Η συσκευή που είναι πιο βρώμικη από την τουαλέτα

Η συσκευή που είναι πιο βρώμικη από την τουαλέτα

Ποιο είναι το αντικείμενο που έχετε πάντα στο πλάι σας και δεν αποχωρίζεστε ποτέ; Ανακαλύψτε πόσο βρώμικο είναι το κινητό που ποτέ δεν αποχωρίζεστε

Ποιο είναι το αντικείμενο που έχετε πάντα μαζί σας και δεν αποχωρίζεστε ποτέ, είτε στη δουλειά, είτε στο σπίτι, στην κρεβατοκάμαρα, στην κουζίνα, ακόμα και στην τουαλέτα; Το μυαλό όλων βέβαια πάει στο κινητό, το οποίο όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω καθιστούν ως το Νο1 πρόσφορο έδαφος για μικρόβια και βακτήρια.

Ενδεικτικά, έρευνα του 2011 έδειξε ότι ύλη από περιττώματα βρίσκεται σε ένα στα έξι smartphones, ενώ μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα βρήκε ότι ένα κλασικό γραφείο εργαζομένου, πάνω στο οποίο βρίσκεται το κινητό τηλέφωνο για περίπου 40 ώρες την εβδομάδα, έχει εκατοντάδες φορές περισσότερα βακτήρια από ό,τι η τουαλέτα μιας εταιρείας. Την ίδια στιγμή, άλλες μελέτες έχουν εντοπίσει σοβαρά παθογόνα στις επιφάνειες των κινητών τηλεφώνων, όπως ο στρεπτόκοκκος και η E. coli.

«Κινητές συσκευές μικροβίων»
Γιατί, λοιπόν, τα τηλέφωνα είναι τόσο βρώμικα;

«Την εποχή αυτή ακουμπάμε περισσότερες επιφάνειες από οποιαδήποτε άλλη γενιά στην ιστορία. Συγκεντρώνουμε συνέχεια μικρόβια στα χέρια και τα δάχτυλα, τα οποία μεταφέρουμε στο κινητό που έρχεται κοντά στη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας. Τα μικρόβια αυτά μπορούν να αρρωστήσουν εμάς, την οικογένειά μας και οποιονδήποτε άλλο με τον οποίο ερχόμαστε σε επαφή», αναφέρει ο Δρ. Charles Gerba, καθηγητής μικροβιολογίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών το 80% όλων των λοιμώξεων μεταδίδονται από τα χέρια, τη στιγμή, μάλιστα, που τα smartphones έχουν γίνει προέκτασή τους.

Οι μεγαλύτεροι ένοχοι, μάλιστα, φαίνεται πως είναι οι έφηβοι, με την έρευνα του Δρ. Gerba να δείχνει ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν στη βιομηχανία του φαγητού μαζί με εκείνους που δουλεύουν με παιδιά τείνουν να έχουν τη μεγαλύτερη μόλυνση στα χέρια τους.

«Δεν θα πρέπει να μας ανησυχούν τα φυσιολογικά βακτήρια που μεταδίδονται από τα μάγουλα και τα αυτιά. Επικίνδυνοι είναι οι ιοί που μένουν και επιβιώνουν για ώρες πάνω στην επιφάνεια του κινητού μας όταν βήχουμε πάνω σε αυτό και μεταδίδονται και σε άλλους», σημειώνει με τη σειρά της η Susan Whitttier, διευθύντρια κλινικής μικροβιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Columbia.

Η λύση
Υπάρχουν τρόποι για να καθαρίσετε με ασφάλεια τη συσκευή σας ανάλογα και με τη μάρκα και το μοντέλο κινητού τηλεφώνου που διαθέτετε. Κάθε εταιρεία προτείνει δικούς της τρόπους καθαρισμού, με τις πιο κοινές επιλογές να είναι:

  1. Πανί μικροϊνών
  2.  Οινόπνευμα
  3. Νερό
  4. Βαμβακερά μάκτρα
  5. Γάντια καθαρισμού

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ