάδα έμαθε από τα λάθη τις Ιταλίας και της Ισπανίας και προχώρησε σε γρήγορες αποφάσεις επισημαίνουν η γαλλική Les Echos και η καναδική The Globe and Mail

Ως «ο καλός μαθητής στην Ευρώπη» την εποχή του κορωνοϊού παρουσιάζει την Ελλάδα η γαλλική εφημερίδα Les Echos σε άρθρο στην ιστοσελίδα της σημειώνοντας ότι «ενώ (σ.σ. η Ελλάδα) είχε όλα τα χαρακτηριστικά του ιδανικού θύματος, η χώρα έχει ένα πολύ μικρό ποσοστό μολύνσεων και θανάτων που συνδέονται με το Covid-19».

Όπως τονίζεται στο άρθρο οι αρχές αποφάσισαν πολύ νωρίς έναν περιορισμό που δεν επιτρέπει να κορεστεί το εξαθλιωμένο μετά από δέκα χρόνια λιτότητας νοσοκομειακό της σύστημα.

«Με την Αυστρία, τη Σλοβενία και τη Νορβηγία, η Ελλάδα είναι μία από τις πιο προχωρημένες χώρες στην πορεία προς το τέλος του περιορισμού στην Ευρώπη: ο πρωθυπουργός της Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη Δευτέρα, τη σταδιακή άρση των περιορισμών από το τέλος του μήνα, το αποτέλεσμα μιας πολύ ισχυρότερης αντίδρασης σε σχέση με τους περισσότερους Ευρωπαίους ομολόγους του» αναφέρεται στο άρθρο.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά στον μειωμένο αριθμό θυμάτων αλλά και κρουσμάτων κορωνοϊού με βάση τα στοιχεία της 14ης Απριλίου με την Ελλάδα να έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων που συνδέονται με την πανδημία (9 ανά εκατομμύριο κατοίκους) στην ΕΕ όπως η Ουκρανία, η Πολωνία και η Βουλγαρία.

les-echos-greece

Εξηγώντας την επιλογή της λεζάντας του άρθρου περί «ιδανικού θύματος» η γαλλική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του καθηγητή της πολιτικής της υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Κυριάκου Σουλιώτη ότι «ο αριθμός των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας που διαθέτει η χώρα ανέρχεται στο μισό μόνο του ευρωπαϊκού μέσου όρου».

«Περίπου ένδεκα δημόσια νοσοκομεία και 850 κλινικές έχουν κλείσει την τελευταία δεκαετία. Το νοσοκομειακό σύστημα στερείται τα πάντα, ιδίως μάσκες και τεστ (μόνο 43.000 πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη της πανδημίας) και δεν θα ήταν ποτέ σε θέση να αντέξει μια μεγάλη εισροή ασθενών. Χωρίς να ξεχνάμε τις υγειονομικές βόμβες που αποτελούν οι 110.000 πρόσφυγες που συσσωρεύονται στα ελληνικά hotspots, ιδίως στα νησιά της Λέσβου και της Χίου – μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα. Η Ελληνική Δημοκρατία επέλεξε λοιπόν μια πολύ γρήγορη αντίδραση προκειμένου να αποφευχθεί μια υγειονομική καταστροφή» προστίθεται στο άρθρο.

«Το γεγονός παραμένει ότι η Ελλάδα, η οποία μόλις έχει επανέλθει σε μια δειλή ανάπτυξη, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην επικείμενη ύφεση. Αν και το κύμα αλληλεγγύης από τους δήμους και τις ΜΚΟ αυξάνεται στη χώρα, μια κληρονομιά της αφύπνισης της συλλογικής συνείδησης που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης, η χώρα εξακολουθεί να έχει 16% ανεργία και θα υποφέρει από την πτώση του τουρισμού, που αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ της» σημειώνει η Les Echos.

Άνευ προηγούμενου η ταχύτητα της Ελλάδας

Στο ελληνικό παράδειγμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού αναφέρεται σε εκτενές της ρεπορτάζ και η μεγαλύτερη εφημερίδα του Καναδά «The Globe and Mail», κάνοντας λόγο για την άνευ προηγουμένου ταχύτητα με την οποία έδρασε η ελληνική κυβέρνηση μαθαίνοντας από τα λάθη της Ιταλίας και της Ισπανίας και εφαρμόζοντας μερικές εξαιρετικές καινοτομίες.

«Εάν υπήρχε μια χώρα στην Ευρώπη που θα φαινόταν λιγότερο ικανή να αντιμετωπίσει τη νέα πανδημία κορωνοϊού, θα νομίζατε ότι θα ήταν η Ελλάδα. Μια χώρα με έναν από τους γηραιότερους πληθυσμούς, ένα αδύναμο σύστημα υγείας και με περιορισμένους πόρους για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η χώρα που έλαβε τρία πακέτα διάσωσης από την εποχή της οικονομικής κρίσης, πέρασε σχεδόν ολόκληρη την τελευταία δεκαετία σε βαθιά ύφεση και υψηλή ανεργία» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο της καναδικής εφημερίδας. Σύμφωνα ωστόσο με το δημοσίευμα, σήμερα, δύο μήνες μετά την πανδημία που έπληξε την ήπειρο, η Ελλάδα, μέχρι στιγμής, έχει αποφύγει τις καταστροφές που έπληξαν την Ιταλία, την Ισπανία, τη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι την Τρίτη είχαν καταγραφεί 2.170 κρούσματα COVID-19 και 101 θάνατοι. Δύο χώρες συγκρίσιμου μεγέθους, το Βέλγιο και οι Κάτω Χώρες, κατέγραψαν 4.167 και 2.945 θανάτους αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει η «The Globe and Mail» η Ελλάδα μπόρεσε να μετριάσει τον αριθμό των θανάτων διότι άκουσε τους επιστήμονες και κινήθηκε πολύ πιο γρήγορα από άλλες χώρες στην επιβολή περιοριστικών μέτρων. «Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει τεράστια πολιτική και λαϊκή στήριξη για να θέσει σε εφαρμογή την ατζέντα καταπολέμησης της πανδημίας» αναφέρει στην εν λόγω εφημερίδα ο κ. Τάκης Παππάς, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

globe-and-mail-greece

Σύμφωνα με την καναδική εφημερίδα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που εκλέχθηκε με πλειοψηφία το περασμένο καλοκαίρι, ήξερε ότι δεν θα μπορούσε να πάρει ρίσκα απέναντι στην πανδημία. Μετά από χρόνια περικοπών, ολόκληρο το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης έμεινε με μόλις 560 μονάδες εντατικής θεραπείας. Σε σχέση με τον πληθυσμό των 10,7 εκατομμυρίων, ο αριθμός των κλινών ήταν ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, και ισοδυναμεί με περίπου το ένα πέμπτο των γερμανικών κλινών.

«Το πρώτο θετικό κρούσμα του ιού επιβεβαιώθηκε στην Ελλάδα στις 26 Φεβρουαρίου και ο πρώτος θάνατος στις 12 Μαρτίου. Τα σχολεία της Ελλάδας έκλεισαν την ημέρα που η χώρα ανέφερε τον πρώτο θάνατο. Η Ιταλία περίμενε 11 ημέρες και η Ισπανία 30 ημέρες. Τα μη απαραίτητα καταστήματα έκλεισαν στην Ελλάδα εντός τεσσάρων ημερών από τον πρώτο θάνατο. Η Ιταλία περίμενε 18 ημέρες και η Ισπανία 30 ημέρες».

Σύμφωνα με την «The Globe and Mail», η Ισπανία φάνηκε να μην παίρνει στα σοβαρά την απειλή του COVID-19. «Θα έχουμε μόνο λίγα κρούσματα», είχε δηλώσει ο Φερνάντο Σίμον, ο επιδημιολόγος που υπηρετεί ως συντονιστής έκτακτης ανάγκης για το Υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, στις 9 Φεβρουαρίου, λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων αυξήθηκε εκθετικά στην Ισπανία. Στις 8 Μαρτίου – τρεις εβδομάδες μετά τον πρώτο θάνατο στην Ισπανία – η Μαδρίτη επέτρεψε σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους να διαδηλώσουν στους δρόμους της πόλης για να γιορτάσουν τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας. Οι πολιτικές διαμάχες στην εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού του Πρωθυπουργού Πέδρο Σάνστεθ και των Podemos δεν βοήθησαν για να ληφθούν επείγοντα μέτρα.

«Η Ελλάδα φαίνεται να έχει μάθει καλά από τα λάθη της Ισπανίας και της Ιταλίας και εφάρμοσε κάποιες δικές της καινοτομίες. Μια από αυτές ήταν η επίσπευση της ψηφιοποίησης του Δημοσίου τομέα, μια διαδικασία που ξεκίνησε με σοβαρότητα το περασμένο καλοκαίρι, όταν εξελέγη η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Η ιδέα ήταν να μειωθεί η ανάγκη πραγματοποίησης επισκέψεων σε δημόσιους οργανισμούς κάνοντας χρήση του διαδικτύου. Η κυβέρνηση επέτρεψε στους γιατρούς να συνταγογραφούν χωρίς οι ασθενείς να χρειάζεται να επισκεφθούν τα νοσοκομεία και τις κλινικές. Η κυβέρνηση μπόρεσε επίσης να πείσει την ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας να αναστείλει τις λειτουργίες και τα μυστήρια αν και στην προσπάθειά της να πείσει τους πιστούς να παραμείνουν στο σπίτι τους για το Ορθόδοξο Πάσχα, στις 19 Απριλίου, αναμένεται να αντιμετωπιστεί κάποια αντίσταση, δεδομένου του χαμηλού αριθμού κρουσμάτων και θανάτων», αναφέρει η καναδική εφημερίδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο χαμηλός αριθμός θανάτων δεν σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία θα ξεφύγει από μια σοβαρή οικονομική ζημία. Τα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τα μέσα Μαΐου, προτού αρχίσουν να αίρονται σταδιακά. Λόγω της επιμέλειας που έχει επιδείξει μέχρι στιγμής ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται απίθανο η ελληνική οικονομία να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς πριν από το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ