Κορωνοϊός: Η παράξενη ιστορία του ιαπωνικού αντιδότου Favipiravir

Κορωνοϊός: Η παράξενη ιστορία του ιαπωνικού αντιδότου Favipiravir

Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου φαρμάκου είναι ότι εμποδίζει την αναπαραγωγή του ιού μέσα στο περιβάλλον των κυττάρων που έχει μολύνει

Το αντιγριπικό φάρμακο Avigan, υπό τη μορφή του σκευάσματος Favipiravir, έχει πείσει τους Ιάπωνες ότι είναι το επικρατέστερο αντίδοτο στη νόσο του COVID-19. Ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν προκρίνει και προωθούν με κάθε τρόπο την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε το Favipiravir να αρχίσει να παράγεται αλλά και να χορηγείται μαζικά.

Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες ότι ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίντζο Άμπε ειδικά για το Favipiravir και την ενδεχόμενη κυκλοφορία του στις ΗΠΑ το ταχύτερο δυνατόν. Πιθανότατα ο Τραμπ κινήθηκε, για άλλη μια φορά όπως και με την χλωροκίνη, βάσει ενστίκτου -αν και αυτή τη φορά η λογική είναι μαζί του: Αντίθετα από τον ίδιον, η επιπολαιότητα δεν συγκαταλέγεται στα κυρίαρχα στοιχεία του συλλογικού ιαπωνικού χαρακτήρα. Επομένως, ο Πλανητάρχης σκέφτηκε ότι εάν οι Ιάπωνες, με την παροιμοιώδη σοβαρότητά τους, υποστηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις το Favipiravir, τότε δεν μπορεί, αυτό θα πρέπει να είναι το σωστό αντίδοτο για την πανδημία.

Επιγραμματικά, η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου φαρμάκου είναι ότι εμποδίζει την αναπαραγωγή του ιού μέσα στο περιβάλλον των κυττάρων που έχει μολύνει. Δηλαδή δεν δρα όπως άλλα υποψήφια φάρμακα, τα οποία ως αντιγριπικά λειτουργούν ανασταλτικά στην εξάπλωση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα μπλοκάροντας το ένζυμο νευραμινιδάση. Εν πάση περιπτώσει, στην πράξη ο ασθενής που νοσεί με κορωνοϊό, λαμβάνοντας τo Favipiravir δεν χειροτερεύει. Επ’ αυτού υπάρχουν ενδείξεις ότι το συγκεκριμένο φάρμακο, καίτοι αντιγριπικό, δρα εξίσου αποτελεσματικά και σε άλλες νόσους εκτός της γρίπης.

Το στοιχείο που καθιστά παράδοξη την περίπτωση του Favipiravir είναι ότι ως παρασκευάστρια εταιρεία αναφέρεται η Fujifilm, ένας από τους πάλαι ποτέ κολοσσούς στην παγκόσμια αγορά των φωτογραφικών ειδών. Ωστόσο η σχέση της Fujifilm με την λύτρωση του πλανήτη από τη φριχτή επιδημία έχει να κάνει με την θυγατρική της, τη φαρμακευτική Toyama Chemical. Η οποία είχε ξεκινήσει την έρευνα για το Favipiravir το 1990, αναζητώντας μια θεραπεία για τον έρπητα. Και εντελώς τυχαία, ύστερα από 8 χρόνια άκαρπων πειραμάτων, ο ιολόγος Κιμιγιάσου Σιράκι ανακοίνωσε στους προϊσταμένους του ότι είχε ανακαλύψει μια ουσία με εντυπωσιακές αντιγριπικές ιδιότητες. Αυτή ήταν και η αφετηρία για την τελειοποίηση του Favipiravir.

Η Toyama συνέχισε να επεξεργάζεται και να βελτιώνει σταδιακά το Favipiravir, παρόλο που τα οικονομικά της πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Μετά από συνεργασίες, παραχωρήσεις μεριδίων κ.λπ., εμφανίστηκε η Fujifilm, η οποία το 2008 εξαγόρασε καθ’ ολοκληρίαν τη Toyama Chemical. Και, βεβαίως, ενίσχυσε την έρευνα για το Favipiravir.

Καθώς η Kodak, ο άμεσος ανταγωνιστής της Fuji στα φωτογραφικά κατέρρεε, η Fujifilm μετέφερε το βάρος των επιχειρηματικών της ενδιαφερόντων στα φάρμακα. Κι αυτό διότι ο ιαπωνικός λαός είναι σε μεγάλο μέρος του γερασμένος, καθώς το 25% των Ιαπώνων είναι σήμερα άνω των 65 ετών -και άρα χρειάζονται αυξημένες ποσότητες και είδη φαρμάκων.

Προς το τέλος του 2014 το Favipiravir ήταν πλέον έτοιμο και χρησιμοποιήθηκε εκτενέστατα στη δυτική Αφρική, κατά την επιδημία του ιού Ebola.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χορηγούσαν αφειδώς το φάρμακο, αποκλείοντας μόνο τις εγκύους, στις οποίες μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές βάσει των αντενδείξεών του.

Ένας από τους ερευνητές οι οποίοι μελέτησαν ενδελεχώς την αποτελεσματικότητα και τις παρενέργειες του Favipiravir είναι ο Γάλλος λοιμωξιολόγος Ζαβιέ Ανγκλαρέ. Ως επικεφαλής μιας ομάδας του Inserm, δηλαδή του εθνικού οργανισμού της Γαλλίας για την ιατρική και υγειονομική έρευνα, ο Ανγκλαρέ βρισκόταν επί 20 χρόνια στην Ακτή του Ελεφαντοστού, όπου έκανε κλινικές δοκιμές για διάφορες νόσους, συμπεριλαμβανομένου του AIDS.

Το 2014 ο Ανγκλαρέ έλαβε την εντολή να μεταβεί αμέσως στη Γουινέα και μαζί με τους συνεργάτες του να ξεκινήσουν έρευνες για τον Ebola. Βάσει αυτής του της εμπειρίας, ο Ζαβιέ Ανγκλαρέ επικροτεί το ενδιαφέρον για το Favipiravir καθώς ο ίδιος διαπιστώνει «χτυπητές ομοιότητες» στη δράση του φαρμάκου εναντίον του κορωνοϊού, με εκείνες που είχε παρατηρήσει κατά την έξαρση του Ebola πριν από 6 χρόνια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ