Ζούμε σε μια εποχή που για να καταφέρει κανείς να συμβαδίσει με τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο του Χόλιγουντ, θα πρέπει να δαπανήσει τουλάχιστον 150 εκατομμύρια δολάρια σε μια ταινία, για να είναι το λιγότερο κερδοφόρα.
Ζούμε σε μια εποχή που για να καταφέρει κανείς να συμβαδίσει με τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο του Χόλιγουντ, θα πρέπει να δαπανήσει τουλάχιστον 150 εκατομμύρια δολάρια σε μια ταινία, για να είναι το λιγότερο κερδοφόρα.
Κινηματογραφικά στούντιο όπως η Disney, η 21η Century Fox και η Warner Bros συνήθως κλέβουν την παράσταση, καθώς το όνομα τους για τους περισσότερους ανθρώπους υποδηλώνει ποιότητα.
Υπάρχουν και εξαιρέσεις όμως, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ταινιών που γυρίστηκαν με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό, αλλά κατάφεραν να ξεχωρίσουν και έγιναν τεράστιες επιτυχίες. Σάρωσαν στο παγκόσμιο box office, φέρνοντας πίσω στους δημιουργούς τους πολλά εκατομμύρια δολάρια και τους καθιέρωσαν στον κόσμο της κινηματογραφικής βιομηχανίας.
Ρίξτε παρακάτω μια ματιά στις ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού που σημείωσαν τεράστια επιτυχία.
Get Out – Προϋπολογισμός: 4,5 εκατ. δολάρια
Η αμερικάνικη ταινία τρόμου “Get Out”, αποδείχτηκε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του 2017. Το σενάριο και την σκηνοθεσία της ταινίας ανέλαβε ο Τζόρνταν Πιλ, ο οποίος έκανε τότε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο. Έλαβε πολύ θετικές κριτικές και οι ειπράξεις της ήταν πάνω από 250 εκατομμύρια δολάρια.
The Blair Witch Project – Προϋπολογισμός: 60.000 δολάρια
Στις 14 Ιουλίου 1999, κυκλοφόρησε το “The Blair Witch Project”, η ταινία τρόμου που σόκαρε το κοινό με το ρεαλισμό της. Είχε τη μορφή ντοκιμαντέρ και χρειάστηκαν μόνο 60.000 δολάρια για την παραγωγή της. Η ταινία είναι, υποτίθεται, το ακατέργαστο υλικό που άφησαν πίσω τους τρεις κινηματογραφιστές που κάνουν ένα ρεπορτάζ για μια παλιά υπόθεση μαύρης μαγείας στην περιοχή του Μέριλαντ. Ένα έργο φαινόμενο που συνάντησε τεράστια επιτυχία στις ΗΠΑ και απέφερε 248 εκατομμύρια δολάρια.
Moonlight – Προϋπολογισμός: 4 εκατ. δολάρια
Το Moonlight είναι αμερικανική δραματική ταινία του 2016 σε σκηνοθεσία και σενάριο του Μπάρι Τζένκινς. Οι παραγωγοί δεν προωθησαν την πολύ την ταινία, αφήνοντας το ενδιαφερον του κοινού να μεγαλώσει μεχρι τα Βραβεία Όσκαρ απο τις κριτικες της ταινίας. Τελικά κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Β’ Ανδρικού ρόλου (Μαχερσάλα Αλί) και Διασκευασμένου Σεναρίου (Μπάρι Τζένκινς & Τάρελ Άλβιν), ενώ έλαβε υποψηφιότητα σε άλλες 5 κατηγορίες. Τα συνολικά της έσοδα ήταν 65,3 εκατομμύρια δολάρια.
The Fully Monty – Προϋπολογισμός: 3,5 εκατ. δολάρια
Το “The Full Monty” είναι μια αγγλική ταινία η οποία χαρακτηρίζεται από το αγγλοσαξονικό χιούμορ της χώρας προέλευσης της. Αφορά έξι άνεργους εργάτες χαλυβουργείου, στην Αγγλία, οι οποίοι προσπαθούν να βγουν από το οικονομικό τους αδιέξοδο, ανεβάζοντας ένα σόου αντρικού στριπτίζ. Η ταινία απέφερε κέρδη 258 εκατομμύρια δολάρια και ήταν υποψήφια για αρκετά βραβεία.
Mad Max – Προϋπολογισμός: 300.000 δολάρια
Η ταινία Mad Max (1979) του Έλληνα σκηνοθέτη Τζόρτζ Μίλερ, είχε ως πρωταγωνιστή τον Μελ Γκίμπσον και κόστισε μόλις 300.000 δολάρια. Ακόμα κι έτσι, το Mad Max είχε έσοδα 100 εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία και κρατούσε το ρεκόρ Guinness για την πιο επικερδή ταινία όλων των εποχών, μέχρι το 1999. Πολλές σκηνές της ταινίας έγιναν κρυφά, καθώς δεν υπήρχαν τα χρήματα για να εξασφαλιστούν οι άδειες σε ορισμένες περιοχές.
Juno – Προϋπολογισμός: 7,5 εκατ. δολάρια
Το “Juno” ήταν μια πνευματώδης και ασυνήθιστα έξυπνη κωμωδία, η οποία έκανε το ντεμπούτο της το 2008. Αφορά την 16χρονή Τζούνο, ένα ετοιμόλογο, ιδιόρρυθμο και σαρκαστικό κορίτσι, που κάνει έρωτα με τον συμμαθητή της Μπλίκερ και μένει έγκυος. Απορρίπτει την έκτρωση και βρίσκει το ιδανικό ζευγάρι που θα υιοθετήσει το μωρό της. Αν και στην ταινία εμφανίζεται η Τζένιφερ Γκάρνερ, το budget της ήταν πολύ χαμηλό, καθώς η Γκάρνερ συμφώνησε να πάρει χαμηλότερο μισθό. Η ταινία κέρδισε 231 εκατομμύρια δολάρια στο box office, και ήταν υποψήφια για 4 Όσκαρ στις βασικές κατηγορίες.
Little Miss Sunshine – Προϋπολογισμός: 8 εκατ. δολάρια
Το “Little Miss Sunshine” είναι αμερικανική ανεξάρτητη δραματική-κωμική ταινία δρόμου, του 2006. Η σκηνοθεσία υπογράφτηκε από το ανδρόγυνο Τζόναθαν Ντέιτον και Βάλερι Φάρις, το οποίο πραγματοποίησε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στον κινηματογράφο. Έλαβε διθυραμβικές κριτικές και είχε έσοδα άνω των 100,5 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως. Ήταν υποψήφια για τέσσερα Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, αποσπώντας τελικά δύο, το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για τον Μάικλ Αρντ και το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Άλαν Άρκιν.
Rocky – Προϋπολογισμός: 1 εκατ. δολάρια
Το “Rocky”, με έναν προϋπολογισμό της τάξης του ενός εκατομμυρίου, έγινε τεράστια επιτυχία παγκοσμίως και κέρδισε πάνω από 225 εκατομμύρια. Η ταινία εκτόξευσε την καριέρα του Σιλβέστερ Σταλόνε, ο οποίος πρωταγωνιστεί αλλά έχει γράψει και το σενάριο. Η ταινία ήταν υποψήφια για εννέα συνολικά Όσκαρ (απέσπασε τελικά τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Μοντάζ), ενώ η μουσική του Μπιλ Κόντι έγινε ένα είδος εθνικού ύμνου.
My Big Fat Greek Wedding – Προϋπολογισμός: 5 εκατ. δολάρια
Ο Ελ Αραμπί κάνει «πάταγο» και στην Κύπρο – Οι αριθμοί και η συνεργασία με τον Δώνη (vids)
Η ταινία έκανε απρόσμενη επιτυχία και κέρδισε σταθερή δημοφιλία μετά την περιορισμένη διανομή της. Παρότι δεν έφτασε στην πρώτη θέση και όντας ανεξάρτητη παραγωγή με κόστος 5 εκατομμύρια δολάρια, έκανε παγκόσμιο τζίρο 368,7 εκατομμύρια δολάρια και σύμφωνα με το Echo Bridge Entertainment, είναι μια από τις κορυφαίες ρομαντικές ταινίες του 21ου αιώνα. Ήταν η πέμπτη ταινία με τον υψηλότερο τζίρο το 2002 στις ΗΠΑ, με 241,4 εκατομμύρια δολάρια, και η ρομαντική κωμωδία με τον υψηλότερο τζίρο παγκοσμίως.