Έρευνα για κοροναϊό: Ποιες ομάδες πληθυσμού απειλούνται περισσότερο

Έρευνα για κοροναϊό: Ποιες ομάδες πληθυσμού απειλούνται περισσότερο

Ο νέος κοροναϊός έχει προκαλέσει πάνω από 3.000 θανάτους σε όλον τον κόσμο και έχει «χτυπήσει» περισσότερους από 100.000 πολίτες

Ο νέος κοροναϊός έχει προκαλέσει πάνω από 3.000 θανάτους σε όλον τον κόσμο και έχει «χτυπήσει» περισσότερους από 100.000 πολίτες.

Ωστόσο ο ιός δεν είναι «δίκαιος» με όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού. Οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο όχι απλώς να νοσήσουν αλλά και να μην καταφέρουν να το ξεπεράσουν.

Οι έρευνες για τον νέο ιό επικεντρώνονται στο να εντοπίσουν ποιες ομάδες του πληθυσμού κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν, ποιες να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα και ποιες να χάσουν τη ζωή τους. Συγκεντρώνοντας αυτά τα δεδομένα και οι γιατροί θα ξέρουν ποιοι ασθενείς χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή και οι υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν.

Νέοι και ηλικιωμένοι
Αναλύοντας 72.314 περιπτώσεις που διαγνώστηκαν με κοροναϊό στην Κίνα η πλειοψηφία των κρουσμάτων σε ποσοστό 87% αφορά σε άτομα ηλικίας από 30 έως 79 ετών. Η πιο πιθανή αιτία για την εμφάνιση του ιού στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι η συχνότερη επαφή με άλλους κατοίκους.

Οι έφηβοι και οι εικοσάρηδες παρόλο που συναναστρέφονται με συνομήλικους τους, στο σχολείο αλλά και σε χώρους εργασίας δεν προσβάλλονται από τη νόσο με τον ίδιο ρυθμό. Μόνο το 8,1% των περιπτώσεων είναι εικοσάρηδες, το 1,2% έφηβοι και το 0,9% κάτω των εννέα ετών.

Όσον αφορά τα θύματα στην Κίνα το 2,3% των περιπτώσεων έχουν χάσει τη ζωή τους, με το ποσοστό να ανεβαίνει στο 14,8% σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 80 ετών. Η ραγδαία αύξηση του ποσοστού οφείλεται κυρίως σε άλλες ασθένειες που πιθανώς ταλαιπωρούν τους ηλικιωμένους και το πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα που διαθέτουν.

Αντίθετα το ποσοστό θνησιμότητας είναι 1,3% σε άτομα κοντά στα 50, 0,4% κοντά στα 40 και 0,2% σε άτομα από 10 έως 39 ετών.

Άνδρες και γυναίκες
Στο θέμα της ηλικίας τα δεδομένα είναι αρκετά ξεκάθαρα, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με το φύλο. Σε μια πρώτη ανάγνωση οι άνδρες μοιάζει να είναι πιο ευαίσθητοι καθώς το στοιχείο που έρχονται από την Κίνα δείχνουν ότι για 106 άνδρες που νοσούν αντιστοιχούν 100 γυναίκες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι οι άνδρες αποτελούν το 51% των κρουσμάτων.

Έρευνα σε 1.099 περιπτώσεις στην πόλη Γουχάν έδειξε ακόμα μεγαλύτερη ανισορροπία με το 58% των ασθενών να είναι άνδρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η διαφορά αυτή στα δύο φύλα μπορεί να οφείλεται στην μεγαλύτερη δυνατότητα των ανδρών να ταξιδεύουν και έτσι στην μεγαλύτερη έκθεσή τους στον ιό.

Όσον αφορά όμως τα ποσοστά θνησιμότητας εκεί τα στοιχεία είναι πραγματικά και υπάρχουν όντως διαφορά στα δύο φύλα. 1,7% είναι το ποσοστό στις γυναίκες και 2,8 για τους άνδρες, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έρχονται από την Κίνα.

Υγιείς και ασθενείς
Η διαφορά αυτή μεταξύ ανδρών και γυναικών ίσως οφείλεται και στην κατάσταση της υγείας των περιπτώσεων.

Άνθρωποι με προϋπάρχουσα ασθένεια είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά από τον κοροναϊό και οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Στην πρώτη μεγάλη έρευνα που έγινε στην Κίνα οι ειδικοί μελέτησαν 1.590 ασθενείς από όλη τη χώρα για να δουν αν τα προϋπάρχοντα νοσήματα επηρέαζαν τη νοσηλεία τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 399 ασθενείς με τουλάχιστον μια ασθένεια (συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη, της ηπατίτιδας Β και του καρκίνου) είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν εντατική φροντίδα ή ακόμα και να χάσουν τη ζωή τους.

Συγκεκριμένα στην περίπτωση του καρκίνου η πιθανότητα να νοσήσει κανείς αυξάνεται κατά 3,5 φορές, 2,6 φορές στους διαβητικούς και 60% σε όσους έχουν υπέρταση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ