Την παραδοχή πως δεν επαρκούν οι παρεμβάσεις τριών αξόνων αξίας περίπου 500 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βγει από την κρίση η ευρωπαϊκή οικονομία έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενημερώνοντας τη Βουλή και ζήτησε να ριχθούν στη μάχη και άλλα εργαλεία.
«Το συνολικό ευρωπαϊκό σχέδιο πρέπει να είναι πιο φιλόδοξο. Με άγρυπνο το μάτι στον κορονοϊό αλλά το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα. Διεκδικούμε επιπλέον πρωτοβουλίες που θα προσφέρουν επιπλέον ενέσεις ρευστότητας με την έκδοση κοινού Ευρωπαϊκού αξιογράφου και άλλων καινοτόμων λύσεων όπως η αξιοποίηση του τρέχοντος προϋπολογισμού και η αναδιάταξη του προσεχούς δημοσιονομικού πλαισίου. Το προχθεσινό Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία», τόνισε.
«Ευελπιστώ πως αυτό θα δίνει σήμερα με συνολικό, συνεκτικό πακέτο μέτρων που θα αποδεικνύει ότι αυτά τα μέτρα εμφορούνται από την αξία της αλληλεγγύης που αποτελεί τη βάση Ευρωπαϊκού οικοδομήματος και με βάση την ιδέα ότι το πακέτο δεν θα είναι κατώτερο των περιστάσεων ούτε θα δείχνει ατολμία. Αυτό περιμένουν οι Ευρωπαίοι πολίτες» είπε.
Δείχνοντας εμφανή δυσαρέσκεια για το ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει συμφωνία ο κ. Σταϊκούρας φρόντισε να στείλει μήνυμα στους ομολόγους του ενόψει της απογευματινής συνεδρίασης πως τοπρόβλημα είναι κοινό λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καμία χώρα δεν είναι αρκετά ισχυρή και έτοιμη ώστε να ανταπεξέλθει μόνη της στις τεράστιες επιβαρύνσεις που γεννά η πανδημία. Απολύτως ασφαλή και μόνιμα καταφύγια δεν υπάρχουν ούτε για τα βουβάλια ούτε για τους βατράχους. Ο εχθρός είναι κοινός. Απαιτούνται λύσεις κοινές μακριά από περιορισμούς και αγκυλώσεις».
Ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνοντας την Βουλή για την πορεία των ευρωπαϊκών συζητήσεων προανήγγειλε πως «έχουν ουσιαστικά συμφωνηθεί»:
- επενδυτική πρωτοβουλία στήριξης των εθνικών συστημάτων Υγείας των κρατών μελών, των επιχειρήσεων και εργαζομένων από τα διαρθρωτικά ταμεία
- η πρόταση της ΕΚΤ για πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων 200 δις ευρώ που θα μπορούσε να κινητοποιήσει πρόσθετη χρηματοδότηση σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι κοντά σε συμφωνία (υπάρχουν ορισμένες παρατηρήσεις από λίγα κράτη μέλη) είναι και η πρόταση για δημιουργία Ταμείου στήριξης των θέσεων εργασίας.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην αναβαθμισμένη θέση που έχει η Ελλάδα πλέον στην Ευρώπη αλλά και στο Eurogroup.
«Η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες συμμετέχει με ισχυρή και ισότιμη πλέον φωνή στο Eurogroup. Κερδίζει την χαμένη αξιοπιστία, καταθέτει στέρεα επιχειρήματα και όχι ιδεοληπτικά νεφελώματα, κερδίζει βαθμούς ευελιξίας που ήταν αδιανόητοι πριν από λίγους μήνες, τοποθετείται με σαφήνεια και αυτοπεποίθηση . Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα αυτό έπραξε και προχθές αυτό θα πράξει και σήμερα όχι με όρους επικοινωνίας αλλά με όρους ουσίας».
Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι τα μεγάλα οράματα προσεγγίζονται με μεγάλες και γενναίες αποφάσεις και πράξεις και πρόσθεσε:
«Απολύτως ασφαλή και μόνιμα καταφύγια δεν υπάρχουν ούτε για τα βουβάλια ούτε για τους βατράχους, ο εχθρός είναι κοινός, απαιτούνται κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, ουσιαστικές τολμηρές, λύσεις ανάλογες με την σοβαρότητα της κατάστασης, απαλλαγμένες από όλους τους περιορισμούς και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Πρέπει να ριχτούν στη μάχη κι άλλα ισχυρά όπλα αυτή είναι η θέση της χώρας που διατύπωσα και στο προχθεσινό Eurogroup , αυτή την θέση θα επαναλάβω και σήμερα.
Με το βλέμμα στην επιστροφή στην κανονικότητα της οικονομίας πιστεύουμε ότι απαιτούνται και διεκδικούμε επιπλέον πρωτοβουλίες που θα προσφέρουν επιπλέον ενέσεις ρευστότητας και στις εθνικές και στην ευρωπαϊκή οικονομία με την έκδοση ενός κοινού ευρωπαϊκού αξιογράφου αλλά κι άλλων καινοτόμων λύσεων με την αξιοποίηση του τρέχοντος ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, με την αναδιάταξη και την ενίσχυση του προσεχούς δημοσιονομικού πλαισίου. Ολα αυτά θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης και την ανάκαμψη της επόμενης μέρας».