Κορωνοϊός: Στα κόπρανα και το μητρικό γάλα αναζητείται το μυστικό της πανδημίας

Οι εμφανίσεις του κορωνοϊού στα απόβλητα ήταν μακράν πολυπληθέστερες εκείνων που αποτυπώνεται στον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων

Προς δύο, αντιδιαμετρικές κατευθύνσεις, κινούνται οι εργαστηριακές έρευνες Ευρωπαίων και Αμερικανών επιστημόνων με στόχο την αποκωδικοποίηση της δράσης του κορωνοϊού COVID-19: Η πρώτη είναι η ενδελεχής παρατήρηση και ανάλυση των ανθρωπίνων κοπράνων και ούρων, με δειγματοληψίες απευθείας από το δίκτυο αποχέτευσης των πόλεων. Η δεύτερη κατεύθυνση είναι το μητρικό γάλα.

Σε ό,τι αφορά στην πρώτη επιλογή, υπάρχουν εν εξελίξει μελέτες στην Ολλανδία και τις ΗΠΑ. Ήδη από τις 5 Μαρτίου και ενώ στη χώρα δεν είχε αναφερθεί ούτε ένα κρούσμα, το ανεξάρτητο ερευνητικό ινστιτούτο KWR είχε διαπιστώσει τα ίχνη του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της πόλης Άμερσφοορτ, ανατολικά του Άμστερνταμ.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ η εταιρεία Biobot, σε συνεργασία με το διακεκριμένο πανεπιστήμιο MIT (Massachusetts Institute of Technology) διεξήγαγε έρευνα με βάση δείγματα από τα βοθρολύματα της Βοστόνης. Αυτό που διαπιστώθηκε, ήταν ότι οι εμφανίσεις του κορωνοϊού στα απόβλητα ήταν μακράν πολυπληθέστερες εκείνων που αποτυπώνεται στον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, το 5% των δειγμάτων από κόπρανα και ούρα ήταν θετικό στον COVID-19, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στον πραγματικό πληθυσμό της Βοστόνης είναι μόλις 0,026% για την ίδια περίοδο αναφοράς. Μεταφραζόμενο σε αριθμό ατόμων, αυτό σημαίνει ότι, τα μεν επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 426, όπως όμως δείχνουν οι υπόνομοι, το πλήθος των θυμάτων θα φτάσει στα 2.300.

«Η ομορφιά της παρατήρησης των ανθρώπινων αποβλήτων» λέει ο Ολλανδός μικροβιολόγος Frederic Béen «είναι ότι παίρνοντας μόνο μερικές εκατοντάδες χιλιοστά του λίτρου από τα υγρά της αποχέτευσης, από αυτά που πλέουν στα εργοστάσια επεξεργασίας, λαμβάνει κανείς ένα δείγμα που αντιπροσωπεύει χιλιάδες -όπως σε ένα χωριό- ή εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, δηλαδή των κατοίκων μιας πόλης τόσο μεγάλης όσο πχ το Άμστερνταμ ή η Νέα Υόρκη».

Το μητρικό γάλα

Αντίθετα από τους συναδέλφους της που ερευνούν κόπρανα και ούρα στην προσπάθεια να «ξεκλειδώσουν» τα μυστικά του κορωνοϊού, η Αμερικανίδα ανοσολόγος Rebecca Powell, απευθύνει έκκληση σε όλες τις λεχώνες και κάθε μητέρα που θηλάζει, να στείλουν δείγματα του μητρικού γάλακτος στο εργαστήριο της ιατρικής σχολής Icahn, στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης.

Ειδικά δε η Δρ. Powell αναζητά δείγματα από την περιοχή της αμερικανικής μητρόπολης, εφόσον εκεί σαρώνει κατ’ εξοχήν ο κορωνοϊός.

Το ζητούμενο του ερευνητικού εγχειρήματος είναι το να εξακριβωθεί εάν τα αντισώματα που περιέχονται στο γάλα των μητέρων που ήδη νοσούν, είναι σε θέση να προστατεύσουν τα βρέφη τους από τον ιό. Και εάν αυτά τα αντισώματα λειτουργούν αποτελεσματικά σαν ασπίδα για τους τρυφερούς οργανισμούς, ενδεχομένως να είναι αποτελεσματικά και στους μεγαλύτερους.

Σύμφωνα με την Rebecca Powell, παραδόξως, το μητρικό γάλα δεν έχει αναλυθεί όσο θα έπρεπε σε σχέση με τις ιδιότητες και την ευρύτερη χρήση του.

Η ίδια πάντως, είναι πρόθυμη ακόμη και να αποζημιώσει -με 5 δολάρια ανά 30 γραμμάρια δείγματος- τις μητέρες που θα ανταποκριθούν στην πρόσκλησή της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από