Δοκιμάζεται η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Δοκιμάζεται η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Ο πλανήτης μας ακόμα νοσεί. Η πανδημία του κορονοϊού εδώ και πολλούς μήνες βασανίζει όλο τον κόσμο.

Σκληρές εικόνες συνανθρώπων μας που έχασαν τη μάχη με τη ζωή είναι μέρος της καθημερινότητας. Απώλειες ανθρώπων που μετατρέπονται σε αριθμούς, νούμερα θανάτων αδιανόητα. Πόσους αφήνουν πίσω αυτοί που χάνουν τη μάχη; Πώς θα συνεχίσουμε, πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα; Ερωτήματα που δεν απαντώνται. Θα δούμε, ελπίζουμε…

Εμείς ως Ελλάδα, ως Έλληνες καλά τα καταφέραμε.

Μετά από πολλά χρόνια διαβάζουμε εγκώμια από τον Διεθνή τύπο για την άριστη αντιμετώπιση της πανδημίας. Για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, όπως συμβαίνει σε άλλες γειτονικές χώρες, λάβαμε πολύ αυστηρά μέτρα ευτυχώς εγκαίρως. Η επόμενη όμως ημέρα γνωρίζουμε ότι θα είναι δύσκολη. Οι αριθμοί της οικονομίας είναι αμείλικτοι. Οι οικονομίες και οι ζωές των ανθρώπων στην Ευρωζώνη και γενικώς στον κόσμο είναι αλληλένδετες και άμεσα διασυνδεδεμένες.

Η σκληρή στάση της Ολλανδίας, Αυστρίας και Φιλανδίας, οδήγησε σε ναυάγιο το πρόσφατο Eurogroup μετά από δεκαέξι ώρες τηλεδιάσκεψης, στην οποία συγκλήθηκε νέα τηλεδιάσκεψη, σε μία ύστατη προσπάθεια μιας κοινώς αποδεκτής λύσης. Το χάσμα ανάμεσα στην Ιταλία και την Ολλανδία φάνηκε αγεφύρωτο.

Ο ΥΠΟΙΚ της Ιταλίας από την αρχή ζήτησε να υπάρξει ρητή αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν και στις προτάσεις προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για τις διαδικασίες ανάκαμψης της οικονομίας μετά το τέλος της πανδημίας με την αμοιβαιοποίηση μέρους του χρέους. Πρόταση που συνάντησε σφοδρή αντίδραση του ΥΠΟΙΚ της Ολλανδίας.

Το βασικότερο ζήτημα στο οποίο διαφώνησαν οι ΥΠΟΙΚ αφορούσε στον ESM και κυρίως στους όρους που θα συνοδεύουν την προσφυγή ενός κράτους μέλους σε αυτόν. Η Ιταλία ζήτησε να μην υπάρχει κανένας όρος στην εκταμίευση κεφαλαίων, θεωρώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η προσφυγή της στον ESM ισοδυναμεί με «Μνημόνιο», κάτι που θεωρείται απαγορευτικό. Όταν ακόμα στιβάζονται τα φέρετρα στο Μπέργκαμο πώς είναι δυνατόν να γυρίσει ο υπουργός οικονομικών με μνημόνιο; Τα ξημερώματα ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ μίλησε σε πολύ έντονο ύφος, κάνοντας λόγο για «ντροπή της Ευρώπης που δεν μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία».

Αντιλαμβανόμενοι τον κίνδυνο να σπάσει η Ευρώπη σε κομμάτια ο Γάλλος και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ προσπάθησαν να δώσουν συμβιβαστικές λύσεις, χωρίς επιτυχία.

Ακόμα μία φορά η ΕΕ αποδεικνύεται κατώτερη των συνθηκών, όταν ούτε αυτή τη φορά δεν είναι σε θέση να στηρίξει χωρίς μνημόνια τα κράτη μέλη της και να βοηθήσει την επαναλειτουργία της οικονομίας χωρίς την εξαθλίωση των λαών. Δείγματα ανεπάρκειάς της έχουμε γευθεί και στο παρελθόν: με τα σκληρά μέτρα που επεβλήθησαν στη χώρα μας, χωρίς να αγνοώ τα λάθη των δικών μας πολιτικών, καθώς και με τη στάση της στο μεταναστευτικό, γεγονός που συνέβαλε στο Brexit. H EE οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, τιμώντας τον τίτλο της ως ένωση.

Η FED στην Αμερική αποφάσισε την τύπωση χρήματος δίνοντας ανάσα στις αγορές. Η κατάσταση απαιτεί γενναίες αποφάσεις!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ