Μία «έκρηξη» κρουσμάτων του νέου κορονοϊού και στη χώρα μας περιμένουν Έλληνες επιστήμονες, ελπίζοντας πως αυτή θα είναι «διαχειρίσιμη».
Μέχρι και το Σάββατο η πορεία που κατέγραφε ο φονικός ιός δεν θύμιζε ούτε λίγο την αντίστοιχη άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιταλία και η Ισπανία στις οποίες υπάρχει ανεξέλεγκτη εξάπλωση.
Αν και η εικόνα της πορείας εξάπλωσης του φονικού ιού στη χώρα μας φαίνεται να παραμένει σε σταθερό και προβλεπόμενο επίπεδο, πολλοί είναι οι επιστήμονες που τονίζουν ότι το Σαββατοκύριακο αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο όσον αφορά στην «περιφρούρηση» της διασποράς.
«Όσο πιο απλωμένη στον χρόνο είναι η βάση της επιδημιολογικής καμπύλης τόσο καλύτερα για όλους μας», αναφέρει στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
Το εφιαλτικό σενάριο για τη χώρα μας
Το σενάριο που προσπαθεί να αποφύγει η χώρα μας είναι -κατά τον ίδιο- χιλιάδες κρούσματα που θα χρειαστούν νοσηλεία. «Πήραμε νωρίς μέτρα, αναμένουμε να αποδώσουν. Όσες περιοχές άλλων χωρών έλαβαν αυστηρά μέτρα φάνηκε να πήγαν καλά. Περιμένουμε ωστόσο την άνοδο ώστε μετά να ξεκινήσει και η κάθοδος», επισημαίνει ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Τα κρούσματα που εκδηλώνονταν την εβδομάδα που πέρασε ήταν άνθρωποι που κόλλησαν την ακριβώς προηγούμενη, σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας στο τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκη Βατόπουλο, ο οποίος είναι και αυτός μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες. Και αυτό λόγω του χρόνου επώασης που κυμαίνεται κατά μέσο όρο από πέντε έως επτά ημέρες. «Περιμένουμε την άνοδο των περιστατικών. Ελπίζουμε να είναι μικρή αυτή η άνοδος και διαχειρίσιμη», αναφέρει, επισημαίνοντας ότι κάποια στιγμή είναι δεδομένο ότι θα πάρει φθίνουσα πορεία. «Ή θα έχει ανοσοποιηθεί ο κόσμος ή θα έχει φύγει ο ιός, ίσως βοηθήσει και η ζέστη, ίσως όμως απλά μειωθεί και η κυκλοφορία του. Ή, επίσης, μπορεί να υπάρχει εμβόλιο», αναφέρει. Όσον αφορά στο τείχος ανοσίας του πληθυσμού, πρόχειρες εκτιμήσεις, στις οποίες έχει αναφερθεί και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, το προσδιορίζουν στο 60%, δηλαδή αυτό το ποσοστό του πληθυσμού να κολλήσει τον ιό προκειμένου να μειωθεί η κυκλοφορία του.
Κρίσιμοι οι επόμενοι δύο μήνες
Ασύγκριτος Ελ Κααμπί: Σπάει όλα τα κοντέρ στο σκοράρισμα – Τα αδιανόητα νούμερά του (vids)
Οι επόμενοι δύο μήνες, πάντως, είναι κρίσιμοι σύμφωνα με τους ειδικούς. Υπενθυμίζεται ότι τα πραγματικά κρούσματα στον ελληνικό πληθυσμό, με βάση τα μαθηματικά μοντέλα ειδικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών υπό τη Βάνα Σύψα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 3.000. Τα μαθηματικά μοντέλα έχουν χιλιάδες παραδοχές, σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, συνεπώς είναι όλα τα σενάρια ανοιχτά και η εικόνα που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα μπορεί και να ανατραπεί.