Στο νοσοκομείο της πόλης Βουχάν στην Κίνα, από όπου ξεκίνησε ο κοροναϊός, ο κόσμος στριμώχνεται στους διαδρόμους.
Νοσηλεύτρια που εργάζεται εκεί ανέβασε βίντεο στο οποίο αφήνεται να εννοηθεί πως οι Αρχές κρύβουν την αλήθεια από τους πολίτες για την ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο θανατηφόρος ιός.
Σε αυτό το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου και προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Open Tv» το βράδυ της Κυριακής, ένας γιατρός σε αυτό το νοσοκομείο φαίνεται να καταρρέει και να αφήνει την τελευταία του πνοή μπροστά στα έκπληκτα μάτια νοσηλευτών και ασθενών.
Τη στιγμή που οι ΗΠΑ μετρούν το τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού, ο υπουργός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας Μα Ζιαουί δηλώνει ότι αυξάνεται η ταχύτητα μετάδοσής του, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.
Ο φόβος πάντως των ειδικών φαίνεται πως είναι η αργοπορία εκδήλωσης των συμπτωμάτων, καθώς με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες απαιτούνται περίπου 15 ημέρες από τη μόλυνση μέχρι να εκδηλωθούν τα συμπτώματα.
Οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ασθενών που έχουν νοσήσει από τον ιό ανέρχονται σε, περίπου, 2.000 σύμφωνα με την κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας, ενώ οι νεκροί -επισήμως- είναι 56.
Τα δημοφιλή θεματικά πάρκα Disneyland και Ocean Park στο Χονγκ Κονγκ έκλεισαν για την αποτροπή εξάπλωσης του θανατηφόρου κοροναϊού CCTV.
Τα ξενοδοχεία που βρίσκονται εντός της Hong Kong Disneyland θα συνεχίζουν να λειτουργούν, πρόσθεσε το δίκτυο.
Η κυβέρνηση της Σανγκάης ανακοίνωσε ότι ανεστάλη η λειτουργία του θεματικού πάρκου της Disneyland στην πόλη.
Ο νέος κοροναϊός χτυπά πλέον και την «πόρτα» της Ευρώπης, με κρούσματα να καταγράφονται στη Γαλλία και να εξετάζεται ύποπτη περίπτωση ασθενούς και στην Αυστρία.
Για την Ελλάδα, ο Βασίλης Κικίλιας, στην πρωινή εκπομπή του Open Tv, υπογράμμισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού, με ψυχραιμία και επαγγελματισμό.
«Αν χρειαστεί, είναι έτοιμος ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και με θερμικές κάμερες στα αεροδρόμιά μας και με θερμομέτρηση με φορητά θερμόμετρα “πιστόλια”.
»Υπάρχει το αεροϋγειονομείο, υπάρχει ο σταθμός του ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο, υπάρχουν νοσοκομεία αναφοράς, υπάρχει και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και όλοι αυτοί συνεργάζονται», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος ωστόσο παραδέχθηκε ότι «μαγικός τρόπος να μην φτάσει ο ιός σε μια χώρα, δεν υπάρχει.
»Υπάρχει όμως η πρόληψη και υπάρχει η δυνατότητα για σωστή ενημέρωση χωρίς πανικό».
Την ίδια στιγμή, επίσημες επιστημονικές εκθέσεις ανέφεραν πως πιθανή πηγή μόλυνσης είναι οι νυχτερίδες, οι οποίες πωλούνται κατά κόρον εκεί και αποτελούν έδεσμα για τους Κινέζους (συνήθως γίνονται σούπα), μαζί με τα φίδια που επίσης αποτελούν μέρος των διατροφικών τους συνηθειών.
Σημειωτέον, πως κοροναϊός είναι κατά 96.2% ίδιος με αυτόν που επιβιώνει στις νυχτερίδες (οι οποίες, με την σειρά τους, μολύνουν κυρίως τα φίδια) και μεταδίδεται με χαρακτηριστική ευκολία από τα ζώα στους ανθρώπους.
Με βάση, μάλιστα, τα εργαστηριακά αποτελέσματα των εξετάσεων από το φαρυγγικό επίχρισμα και το αίμα των ασθενών διαπιστώθηκε πως ο ιός μεταλλάχθηκε και μεταδόθηκε για πρώτη φορά από τα ζώα στους ανθρώπους της συγκεκριμένης αγοράς.
Νεκρά και ζωντανά φίδια, νυχτερίδες, λύκοι, σκυλιά, αλεπούδες, γουρούνια, πουλερικά, ψάρια και ό, τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς βρίσκεται στην αγορά της Χουανάν.
Επίσης, στις φωτογραφίες υπάρχουν κοάλα κλεισμένα σε κελιά, γδαρμένα τρωκτικά και πουλερικά πεταμένα κάτω και πολλά άλλα και όλα αυτά χωρίς να τηρείται κανένας κανόνας καθαριότητας και υγιεινής.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ στο Πεκίνο
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους μεταβαίνει στο Πεκίνο, προκειμένου να συναντηθεί με τους αξιωματούχους και τους ειδικούς που ασχολούνται με την επιδημία του νέου κοροναϊού 2019-nCoV, ο οποίος εξαπλώνεται σιωπηλά και, βασικά, ραγδαία.
«Οι συνάδελφοί μου στον ΠΟΥ και εγώ θα θέλαμε να μάθουμε τις τελευταίες εξελίξεις και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με την Κίνα, παρέχοντας περαιτέρω προστασία για την αντιμετώπιση του ξεσπάσματος αυτού», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γκεμπρεγιέσους, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Ο ΠΟΥ έκανε γνωστό εξάλλου ότι οι εκδότες μεγάλων επιστημονικών περιοδικών συμφώνησαν να μοιράζονται με τον Οργανισμό τυχόν εργασίες που θα τους υποβληθούν για τον νέο κοροναϊό, προτού να δημοσιευθούν και με τη συγκατάθεση των συντακτών τους.