Είναι η πρώτη μέρα μετά τον χωρισμό και όλα φαίνονται διαφορετικά. Δεν είχες πολύ χρόνο να το επεξεργαστείς, πόσο μάλλον να καταστρώσεις ένα σχέδιο για να το ξεπεράσεις.
Είναι η πρώτη μέρα μετά τον χωρισμό και όλα φαίνονται διαφορετικά. Δεν είχες πολύ χρόνο να το επεξεργαστείς, πόσο μάλλον να καταστρώσεις ένα σχέδιο για να το ξεπεράσεις. Το μόνο που σκέφτεσαι είναι να μείνεις κάτω από το πάπλωμα για το υπόλοιπο της ημέρας, αλλά δυστυχώς, ο κατάλογος υποχρεώσεων σου είναι μακρύς.
Είτε η διάλυση της σχέσης ήρθε ως έκπληξη είτε γνωρίζεις ότι η σχέση σου δεν πήγαινε καλά για κάποιο διάστημα, οι πρώτες 24 ώρες μετά το τέλος μπορεί να φαίνονται συγκεχυμένες και περίεργες. «Αν διανύεις στην πρώτη μέρα ενός χωρισμού, είναι πιθανό ότι είσαι σε σοκ, θλίψη και το μυαλό σου στριφογυρίζει με ότι και αν σημαίνει αυτό», εξηγεί η σύμβουλος διαχείρισης χωρισμών Natalia Juarez. «Η πρώτη προτεραιότητά σου είναι η αυτοεξυπηρέτηση και η αυτοσυντήρηση». Μπορεί να έχεις και άλλες ευθύνες, αλλά προσπάθησε να επικεντρώσεις όλη την ημέρα σου σε σένα και τις ανάγκες σου. «Έχεις τη δυνατότητα να εστιάσεις χωρίς να απολογηθείς στον εαυτό σας», λέει ο Juarez. «Οι άλλοι θα καταλάβουν».
Δεν υπάρχει τρόπος για το πώς να ξεπεράσεις έναν χωρισμό. Κάθε κατάσταση είναι μοναδική και κάθε άτομο επεξεργάζεται τα συναισθήματά του με τον δικό του τρόπο. Αν βρεθείς σε μια αρνητική πνευματική κατάσταση και ανησυχείς ότι μπορεί να πάρεις αποφάσεις που θα μετανιώσεις, ανάλαβε άμεση δράση για να πάρεις τη βοήθεια που χρειάζεσαι. Κάλεσε έναν φίλο εάν θέλεις να μιλήσεις με κάποιον. «Ξέρεις ότι δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Ακολούθησε τις ανάγκες του εαυτού σου και αναζήτησε αυτό που χρειάζεσαι», συμβουλεύει η Juarez. «Αν θέλεις να είσαι μόνη, κάνε το. Αν πρέπει να είσαι με ανθρώπους, κάνε αυτό».
Αλλά υπάρχει ένα πράγμα που η Juarez συστήνει ότι πρέπει να προσπαθήσεις να αποφύγεις: τα social media. «Δεν αξίζει τον κόπο να δεις τίποτα που θα μπορούσε να σε ενοχλήσει», σημειώνει. «Είναι καλύτερα να δεις τηλεόραση ή να διαβάσεις ένα βιβλίο». Αντί να ασχοληθείς άσκοπα με το Instagram για να δεις τι κάνει ο πρώην σου, κάνε βόλτα με τη γυναικοπαρέα ή κάλεσε τις για ένα μαραθώνιο σειρών.
Πάνω απ ‘όλα, δείξε στον εαυτό σου καλοσύνη. Ίσως νιώθεις πολλά πράγματα αυτή τη στιγμή, αλλά να είσαι σίγουρη ότι η θλίψη είναι φυσιολογική και υγιής. Η Samantha Burns, συγγραφέας του Breaking Up and Bouncing Back, λέει ότι υπάρχουν πολλαπλά στάδια θλίψης. «Σε αυτό το πρώιμο στάδιο της άρνησης, πιθανότατα δεν έχεις πιστέψει ότι η σχέση έχει τελειώσει πραγματικά», λέει στο Elite Daily. «Μπορεί να πιστεύεις ότι θα λειτουργήσει και πάλι, ότι θα τα ξαναβρείτε ή θα αισθανθείς σωματικό ή συναισθηματικό μούδιασμα». Αποδέξου αυτά τα συναισθήματα και δούλεψε μέσα από αυτά καθώς προκύπτουν.
Εξηγεί επίσης ότι η συνειδητοποίηση των συναισθημάτων σου μπορεί να τα κάνει να σε επηρεάζουν λιγότερο. «Μόλις επισημάνεις τα συναισθήματά σου, δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα βιαστικό για να τα αλλάξεις», λέει η Burns. «Δείξε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου ότι είσαι αρκετά ισχυρή ώστε να δώσεις στον εαυτό σου χρόνο να βιώσεις αυτά τα συναισθήματα. Δεν είναι μόνιμα και θα πηγαινοέρχονται σαν κύματα».
Εάν όλη την ημέρα το μυαλό σου στριφογυρίζει στο τι πήγε στραβά στη σχέση ή τι κάνει ο πρώην σου αυτή τη στιγμή, η Burns προτείνει να γράψεις τα συναισθήματά σου σε ένα χαρτί. «Όταν αντιμετωπίζεις προβλήματα όπως το πώς θα σηκωθείς από το κρεβάτι ή πώς να εστιάσεις στη δουλειά σου, γράψε οποιεσδήποτε ενοχλητικές σκέψεις που εμφανίζονται και στη συνέχεια συνέχισε αυτό που κάνεις», λέει. Μόλις επιστρέψεις σπίτι, όρισε μια συγκεκριμένη «περίοδο ανησυχίας» όπου θα επιτρέπεις στον εαυτό σου τον ψυχικό χώρο να ξαναναλύσει όλα αυτά τα συναισθήματα και να εργαστεί μέσω αυτών. Η Burns υποστηρίζει ότι αυτή η περίοδος ανησυχίας μπορεί να προσθέσει μια δομή στη θεραπευτική σου διαδικασία.