Κορωνοϊός: Ένοχα ή αθώα για τη μετάδοσή του τα κατοικίδια;

Κορωνοϊός: Ένοχα ή αθώα για τη μετάδοσή του τα κατοικίδια;

Σε δηλώσεις που καθιστούν σαφές ότι ο κορωνοϊός δεν μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο, προχώρησε η Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κτηνιάτρων για ζώα συντροφιάς

H Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κτηνιάτρων για ζώα συντροφιάς (FECAVA) ειδικότερα αναφέρει ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα πίσω στους ανθρώπους, ή σε άλλα ζώα. Η διάδοση της ασθένειας, αυτήν τη στιγμή, πραγματοποιείται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ωστόσο, ένα ζώο μπορεί να φέρει τον ιό, όπως και τα αντικείμενα. Επομένως, οι κανόνες σωστής υγιεινής -πλύσιμο χεριών πριν και μετά την επαφή με ζώα, το φαγητό τους, ή άλλα αντικείμενά τους, αποφυγή φιλιών, σωστή καθαριότητα- συνιστάται να τηρούνται».

Παράλληλα, το σχετικό έγγραφο που απέστειλε η Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κτηνιάτρων για ζώα συντροφιάς στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο αναφέρεται στα τρία θετικά περιστατικά σε κατοικίδια ζώα (Χονγκ Κονγκ, Βέλγιο) και σε αποτελέσματα ερευνών που έχουν διεξαχθεί σε κατοικίδια για τη νόσο COVID-19.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της (FECAVA) έχουν ως εξής:

Τρεις αναφορές για θετικά περιστατικά σε κατοικίδια ζώα

«Πρόσφατα, το RNA του ιού SARS-CoV2 βρέθηκε σε δύο σκύλους και μία γάτα, με τη διαγνωστική μέθοδο RT-PCR. Και τα τρία ζώα ζούσαν σε στενή επαφή με μολυσμένους ανθρώπους, οι οποίοι ήταν, πιθανώς, η πηγή της λοίμωξης.

Στα δύο σκυλιά, που βγήκαν θετικά, ο ιός ανιχνεύτηκε στα ρινικά και στοματικά δείγματα. Δεν παρουσίασαν κλινικά συμπτώματα και διαγνώστηκαν στο Χονγκ Κονγκ.

Στα τέλη Μαρτίου δημοσιεύτηκε η πρώτη αναφορά για εμφάνιση του ιού σε κατοικίδιο στην Ευρώπη. Εντοπίστηκε στα κόπρανα και τον εμετό μιας γάτας με παροδικά συμπτώματα του πεπτικού και αναπνευστικού συστήματος στο Βέλγιο. Αυτή η λοίμωξη δεν έχει, ακόμα, επιβεβαιωθεί από τους ορολογικούς ελέγχους.

Παρουσιάζουν αυτές οι εκθέσεις όντως μια σοβαρή απειλή;

Σε αντίθεση με χιλιάδες μολυσμένα άτομα σε ολόκληρο τον πλανήτη και τις προειδοποιήσεις για το πόσο εξαιρετικά μεταδοτικός είναι ο νέος κορωνοϊός, υπάρχουν μόνον τρεις αναφορές για θετικά περιστατικά σε κατοικίδια ζώα.

Αν λάβουμε υπόψη ότι το περιβάλλον ενός ασθενή με SARS-CoV2 είναι εξαιρετικά μολυσμένο και, επομένως, τα κατοικίδια που κατοικούν με μολυσμένα άτομα είναι άκρως εκτεθειμένα στον ιό, ο κίνδυνος μόλυνσης των κατοικίδιων είναι, στην πραγματικότητα, πολύ μικρός.

Η γνώμη του βέλγου ιολόγου για ζώα, Hans Nauwynck είναι ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ερμηνεία ενός θετικού αποτελέσματος σε δείγμα από γάτα, το οποίο στάλθηκε από τον ιδιοκτήτη της και θα μπορούσε, επομένως, να έχει μολυνθεί από τον ιό. Ακόμα και μελέτες δείχνουν ότι τα κατοικίδια ζώα δεν μολύνονται εύκολα με τον νέο κορωνοϊό.

Τι έδειξαν έρευνες που έγιναν σε κατοικίδια για τη νόσο COVID-19

Το Τμήμα Γεωργίας, Αλιείας και Διατήρησης (AFCD) στο Χονγκ Κονγκ εξέτασε 17 σκύλους και 8 γάτες από νοικοκυριά με επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19, ή άτομα με στενές επαφές με επιβεβαιωμένους ασθενείς, και μόνο δύο σκυλιά βγήκαν θετικά. Μια άλλη έρευνα διεξήχθη από την IDEXX Laboratories, ένα Κτηνιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο. Εξέτασαν πάνω από 3.500 σκύλους, γάτες και άλογα στη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, και κανένα τεστ δεν βγήκε θετικό. (Άρθρο στο Today.com)

Μόλις πρόσφατα, ερευνητές από το Κτηνιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Χαρμπίν στην Κίνα ανακάλυψαν ότι οι γάτες μπορούν να μολυνθούν με τον κορωνοϊό που προκαλεί COVID-19 και μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλες γάτες, αλλά τα σκυλιά δεν είναι ιδιαίτερα ευπαθή. Η μελέτη έγινε σε εργαστηριακό περιβάλλον, όπου ένας μικρός αριθμός ζώων έλαβε σκόπιμα υψηλές δόσεις του ιού SARS-COVID-19. Μία στις τρεις γάτες που εκτέθηκαν στον ιό βρέθηκε θετική.

Καμία από τις μολυσμένες γάτες δεν παρουσίασε κλινικά συμπτώματα της ασθένειας. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει άμεση ένδειξη ότι οι μολυσμένες γάτες εκκρίνουν αρκετή ποσότητα κορωνοϊού για να τον μεταδώσουν στον άνθρωπο, αλλά χρειάζονται επιπλέον έρευνες για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα (Άρθρο σε Nature και The Guardian).

Παρόλο που ο κίνδυνος μόλυνσης των ζώων από τους ανθρώπους θεωρείται χαμηλός, συνιστάται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες να παραμένουν σε εγρήγορση για τυχόν νέα περιστατικά».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ