Ωστόσο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 1,5 εκατομμύρια
Mόλις το 6% των κρουσμάτων του Covid- 19 έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, σύμφωνα με άκρως ανησυχητική μελέτη Γερμανών επιστημόνων.
Εάν τα πορίσματά τους επιβεβαιωθούν, τότε ο πραγματικός αριθμός των ασθενών που έχουν κολλήσει τον ιό είναι 25 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο και όχι 1,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν στη Γερμανία ισχυρίζονται ότι ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό των ασθενών, περνάει απαρατήρητο. Οι επικεφαλής της έρευνας, καθηγητές Κρίστιαν Μπόμερ και Σεμπάστιαν Φόλμερ, μελέτησαν τις εκτιμήσεις της θνητότητας όπως και του χρόνου που μεσολαβεί έως ότου ο ασθενής υποκύψει σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» προκειμένου να επαληθεύσουν την ακρίβεια των επίσημων αρχείων.
Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι οι χώρες έχουν ανιχνεύσει, κατά μέσο όρο, μόνο το 6% των κρουσμάτων του Covid- 19. Tα ανεπαρκή τεστ με τα αποτελέσματα να καθυστερούν θεωρούνται υπεύθυνα για την υποβάθμιση των πραγματικών διαστάσεων που έχει η πανδημία του κορωνοιού ανά τον πλανήτη. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία καταγράφουν πολύ υψηλότερο ποσοστό θνητότητας από τη Γερμανία – επειδή ανιχνεύουν πολύ λιγότερα κρούσματα, παραμορφώνουν τα δεδομένα και δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι ένα υψηλότερο ποσοστό ασθενών με Covid-19 πεθαίνει απ’ ότι ισχύει στην πραγματικότητα.
Η μελέτη των Γερμανών εκτιμά ότι η χώρα της Μέρκελ έχει εντοπίσει περίπου το 15,6% των κρουσμάτων , σε σύγκριση με μόλις 3,5% στην Ιταλία και 1,7% στην Ισπανία. Ωστόσο, η Νότιος Κορέα φαίνεται να τα έχει πάει καλύτερα από τη Γερμανία, ανιχνεύοντας σχεδόν τα μισά κρούσμα του Covid- 19.
Σε ότι αφορά τη Βρετανία το ποσοστό εντοπισμού των κρουσμάτων είναι ακόμη χαμηλότερο, μόλις 1,2%. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα του Μπόρις Τζόνσον περίπου 70χιλιάδες. Ωστόσο, αν η έρευνα των Γερμανών ειδικών επιβεβαιωθεί, τότε η χώρα θα μπορούσε να απαριθμεί μέχρι και πέντε εκατομμύρια κρούσματα.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Φόλμερ, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν: «Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στην ερμηνεία υποθετικών αριθμών για σκοπούς σχεδιασμού. Τέτοιες ακραίες διαφορές στο μέγεθος και την ποιότητα των τεστ που διεξάγονται σε διάφορες χώρες σημαίνει ότι τα επίσημα αρχεία δεν είναι ενημερωμένα σε μεγάλο βαθμό και δεν παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες».
Στο ίδιο μήκος κινείται και ο Γερμανός καθηγητής Μπόμερ: «Χρειάζονται επειγόντως σημαντικές βελτιώσεις στην ικανότητα των χωρών να ανιχνεύουν τα νέα κρούσματα προκειμένου να περιορίσουν τον ιό».