Πώς η μυστική υπηρεσία του Ισραήλ «βοήθησε» στην απόκτηση φαρμακευτικών υλικών με μυστικές επιχειρήσεις κάνοντας αυτό που ξέρει καλύτερα εδώ και δεκαετίες!
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, μια μουντή σχετικά μέρα, έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι η Μοσάντ, η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, άκουγε τα τηλέφωνα του Ντόναλντ Τραμπ και των αξιωματούχων του στον Λευκό Οίκο. Εκείνη την ημέρα ο διοικητής της Μοσάντ Γιόζι Κοέν, βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας με αφορμή αυτή την απίστευτη επιχείρηση κατασκοπείας σε βάρος των ΗΠΑ.
Εδώ και λίγα 24ωρα είναι ξανά το πρόσωπο των ημερών στο Ισραήλ, χάρη σε μια άλλη επιχείρηση τελείως διαφορετική που σχετιζόταν με την πανδημία του κορωνοϊού και τις ανάγκες της χώρας για φαρμακευτικό υλικό.
Ο Κοέν και κατ’ επέκταση «το Ινστιτούτο» όπως αποκαλείται η διαβόητη υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, είχε κάθε λόγο να συνδράμει σε αυτή την εντελώς έξω από τα στεγανά της Μοσάντ επιχείρηση, που δεν συνάδει με την συνήθη δράση της. Σύμφωνα με τους New York Times, όταν ο υπουργός Υγείας της χώρας μολύνθηκε από τον κορωνοϊό στις αρχές του μήνα, όλοι οι υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί του, μπήκαν σε καραντίνα. Απ’ όλους αυτούς ξεχώριζε ο διευθυντής της Μοσάντ, Γιόζι Κοέν, που φάνταζε το λιγότερο αταίριαστος με όλους τους υπόλοιπους.
Οι επικεφαλής της Μοσάντ, άλλωστε, είναι άρρηκτα δεμένοι με μυστικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό και απόρρητες αποστολές που σκοπό έχουν την προστασία του Ισραήλ. Δεν ασχολούνται συνήθως με τη δημόσια υγεία γι’ αυτό και πολλοί αναρωτήθηκαν τι ήθελε ο Κοέν στο ίδιο δωμάτιο με τον υπουργό Υγείας Γιάκοβ Λίτζμαν.
Τα γεράκια του Ισραήλ
Όπως αποδείχτηκε και σύμφωνα με τα όσα γράφουν οι Times, «Το Ινστιτούτο» στο οποίο προΐσταται ο Κοέν ενεπλάκη βαθιά στην καταπολέμηση του ιού και συνέβαλε τα μέγιστα στην απόκτηση ιατρικού εξοπλισμού και σύγχρονης τεχνολογίας από το εξωτερικό.
Φωτογραφία: O διοικητής της Μοσάντ Γιόζι Κοέν
Την είδηση επιβεβαίωσαν Ισραηλινοί γιατροί και αξιωματούχοι ασφαλείας που μίλησαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας για την πιο αναπάντεχη ίσως αποστολή της Μοσάντ τις τελευταίες δεκαετίες..
Την ώρα που οι χώρες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται άγρια για τις περιορισμένες και περιζήτητες προμήθειες φαρμακευτικών υλικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ηγεσία τους στρέφεται προς οποιονδήποτε μπορεί να βοηθήσει στο να τις προμηθευτούν.
Καθώς η Μοσάντ μέσω αναφορών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ιράν – που παλεύει και αυτό με την πανδημία του Covid-19- δεν αποτελεί πλέον άμεση απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ, επέλεξε να αναλάβει δράση.
Οι αρχικές προβλέψεις για τις απώλειες από τον νέο ιό στην χώρα ήταν πολύ δυσοίωνες, όμως δεν επιβεβαιώθηκαν, αφού με σχεδόν 11.000 περιπτώσεις και 103 θανάτους το Ισραήλ δεν κατατάσσεται στα κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο.
Όμως στις αρχές του περασμένου Φλεβάρη οι γιατροί και τα διοικητικά στελέχη του ιατρικού κέντρου Σίμπα, που είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο του Ισραήλ, συνειδητοποίησαν ότι χρειάζονται περισσότερους αναπνευστήρες και ειδικό εξοπλισμό.
Ο καθηγητής Γιτζάκ Κρέις, γενικός διευθυντής του νοσοκομείου, συναντήθηκε με τον Γιόζι Κοέν σε μια ιδιωτική εκδήλωση προς τιμήν ενός κοινού φίλου και των δύο.
Η ενεργοποίηση των δικτύων
Ήδη ο διοικητής της Μοσάντ είχε ήδη εκτιμήσει πώς η υπηρεσία του θα μπορούσε να βοηθήσει το Ισραηλινό σύστημα υγείας. Ο καθηγητής δήλωσε ότι απαρίθμησε τις πιο επείγουσες ανάγκες εξοπλισμού στον Κοέν, ο οποίος έλαβε κι άλλες λίστες από το υπουργείο Υγείας.
Οι πράκτορες της Μοσάντ ενεργοποίησαν ένα διεθνές δίκτυο προκειμένου να βρουν τα απαραίτητα υλικά και στις αρχές του περασμένου μήνα Μαρτίου, δημιουργήθηκε ένα κέντρο εντολών και ελέγχου. Αυτό διαχειρίστηκε την διανομή των ιατρικών εργαλείων σε ολόκληρη τη χώρα, και επικεφαλής του ήταν ο διοικητής της μυστικής υπηρεσίας του Ισραήλ.
Συμμετείχαν επίσης στελέχη της Μοσάντ, αξιωματούχοι του τμήματος εξοπλισμών του Υπουργείου Άμυνας, καθώς και μέλη της Unit 81, μιας εξαιρετικά απόρρητης μονάδας που υπάγεται στην Στρατιωτική Μυστική Υπηρεσίας, η οποία ασχολείται με την ανάπτυξη προηγμένου κατασκοπευτικού εξοπλισμού.
Ο Κρέις πρώην στρατηγός στην IDF και πρώην γενικός χειρουργός για το στρατό, δήλωσε ότι η Μοσάντ έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε το ίδρυμα του να εξασφαλίσει ζωτικό ιατρικό εξοπλισμό από το εξωτερικό. «Μόνο στο Ισραήλ το νοσοκομείο Σίμπα θα μπορούσε να στρατολογήσει την Μοσάντ για βοήθεια», ανέφερε σε συνέντευξη του. «Μπορείτε να φανταστείτε το νοσοκομείο Μάουντ Σινάϊ να προστρέχει στην C.I.A. για βοήθεια;» συμπλήρωσε αναφερόμενος στο γνωστό ιατρικό κέντρο της Νέας Υόρκης.
Ο καθηγητής αρνήθηκε πάντως να μπει σε λεπτομέρειες για το πως ακριβώς οι πράκτορες της Μοσάντ βοήθησαν το νοσοκομείο του ή από πού προήλθε ο εισαγόμενος εξοπλισμός. Σύμφωνα πάντως με έξι εν ενεργεία ή πρώην στελέχη της υπηρεσίας με άριστη γνώση των μυστικών επιχειρήσεων, η Μοσάντ κινητοποίησε και χρησιμοποίησε διεθνείς επαφές για να προμηθευτεί το Ισραήλ ότι ζητήθηκε.
Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, οι οποίοι μίλησαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας επειδή οι ενέργειες της Μοσάντ είναι άκρως απόρρητες, δήλωσαν ότι οι επαφές των πρακτόρων της αποδείχθηκαν ανεκτίμητες, επιτρέποντας στο Ισραήλ να αποκτήσει τους αναπνευστήρες και τα υλικά δοκιμών που το Υπουργείο Υγείας δεν μπορούσε να εξασφαλίσει. Επίσης ένας ανώτερος αξιωματούχος της Μοσάντ παραδέχθηκε σε μια συνέντευξη ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η υπηρεσία του απέκτησε υλικό που είχαν ήδη παραγγείλει άλλες χώρες.
Προσωπικές επαφές πρακτόρων
Η παρέμβαση της Μοσάντ όμως προκάλεσε και μια έντονη αμηχανία στους υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι συνήθως μιλάνε ελεύθερα στα ΜΜΕ, αλλά αρνήθηκαν να σχολιάσουν οποιαδήποτε πτυχή του ρόλου που έπαιξε η περιώνυμη υπηρεσία κατασκοπείας. Η πρώτη αποστολή που αποκτήθηκε στο εξωτερικό ελέω Μοσάντ έφθασε στο Ισραήλ με ειδική πτήση στις 19 Μαρτίου και ήταν 100.000 τεστ δοκιμών κορωνοϊού, δήλωσε αξιωματούχος από το γραφείο του πρωθυπουργού.
Μεταγενέστερες αποστολές περιελάμβαναν περισσότερα τεστ δοκιμών, 1.500.000 χειρουργικές μάσκες, δεκάδες χιλιάδες μάσκες N-95, προστατευτικές φόρμες για τα πληρώματα πρώτων βοηθειών, προστατευτικά γυαλιά και μια σειρά φαρμάκων.
Η Μοσάντ βοήθησε επίσης στην απόκτηση τεχνολογίας από το εξωτερικό που επέτρεψε σε πολλά ισραηλινά εργαστήρια να διεξάγουν δοκιμές για τον κορωνοϊό ενώ οι πράκτορες της εξασφάλισαν την απαραίτητη τεχνογνωσία για την παραγωγή αναπνευστήρων στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο «Το Ινστιτούτο» ήξερε ότι έπρεπε να ενεργήσει επειγόντως, καθώς η ζήτηση για τέτοιο εξοπλισμό έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Οι προσπάθειες των πρακτόρων ήταν ευκολότερες σε χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα όπου οι κεντρικές υπηρεσίες πληροφοριών τους έχουν μεγαλύτερη επιρροή στους ηγέτες τους.
Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο Γιόζι Κοέν επικοινώνησε προσωπικά με τους ομολόγους του για να επισπευτεί η αγορά του υλικού, ενώ σε άλλες μίλησε απευθείας με τους ηγέτες των συγκεκριμένων χωρών.Όταν ρωτήθηκε ποιες ήταν αυτές οι χώρες το τηλέφωνο έκλεισε με έναν ευγενικό χαιρετισμό του στελέχους της Μοσάντ που είχε ήδη όσα ακριβώς επιτρεπόταν να διαρρεύσουν, γι’ αυτή την ιδιότυπη επιχείρηση που είχε στόχο τον αόρατο εχθρό που χτύπησε την υφήλιο.