Ναι καλά διαβάσατε, η υπνική άπνοια και το ροχαλητό στους άνδρες, επηρεάζει τη λειτουργία της στύσης, αφού η μη σωστή οξυγόνωση του εγκεφάλου, ανοίγει έναν φαύλο κύκλο βιολογικών αλλαγών στον άνδρα και κατά συνέπεια δημιουργεί και προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας.
Όσοι από εσάς λοιπόν ροχαλίζετε ή κάνετε άπνοιες κατά τη διάρκεια του ύπνου σας, και παρατηρήσατε κάποιες διαφορές στη στύση σας, καλό θα είναι να απευθυνθείτε στο γιατρό σας και να του πείτε ότι ροχαλίζετε.
Η άπνοια ύπνου ή υπνικό σύνδρομο είναι μια δυσάρεστη κατάσταση όπου οι άνδρες συνήθως που ροχαλίζουν μειώνουν το οξυγόνο του εγκέφαλου στη διάρκεια του ύπνου. Οι άνδρες αυτοί συνήθως νοιώθουν κουρασμένοι όταν ξυπνούν και έχουν γενικά μια τάση μείωσης της ενέργειας τους, μια υπνηλία. Συνήθως είναι πιο παχύσαρκοι από το μέσο όρο και συχνά πιο… γκρινιάρηδες. Επίσης στους άνδρες αυτούς θα βρεθούν λιγότερα ανδρογόνα και ίσως τάση για διαβήτη…
Σε μελέτη που έγινε στην Τουρκία, μια ομάδα υπνικών ανδρών πήρε αντικαταθλιπτικά ενώ μια άλλη ομάδα πήρε θεραπεία με θετική πίεση οξυγόνου (μια αγωγή που κρατά την αναπνευστική οδό πιο ανοιχτή για να αυξάνει το οξυγόνο του οργανισμού.)
Η παρατήρηση ήταν πως στους άνδρες με αντικαταθλιπτική θεραπεία η βελτίωση της στύσης δεν ήταν σημαντική και στατιστικά διαφορετική σε σύγκριση με τους άνδρες που πήραν και την θεραπεία οξυγόνου.
Πολλοί άνδρες σήμερα με αναίτια δυσκολία στύσης θα πρέπει να αναρωτηθούν αν ροχαλίζουν έντονα το βράδυ και επίσης να ρωτούν τους συντρόφους τους αν την νύχτα κάνουν διακοπές της αναπνοής τους.
Αν το ροχαλητό είναι έντονο θα πρέπει να κάνουν μια μελέτη ύπνου όπου συνήθως τεκμηριώνεται η βασική διάγνωση. Αυτό δεν σημαίνει πως όσοι άνδρες ροχαλίζουν έχουν το σύνδρομο αυτό, αλλά μόνο όσοι έχουν την υπνική άπνοια.
Η αγωγή είναι σχετικά χρονοβόρα αλλά αξίζει τον κόπο αφού έχει παρατηρηθεί πως οι άνδρες αυτοί έχουν και αυξημένη τάση για εμφράγματα και αιφνίδιους θανάτους.