Αν συμβούν κάποιες αλλαγές στη ζωή σου θα πρέπει να περάσεις στο plan b της αντισύλληψής σου
Ολόγος που υπάρχουν πολλές και διαφορετικές μέθοδοι αντισύλληψης είναι ακριβώς για να καλύπτουν αρκετές διαφορετικές ανάγκες γυναικών στις διάφορες φάσεις της ζωής τους. Όταν το lifestyle μιας γυναίκας αλλάζει, τότε πιθανότατα να πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτή την αλλαγή και ο τρόπος που παίρνει μέτρα προφύλαξης στο σεξ.
Kάθε γυναίκα καλό είναι να επιλέγει τη μέθοδο αντισύλληψης που της ταιριάζει σε συννενόηση με το γυναικολόγο της, εξηγώντας του το πως είναι στην εκάστοτε φάση η σεξουαλική της ζωή: Αυτό σημαίνει ότι κάποιες γυναίκες χρειάζονται αποκλειστικά μια μέθοδο που θα αποτρέπει μια ανεπιθύμητη κύηση (κάποια που βρίσκεται σε μια μακροχρόνια μονογαμική σχέση ) ενώ κάποιες άλλες πρέπει να προστατευθούν κι από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (όσες είναι πολυγαμικές)
Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν στη ζωή τους τρεις μεθόδους αντισύλληψης ενώ μόνο το ένα τρίτο του πληθυσμού δοκιμάζει πέντε ή περισσότερες μεθόδους. Αυτό που δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να ξεχνάει κανείς είναι ότι από όλες τις μεθόδους αντισύλληψης η μοναδική που προφυλάσσει από τις αρρώστιες είναι το προφυλακτικό.
Πότε λοιπόν πρέπει μια γυναίκα να αλλάζει μέθοδο αντισύλληψης;
– Όταν διαπιστώσει ότι της προκαλεί κάποιου είδους ερεθισμό ή κάποιου είδους παρενέργεια. Αυτό συμβαίνει συνήθως με την ορμονική αντισύλληψη που το σώμα λαμβάνει ορμόνες και αρχικά πρέπει να πάρει το χρόνο του να προσαρμοστεί σε αυτό. Αν όμως τελικά περάσει το διάστημα προσαρμογής και τελικά ο οργανισμός μιας γυναίκας είτε δεν προσαρμοστεί, είτε δεχθεί σε πρώτη φάση τη μέθοδο αλλά παρουσιάσει κάποια παρενέργεια στη συνέχεια τότε πρέπει να διακοπεί η λήψη αυτής της αντισύλληψης και να αναζητηθεί ο επόμενος τρόπος στον οποίο θα καταφύγει.
-‘Οταν αλλάξει η σεξουαλική ζωή της γυναίκας. Αν το relationship status είναι “παντρεμένη” προφανώς και η γυναίκα βρίσκεται σε μια μονογαμική σχέση εμπιστοσύνης στην οποία δεν “κινδυνεύει” από τη μετάδοση ΣΜΝ, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που θα το ρίσκαρε μια πολυγαμική γυναίκα. Για το λόγο αυτό τα περισσότερα ζευγάρια σε long term σχέσεις δε χρησιμοποιούν προφυλακτικό, αλλά κάποια άλλη μέθοδο για να αποφύγουν μια κύηση. Προφανώς κι αν αλλάξει σε “single” η νέα κατάσταση μιας γυναίκας θα πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος που αντιμετωπίζει το σεξ, και η πιο ασφαλής λύση είναι να χρησιμοποιεί προφυλακτικό με τους νέους ερωτικούς της συντρόφους.
-Όταν διαπιστωθούν ανωμαλίες στην περίοδο. Αρκετές φορές το αντισυλληπτικό χάπι προκαλεί διάφορες ανωμαλίες στον κύκλο ή και αμηνόρροια. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να συζητηθεί με το γυναικολόγο προς αναζήτηση κάποιου άλλου τρόπου αντισύλληψης. Μια γυναίκα θα πρέπει να ακούει το σώμα της και να προσαρμόζεται στις εκάστοτε νέες συνθήκες ζωής στις οποίες μπαίνει. Τίποτα δε λειτουργεί για πάντα, πόσο μάλλον ο τρόπος που θα προστατεύεις το σώμα σου από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Πηγή: marieclaire.gr