Οι νεκροί από τη νόσο στη Σουηδία ανέρχονται σε 591 συνολικά
Τους 114 έφθασαν οι νεκροί σε ένα εικοσιτετράωρο στη Σουηδία εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με αξιωματούχους της χώρας.
Οι νεκροί από τη νόσο ανέρχονται σε 591 συνολικά. Τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 7.693.
Οι σουηδικές αρχές έχουν συμβουλεύσει τους πολίτες να εφαρμόζουν την αρχή της κοινωνικής αποστασιοποίησης εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά δεν έχουν επιβάλει μεγάλους περιορισμούς στις μετακινήσεις, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών.
Η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τα σύνορα με τη Σουηδία, αλλά και τη Νορβηγία. Τα σύνορα με τη Σουηδία έχει κλείσει ήδη η Νορβηγία.
Έπειτα από τη διεθνή κατακραυγή, η Σουηδία αλλάζει τη στάση της και την απραξία της απέναντι στον ιό, με την κυβέρνηση να προωθεί σταδιακά μέτρα και τον πρωθυπουργό της χώρας να προειδοποιεί για πολλούς νεκρούς.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το «σκανδιναβικό μοντέλο» και ο μύθος του «παράδεισου» για τη Σουηδία, στην οποία φημίζεται ότι το κράτος βάζει πρώτα τους πολίτες του, αμαυρώθηκε το τελευταίο διάστημα. Η στάση που έχει τηρήσει η χώρα απέναντι στην εξάπλωση του κορωνοϊού δίχασε και την ίδια την σουηδική κοινωνία.
Εξ αρχής, η κυβέρνηση υιοθέτησε έναν πολύ διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης, γνωστό και ως «η ανοσία της αγέλης». Με τα λιγότερο δυνατά περιοριστικά μέτρα, επιχείρησε να οχυρώσει την εθνική οικονομία, εξοργίζοντας και τους ίδιους τους πολίτες. Αυτοί είναι που καταγγέλλουν ότι οι Αρχές εστιάζουν στα λάθος νούμερα.
Σε αντίθεση με τη Βρετανία, που, μετά τη διεθνή κατακραυγή, υποχώρησε, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λόφβεν, επέμεινε. Στο πλευρό του τάχθηκε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας, Άντερς Τέγκνελ. Αυτός είναι που φρόντισε να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι το μέτρο της καραντίνας είναι αναποτελεσματικό σε βάθος χρόνου. Χαρακτήρισε την οδό που επιλέγουν ως «στρατηγική του μετριασμού»: ο ιός ναι μεν θα εξαπλωθεί, αλλά με ρυθμούς που θα επιτρέψουν στο εθνικό σύστημα υγείας και στους πολίτες να ανταπεξέλθουν.
Ακόμα και σήμερα, τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν ανοιχτά, ενώ οι Αρχές διαμηνύουν στους πολίτες να κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε να μην διασαλευτεί η καθημερινότητά τους. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι απαγόρευσαν σε γιατρούς να φορούν μάσκες και προστατευτικές στολές. Εκείνοι που το έπραξαν, δέχθηκαν μομφές και κατηγορήθηκαν ότι διασπείρουν τον πανικό.
Οι καταγγελίες για νοσηλευτές που χαρακτηρίστηκαν αγενείς από τους προϊσταμένους τους επειδή περιποιούνταν ασθενείς με γάντια και μάσκα, έκαναν τον γύρο του πλανήτη. Μετά βίας η χώρα έλαβε κάποια στοιχειώδη μέτρα με εκκωφαντική καθυστέρηση. Τη στιγμή που η Ιταλία και η Ισπανία αντιμετώπιζαν εκατόμβες νεκρών, στη Σουηδία απαγορεύτηκαν οι συναθροίσεις των 500 ατόμων σε ό,τι αφορούσε την ψυχαγωγία. Από τις 27 Μαρτίου, η απαγόρευση ίσχυσε και για συναθροίσεις πάνω από 50 άτομα, αλλά και πάλι δεν αφορούσε χώρους εργασίας και σχολεία.
Σύμφωνα με τον Guardian, η Σουηδία εφαρμόζει μια τελείως σουρεαλιστική -όπως την χαρακτηρίζει η εφημερίδα- αντιμετώπιση. Αθλητές και καλλιτέχνες της χώρας που ζουν στο εξωτερικό, καταγγέλλουν την πατρίδα τους για ολιγωρία. Οι περισσότεροι θεωρούν εξοργιστικό ότι βάζει την οικονομία πάνω από όλα στη μάχη με τον κορονοϊό.
Χιλιάδες εγχώριοι ακαδημαϊκοί υπέγραψαν μία ανοικτή επιστολή προς την κυβέρνηση, καλώντας την να λάβει αυστηρότερα μέτρα. Από την πλευρά του και το ιατρικό προσωπικό της χώρας δείχνει να αντιδρά, υποστηρίζει ότι τα σημάδια δείχνουν ότι τα ποσοστά στη χώρα θα πλησιάσουν αυτά της Ιταλίας και σύντομα θα υπάρχουν ελλείψεις στις ΜΕΘ. Πανικό έχουν προκαλέσει και οι τελευταίες ενδείξεις ότι ο ιός διασπείρεται στους οίκους ευγηρίας, κυρίως στην πρωτεύουσα.
Το παράτολμο πείραμα φαίνεται να αποτυγχάνει παταγωδώς και μπροστά σε αυτή την αποτυχία, η κοινωνία μειδιά και το πολιτικό σύστημα σωπαίνει.
Η διαχρονική εμπιστοσύνη στις αρχές αποδυναμώνεται. Ακόμα και αν ο πρωθυπουργός συμβαδίσει τελικά με τις υπόλοιπες χώρες, θέτοντας την χώρα του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι πολίτες του δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ξεχάσουν ότι, αντί μέτρων, τους συμβούλευσε να επιδείξουν κοινωνική υπευθυνότητα.