Για το τέλος, το εξής: Είναι προτιμότερο να φαίνεται ότι υπάρχει μια σχέση. Δείχνει άτομο νορμάλ, που δεν φοβάται τις δεσμεύσεις. Που έχει να δώσει και μπορεί να μοιραστεί (στιγμές και συναισθήματα). Που θα εκπλήξει (ευχάριστα) το «κοινό» του όταν χωρίσει. Που οι παρηγορήτρες του κόσμου όλου θα σπεύσουν να του συμπαρασταθούν. Εκεί θα βρεις και την επόμενη. Όχι όσο έχεις τη συγκεκριμένη.
Μία συντάκτρια ρίχνει φως στον διαδικτυακό ψυχισμό αντρών και γυναικών.
Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να προβάλλουν τη σχέση τους στα σόσιαλ. Στο λέω εγώ, που σε σχέση 9ετίας πόσταρα μόλις… τρεις φωτογραφίες. Νεύρα και μούτρα από την άλλη πλευρά: «Κρύβεις ότι είμαστε μαζί». Εννιά χρόνια δεν μπορείς να τα κρύψεις ούτε με τα μαγικά του Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, φίλε μου. «Όλος ο κόσμος ξέρει ότι είμαστε μαζί», προσπαθούσα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. «Ο κύκλος μας, όχι όσοι σε παρατηρούν μέσα από τα σόσιαλ» ερχόταν η απάντηση.
Και αυτή είναι η αλήθεια.
Γιατί όλοι όσοι δεν ήταν άμεσα γνωστοί μου, δεν το γνώριζαν. Και τα inbox έσκαγαν με… ταχύτητα φωτός. «Σε ωραία μέρη συχνάζεις», «Τι είναι αυτό που τρως;», «Πολύ ωραία φωτογραφία προφίλ», «Ζωάρα κάνεις» και 1.002 άλλες αφορμές βρέθηκαν για να κοκκινίσει το κουμπί του Messenger.
Τι θα κάνεις; Δεν θα απαντήσεις; Θα απαντήσεις. Και όταν απαντάς, δεν σημαίνει αυτόματα ότι… ψιλοφλερτάρεις; Ναι, ψιλοφλερτάρεις. Γιατί όταν ο απέναντι δεν ξέρει την προσωπική σου κατάσταση και εσύ φαίνεται να ανταποκρίνεσαι, τότε μπορεί να θρέφει ελπίδες. Ακόμη κι αν εσύ, ούτε που θα σκεφτόσουν να κάνεις κάτι μαζί του. Εκείνη την ώρα που το inbox σκάει, προφανώς, ικανοποιείς τον εγωισμό σου και τη χαμηλή σου αυτοπεποίθηση.
«Μα δεν θέλω να ξέρουν όλοι τι κάνω στην προσωπική μου ζωή», θα σπεύσεις να μου πεις. Και λογικό, θα σου απαντήσω. Άλλωστε, εγώ την έχω (σχεδόν) επινοήσει αυτή τη δικαιολογία, όπως διάβασες παραπάνω. Όμως, το ξέρεις ήδη πως δεν σου ζητήσαμε να αλλάξεις το status σου στο Facebook. Ούτε σου ζητήσαμε να ποστάρεις κάθε δεύτερη μέρα μια φωτογραφία στο Instagram, καταλήγοντας ο… μαϊντανός που όλες σιχαινόμαστε.
Και εδώ έρχεται ο διαχωρισμός μεταξύ αντρών και γυναικών
Ναι, οι γυναίκες έχουν μια μεγαλύτερη ανάγκη να επικοινωνούν το δεσμό τους. Θες ότι είναι μια προσπάθεια να «κλειδώσουν» και να «σφραγίσουν» τη σχέση τους; Με λίγα λόγια… κατουράνε την περιοχή τους, ώστε να μην πλησιάσει καμία; Μπορεί. Θες είναι πιο «γλυκούλες» και θέλουν απλά να ανεβάσουν μια χαριτωμένη φωτογραφία με το «μωράκι» τους; Και πάλι, μπορεί. Θες ανεβάζουν πολλές φωτογραφίες και, μεταξύ άλλων, σκέφτονται «ας βάλω μία και με αυτόν μωρέ, μη νομίζει ότι τον κρύβω». Να ξέρεις, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ.
Το θέμα είναι γιατί δεν νιώθουν το ίδιο και οι άντρες. Γιατί δεν ποστάρουν ποτέ και τίποτα στα σόσιαλ που να αφορά στη σχέση τους. Θέλετε να φλερτάρετε στον αιώνα τον άπαντα; Θέλετε να νιώθετε πάντα ελεύθεροι; Θέλετε να αφήνετε μια χαραμάδα για την επόμενη; Σιχαίνεστε τα γλυκανάλατα ποστ; Ωπ, μισό λεπτό παιδιά. Δεν σας υποχρέωσε κανείς να βάλετε χάσταγκ #tothemoonandback #love #couplegoals και άλλα τέτοια (εμετικά). ΠΡΟΦΑΝΩΣ, ξέρωγω. Μια φωτογραφία με τη γκόμενά σας σας ζητήσαμε να ποστάρετε. It’s not a big deal.