Το τι πραγματικά συμβαίνει με τα τρία μωρά στην Κίνα και πιο συγκεκριμένα στη Γουχάν, το σημείο «μηδέν» του κορονοϊού, κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει. Όλα βασίζονται σε υποψίες των γιατρών.
Τα μωρά αυτά, όπως διαπίστωσαν οι Κινέζοι επιστήμονες, αν και δεν ήταν θετικά στον κορονοϊό, λίγο μετά τη γέννησή τους σε νοσοκομεία της Γουχάν, είχαν αυξημένα αντισώματα για τον ιό.
Οι γιατροί δεν είναι βέβαιοι, υποψιάζονται ότι ο ιός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19, μπορεί να πέρασε στα έμβρυα μέσα στη μήτρα, κάτι που έως τώρα θεωρείτο ότι δεν είναι δυνατό να συμβεί. Όμως, πρόκειται για μία απλή υποψία και όχι βεβαιότητα, καθώς οι ενδείξεις θεωρούνται ανεπαρκείς για να βγει οριστικό συμπέρασμα.
Οι γιατροί του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Νοσοκομείου Ρενμίν του Πανεπιστημίου της Γουχάν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA» (Journal of American Medical Association), περιγράφουν την περίπτωση μίας γυναίκας που γέννησε αρκετές εβδομάδες μετά τη νοσηλεία της λόγω Covid-19. Το κοριτσάκι της γεννήθηκε με καισαρική στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ η μητέρα φορούσε μάσκα Ν95 και δεν κράτησε καθόλου στα χέρια της το μωρό, το οποίο αμέσως μπήκε σε καραντίνα, χωρίς να έχει συμπτώματα.
Όμως, δύο ώρες μετά τον τοκετό, οι εξετάσεις στο νεογνό έδειξαν αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων (IgM και IgG) έναντι του νέου κορονοϊού. Ενώ τα αντισώματα IgG μπορούν να περάσουν από τη μητέρα στο παιδί, τα αντισώματα IgM είναι πολύ μεγάλα για να διαπεράσουν τον πλακούντα. Επιπλέον, συνήθως εμφανίζονται τρεις έως επτά ημέρες μετά την έναρξη της λοίμωξης, κατά με τους Κινέζους γιατρούς. Συνεπώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, «η ανίχνευση αυτών των αντισωμάτων σε νεογνό μπορεί να υποτεθεί ότι αντανακλά την παραγωγή τους στο έμβρυο μετά από λοίμωξη μέσα στη μήτρα».
Το μωρό, όμως, βρέθηκε αρνητικό για τον ίδιο τον κορονοϊό. Αυτό σημαίνει ότι τελικά είναι ασαφές αν πράγματι μολύνθηκε από τον ιό ή αν υπάρχει άλλη εξήγηση για την παρουσία αντισωμάτων IgM στον οργανισμό του.
Σε μία άλλη δημοσίευση στο JAMA, γιατροί από ένα άλλο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γουχάν, το Ζονγκνάν, ανέλυσαν δείγματα αίματος από έξι νεογνά, τα οποία, επίσης, είχαν γεννηθεί με καισαρική. Βρήκαν σε πέντε από αυτά αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων IgG έναντι του νέου ιού, ενώ σε δύο μωρά βρέθηκαν αυξημένα αντισώματα IgM, όπως και στο μωρό της προηγούμενης περίπτωσης. Κανένα από τα έξι μωρά δεν βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό.
Μία πιθανότητα, σύμφωνα με τους Κινέζους γιατρούς, είναι ότι οι πλακούντες των μητέρων υπέστησαν κάποια βλάβη ή είχαν κάποια ανωμαλία, κάτι που επέτρεψε στα αντισώματα IgM να περάσουν από τον πλακούντα στα τρία έμβρυα. Εναλλακτικά, επισήμαναν ότι τα τεστ αντισωμάτων μπορούν να δώσουν τόσο ψευδώς θετικά όσο και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα και συνεπώς δεν χρησιμοποιούνται συχνά για τη διάγνωση λοιμώξεων μέσα στη μήτρα.
Σχολιάζοντας τις δύο κινεζικές έρευνες στο JAMA, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα των ΗΠΑ τονίζουν ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία προτού εξαχθεί το συμπέρασμα ότι όντως οι έγκυες μπορεί να μολύνουν τα μωρά τους.
Πριν από μερικές εβδομάδες, ένα μωρό στο Λονδίνο είχε γεννηθεί από μητέρα θετική στον κορονοϊό και το ίδιο είχε βρεθεί θετικό στον ιό λίγο μετά. Είναι ασαφές πότε πέρασε ο ιός στο παιδί. Μια άλλη μελέτη εννέα εγκύων με Covid-19 δεν είχε βρει καμία ένδειξη ότι ο ιός περνάει από τη μητέρα στο μωρό μέσα στη μήτρα.
Ασύγκριτος Ελ Κααμπί: Σπάει όλα τα κοντέρ στο σκοράρισμα – Τα αδιανόητα νούμερά του (vids)