Τα ξενοδοχεία του Έβρου και της Θράκης, όπως και των νησιών, εξαιρούνται από την αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας που ανακοίνωσε το Υπουργείο Τουρισμού μέχρι και τα τέλη Απριλίου.
Τα ξενοδοχεία του Έβρου και της Θράκης, όπως και των νησιών, εξαιρούνται από την αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας που ανακοίνωσε το Υπουργείο Τουρισμού μέχρι και τα τέλη Απριλίου.
Κι αυτό γίνεται, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλάς, επειδή όχι μόνο στο νομό μας αλλά και τους υπόλοιπους της Θράκης φιλοξενούνται Έλληνες αλλά και Ευρωπαίοι αστυνομικοί που φυλάνε τα σύνορα από την παράνομη είσοδο λαθρομεταναστών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη όσο και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Θανάση Τσώνη αλλά και του βουλευτή Χρήστου Δερμεντζόπουλου, οι οποίοι έθεσαν το ζήτημα αυτό και ζήτησαν την εξαίρεση των ξενοδοχείων του Έβρου και της Θράκης, γιατί και στα ξενοδοχεία των γειτονικών νομών μένουν αστυνομικοί.
Όπως είπε ο κ.Χαρδαλιάς ανακοινώνοντας το κλείσιμο των ξενοδοχείων:
“Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα ξενοδοχεία των νομών της Θράκης αλλά και των νησιών μας, που φιλοξενούν ενισχυτικές δυνάμεις της χώρας και των νησιών μας της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Η απόφαση της κυβέρνησης λαμβάνεται, όπως αναφέρεται, με «γνώμονα την προστασία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της 22ας προς 23η Μαρτίου».
Προκειμένου να καλυφθούν τυχόν ανάγκες επισκεπτών θα υπάρχει η υποχρέωση να λειτουργεί 1 ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και από 3 ξενοδοχεία αντίστοιχα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Σημειώνεται εδώ ότι ήδη από το περασμένο Σάββατο έχει ληφθεί η απόφαση για το κλείσιμο των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας (resorts), η πλειονότητα των οποίων ούτως ή άλλως ήταν αυτή την περίοδο κλειστά. Η σχετική πρωτοβουλία κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου οι ξενοδόχοι να μην πληρώσουν τυχόν ρήτρες στο πλαίσιο των συμβολαίων με τα τουριστικά γραφεία και τους tour operators του εξωτερικού. Απόφαση για προσωρινό κλείσιμο έχει ληφθεί και για τα ενοικιαζόμενα μικρά καταλύματα (σ.σ. όχι τα σπίτια ιδιωτών που μπορεί να διατίθενται μέσα από τις πλατφόρμες Airbnb, Homeaway, booking.com κ.τ.λ.).
Πιο πολύπλοκο ήταν το ζήτημα για μία «οριζόντια» απόφαση στα αστικά ξενοδοχεία που είναι συνεχούς ή 12μηνης λειτουργίας από την στιγμή που αυτά εξυπηρετούν ταξιδιώτες αλλά και επισκέπτες της πόλης που μπορεί να έρχονται για ιατρικούς ή άλλους σκοπούς.
Μετά από τα συνεχιζόμενα αιτήματα από ουκ ολίγους ξενοδόχους σε όλη την Ελλάδα, με επιστολές Ενώσεων Ξενοδόχων (Πελοποννήσου, Θεσσαλονίκης κ.τ.λ.) που έχουν φθάσει από τις αρχές της εβδομάδας στο γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Mητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς κρίθηκε τελικά σκόπιμο να ληφθεί η σχετική απόφαση.
Πολύ περισσότερο δε από την στιγμή που τα περισσότερα αστικά ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα είχαν πληρότητες κάτω του 10%, έχοντας σε πολλές περιπτώσεις πελάτες μετρημένους στα …δάχτυλα του ενός χεριού.