ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Γιατί η Σουηδία δεν χρειάζεται να πάρει μέτρα;

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Γιατί η Σουηδία δεν χρειάζεται να πάρει μέτρα;

Σχέσεις μέσω skype; Καμία αγκαλιά; Για τους Σουηδούς, αυτό δεν είναι κοινωνική αποστασιοποίηση, ούτε καν εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού. Αυτό είναι απλά η ζωή τους, η καθημερινότητά τους.

Σχέσεις μέσω skype; Καμία αγκαλιά; Για τους Σουηδούς, αυτό δεν είναι κοινωνική αποστασιοποίηση, ούτε καν εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού. Αυτό είναι απλά η ζωή τους, η καθημερινότητά τους.

Την ώρα που οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εισάγουν δρακόντεια μέτρα με ταχύτατους ρυθμούς, για την μείωση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, αφήνοντας τους πληθυσμούς τους σοκαρισμένους (και ενδεχομένως καλύτερα προστατευμένους), η Σουηδία παρέμεινε αξιοσημείωτα ήρεμη στην μέση της παγκόσμιας πανδημίας.

Η εκδήλωση έντονων συναισθημάτων θεωρείται faux pas

Πώς κι έτσι; Σε δημοσίευμά του το Politico, προσπαθεί να εξηγήσει στον κόσμο το φαινόμενο αυτό. Όπως λέει, αφήστε κατά μέρος το γεγονός ότι είναι μια χώρα γνωστή για το ψυχρό ταμπεραμέντο τους, όπου η εκδήλωση έντονων συναισθημάτων θεωρείται faux pas. Στην πραγματικότητα, είναι μια χώρα που ασκεί αυτό τον τρόπο ζωής (όπως αυτόν που προσπαθεί να συνηθίσει η ανθρωπότητα εν μέσω κορωνοϊού) πολύ πριν την εμφάνιση του θανατηφόρου ιού.

Γεωγραφικά, η Σουηδία είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα στην ΕΕ, αλλά ο πληθυσμός της ανέρχεται σε μόλις 10 εκατομμύρια, με τις κύριες λεωφόρους των μεγαλύτερων πόλεων να είναι σχεδόν άδειες. (Γι’ αυτό οι ξενοφοβικοί, ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες γελοιοποιούνται από τους ντόπιους κωμικούς για το συχνά επαναλαμβανόμενο μάντρα: «Η Σουηδία είναι γεμάτη!»).

 

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία του 2018-2019, η πλειοψηφία των σουηδικών νοικοκυριών είναι νοικοκυριά ενός ατόμου χωρίς παιδιά. Μια δραματικά διαφορετική κοινωνία από την Ιταλία, για παράδειγμα, όπου διαφορετικές γενιές ζουν κάτω από την ίδια στέγη, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους.

Οι Σουηδοι διατηρούν στην καθημερινότητα τους αποστάσεις – Ακόμη και στην στάση των λεωφορείων
Οι Σουηδοί επίσης, επιθυμούν να διατηρούν μια εντυπωσιακά ευρεία διαπροσωπική απόσταση. Όπως η σκηνή από την ταινία «Dirty Dancing», που λέει « ο χώρος μου, ο χώρος σου». Αρκεί ο καθένας να βρίσκεται σε διαφορετικές γωνίες του δωματίου. Αυτός ο κανόνας έχει εφαρμοστεί εδώ και καιρό σε όλες τις πτυχές της καθημερινής σουηδικής ζωής, από την περιπλάνηση στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ, μέχρι την αναμονή στην στάση του λεωφορείου. Ναι, ακόμη κι όταν βρέχει.

Πολλοί Σουηδοί έχουν εκπλαγεί διαβάζοντας για τις οικογένειες στην Γαλλία που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στην εργασία από το σπίτι και την προσπάθειά τους να δημιουργούν λεπτομερή ωριαία προγράμματα για να περάσουν την ημέρα τους χωρίς να τρελαθούν, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. («πρωινό στις 8 ακριβώς, μετά ο σύζυγός μου παίρνει τα παιδιά για να παίξουν ενώ εγώ προσπαθώ να δουλέψω λίγο. Αλλάζουμε μετά το γεύμα»). Αυτό είναι ένα συνηθισμένο Σαββατοκύριακο για τους Σουηδούς, που είναι γνωστοί με τον όρο «μικρός Λούθηρος» από την γέννησή τους, καθώς ωθούνται να εργαστούν όλο και πιο σκληρά και με πειθαρχία και αν τυχόν τολμήσουν (Θεός φυλάξοι) να κάνουν περιττά διαλείμματα ή κάτι για να νιώσουν πιο όμορφα, τότε νιώθουν ενοχές.

 

 

Βάζουν τους ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας, γιατί απλά δεν μπορούν να συμβάλουν στην κοινωνία

Τα Αμερικανικά ΜΜΕ, στην ήπειρο που κινδυνεύει να πληγεί πολύ άσχημα από τον κορωνοϊό, με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει ξεπεράσει αυτόν της Κίνας, πρότειναν νέες ιδέες στους νέους κανόνες περιορισμού, όπως «Μπορείτε να δείτε μέσω Skype τους παππούδες σας!». Για έναν Σουηδό, αυτό είναι προφανές. Πώς αλλιώς θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί τους; Οι Σουηδοί βάζουν τους ηλικιωμένους τους σε οίκους ευγηρίας ανεξάρτητα από το εάν είναι άρρωστοι ή όχι – είναι ηλικιωμένοι, άρα δεν μπορούν να συμβάλουν στην κοινωνία πια. Αυτό απαιτεί ο Μικρός Λούθηρος. Hej svejs! («Αντίο!»).

 

Εξίσου αινιγματικές για τους Σουηδούς είναι και οι αναφορές των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, πως οι νέοι βγαίνουν κρυφά από τα σπίτια τους τα μεσάνυχτα για να συναντηθούν σε τοπικά πάρκα. Μα γιατί; Μόνο εκεί υπάρχουν καλά σημεία Wi-Fi; Αντιθέτως, στην Σουηδία, οι νέοι άνθρωποι είναι κολλημένοι στα smartphones τους 24 ώρες το 24ωρο και οι σημαντικές τους σχέσεις -ακόμη και τα πρώτα ραντεβού – διαδραματίζονται πίσω από τις ασφαλείς -ενάντια στον κορωνοϊό – οθόνες.

Η εργασιακή μοναξιά είναι κανόνας στην Σουηδία
Ένα πρόσφατο άρθρο στον New Yorker σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η μοναξιά που απορρέει από τα μέτρα ενάντια στον κορωνοϊό, ρίχνει ένα επιπρόσθετο βάρος στους Αμερικανούς, ξάφνιασε τους πολιτιστικούς κύκλους της Στοκχόλμης, όπου η εργασιακή μοναξιά είναι ο κανόνας. «Η μοναξιά δεν είναι απλώς ένα αίσθημα» γράφει ο New Yorker (όσο πιο κοντά στην Βίβλο θα μπορούσε να φτάσουν οι μεσαίες τάξεις της Σουηδίας). «Είναι ένα βιολογικό προειδοποιητικό σημάδι για να αναζητήσουμε άλλους ανθρώπους, όπως η πείνα είναι ένα σημάδι που οδηγεί έναν άνθρωπο στην αναζήτηση τροφής, ή όπως η δίψα είναι ένα σημάδι για εύρεση νερού. Ιστορικά, οι σχέσεις ήταν απαραίτητες για την επιβίωση».

Με βάση αυτές τις δηλώσεις των ειδικών, οι Σουηδοί πρέπει να είναι κάτι σαν ανωμαλία στην ανθρώπινη φυλή. Όπως αναφέρει και μια Σουηδή δημοσιογράφος: «Δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι όλη αυτή η φασαρία για την μοναξιά. Δεν είσαι πραγματικά μόνος, εάν όλοι οι άλλοι είναι». Ένα εθνικό μάντρα τόσο καλό όσο το βρετανικό «Keep Calm and Carry On». Απλά, λίγο πιο καταθλιπτικό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ