Μια από τις απαγορευμένες φράσεις, για παράδειγμα, είναι το «δεν θα το έκανα ποτέ σε σένα»
Μια από τις απαγορευμένες φράσεις, για παράδειγμα, είναι το «δεν θα το έκανα ποτέ σε σένα»
Υπάρχουν λίγα πράγματα στη ζωή τόσο δυσάρεστα και οδυνηρά όσο η απιστία από κάποιον που αγαπάς και εμπιστεύεσαι. Μπορεί να σε κάνει να χάσεις την πίστη σου στην αγάπη, στους ανθρώπους ακόμα και στον εαυτό σου. Το χειρότερο από όλα είναι ότι οι επιπτώσεις μπορούν να μείνουν ανεξίτηλες για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την απόρριψη και τη λήξη μιας σχέσης.
Διάβασε παρακάτω μερικά από τα βασικά πράγματα που πρέπει να θυμάσαι όταν γνωρίζεις κάποιον που έχει βιώσει την απιστία στην προηγούμενη σχέση του. Αλλά ακόμα κι αν είσαι η πιο πιστή σύντροφος που ποτέ δεν θα μπορούσε ούτε καν να σκεφτεί την απιστία, ωστόσο θα μπορούσες έστω και από λάθος, να πληγώσεις τον σύντροφο σου που προσπαθεί να θεραπευτεί από το παρελθόν του.
Εδώ είναι μερικά από τα πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πεις σε κάποιον που υπήρξε θύμα απιστίας, όταν είσαι σε μια νέα σχέση μαζί του:
«Προβάλλεις τις ανασφάλειες σου πάνω μου»
Μπορεί να είναι δύσκολο για ένα άτομο να ξεπεράσει τα συναισθήματα που δημιουργούνται μετά την απιστία, λέει στο Cosmopolitan η ψυχολόγος Cristina M. Konior, LMHC. Και η προβολή τους σε εσένα δεν είναι δίκαιη.
Ταυτόχρονα, εάν φοβάται να εκφράσει τα συναισθήματά του ή τους φόβους του γύρω από σένα (ακόμα κι αν θα μπορούσε να είναι παράλογο κατά την άποψή σου), αυτό είναι επίσης ανθυγιεινό για μια σχέση. Αντί να τον κατηγορήσεις όμως για προβολή, ρώτησε τον πώς μπορείς να τον υποστηρίξεις καλύτερα ή να τον κάνεις να αισθάνεται πιο ασφαλής. Θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο να του στέλνεις ένα σύντομο μήνυμα όταν είσαι έξω το βράδυ ή να τον προσκαλέσεις να σε συνοδεύσει όταν βγεις έξω με τους συναδέλφους σου.
Εάν αισθάνεσαι όμως ότι όλο αυτό είναι αγχωτικό για σένα, επαναξιολόγησε τη σχέση εστιάζοντας στις ανάγκες και τις επιθυμίες σου καθώς και σε αυτό που ο σύντροφος σου είναι, ρεαλιστικά, σε θέση να σου δώσει τώρα.
«Δεν σε αφορά»
Εάν ο σύντροφος σου ρωτά πού πηγαίνεις ή τι κάνεις και δίνεις μια αόριστη απάντηση, ετοιμάσου για μια βαθύτερη ανάκριση. Σύμφωνα με τη Liza Moskowitz, θεραπεύτρια που ειδικεύεται στις σχέσεις, «οτιδήποτε ερμηνεύεται ως μυστική συμπεριφορά θα μπορούσε να πυροδοτήσει δυσάρεστες αναμνήσεις της προηγούμενης σχέσης του».
Έχοντας τακτικές συζητήσεις σχετικά με τις προσδοκίες και τους ανθρώπους ή τις δραστηριότητες που είναι σημαντικές για σένα, μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης.
«Δεν είμαι σαν αυτήν, δεν θα το κάνω αυτό σε εσένα»
Μεγάλο λάθος. Ενώ μπορεί να το πιστεύεις πραγματικά, αυτή η δήλωση αγνοεί μια λαμπρή αλήθεια: Οι περισσότεροι άνθρωποι που εξαπατούν λένε ότι δεν θα το κάνουν ποτέ! Είναι επίσης πιθανό ότι η πρώην του, είπε το ίδιο πράγμα. Απλά μην το λες αυτό.
«Είσαι παρανοϊκός» ή – πολύ χειρότερα- «είσαι τρελός»
Εντάξει, αυτό είναι ίσως ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να πεις σε κάποιον που έχει πέσει θύμα απιστίας. Όταν ακυρώνεις τα συναισθήματα κάποιου, μπορεί να τον κάνει να αισθάνεται ότι το τραύμα του στο παρελθόν είναι το ελάττωμά του, γεγονός που μπορεί να τον τραυματίσει χειρότερα.
Η μόνη εξαίρεση είναι αν ο σύντροφός σου είναι, ας πούμε, δύσπιστος σε κάθε φιλία από το αντίθετο φύλο ή πάντα υποθέτει ότι τον απατάς αν δεν σηκώνεις το τηλέφωνό σου για λίγες ώρες. Αν συμβαίνει αυτό, πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση σχετικά με το πώς μπορείς να τον καθησυχάσεις ότι είσαι αφοσιωμένη σε αυτόν, ενώ θα έχεις ακόμα τη δυνατότητα να θέτεις υγιή όρια. Δεν πρέπει ποτέ να θυσιάζεις τις φιλίες ή τη ζωή σου έξω από τη σχέση, επειδή ο σύντροφός σου ανησυχεί ότι έχεις σκοπό να απομακρυνθείς.
Πηγή: womenonly.gr