Το νέο βαρομετρικό χαμηλό που σαρώνει τη χώρα μας έφερε στη Βόρεια Ελλάδα και το φαινόμενο της «παγωμένης βροχής».
Το φαινόμενο είναι γνωστό στους μετεωρολόγους, αλλά είναι πολύ σπάνιο να εμφανιστεί στη χώρα μας, καθώς πρέπει να επικρατήσει ένας ειδικός συνδυασμός καιρικών συνθηκών.
Τι είναι λοιπόν η «παγωμένη βροχή»;
Το σπάνιο αυτό φαινόμενο για την Ελλάδα, συμβαίνει όταν οι σταγόνες της βροχής πέφτουν σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 0 βαθμών Κελσίου και παγώνουν όταν έρθουν σε επαφή με το έδαφος ή άλλα αντικείμενα, σχηματίζοντας πάγο.
Σύμφωνα με το ecoweather.gr σχηματίζεται όταν ένα θερμό μέτωπο μεταφέρεται πάνω από μια περιοχή όπου προηγήθηκε αρκετό κρύο.
Το φαινόμενο της «παγωμένης βροχής» πάντως είχε εμφανιστεί στη χώρα μας και τον Ιανουάριο του 2019, όταν τη χώρα μας σάρωσε η κακοκαιρία «Υπατία».
Τότε οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί η βροχή πάγωνε ακαριαία με το που έπεφτε στο οδόστρωμα, κάνοντας πολύ επικίνδυνη την οδήγηση.
Πού χιονίζει
Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στα ορεινά και ημιορεινά του νομού Θεσσαλονίκης όπως στον Χορτιάτη, το Φίλυρο, την Εξοχή, το Ασβεστοχώρι και το Ωραιόκαστρο.
Ασθενή χιονόπτωση καταγράφουν οι μετεωρολογικοί σταθμοί και στον δρόμο Θεσσαλονίκης- Σερρών, ειδικά στο ύψος του Λαχανά, ενώ το «έστρωσε» στην ορεινή Χαλκιδική.
Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται σήμερα (04/12) το πρωί οι οδηγοί που κινούνται από το 70ο έως το 85ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Ιερισσού, όπως και στον επαρχιακό δρόμο Νεοχωρίου – Βαρβάρας (από την Ολυμπιάδα έως τη Βαρβάρα).
Οι πρώτες νιφάδες του 2019 έπεσαν το βράδυ της Τρίτης (03/12) και στα ορεινά της Ξάνθης, της Ροδόπης, του Έβρου και της Φλώρινας, αλλά και στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας, στο ύψος του Πολύμυλου.
Κλειστά σχολεία
Δεν προσήλθαν στα σχολεία σήμερα οι μαθητές των οικισμών του ορεινού όγκου του δήμου Σουφλίου, με απόφαση της δημοτικής Αρχής, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Ειδικότερα, κλειστά είναι τα σχολεία στο Σιδηροχώρι, τον Πετρόλοφο, το Μεγάλο Δέρειο, τη Ρούσσα, το Γονικό, τη Σιδηρώ και την Αγριάνη.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, η συνεχιζόμενη έως και αυτή τη στιγμή χιονόπτωση, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες (-3 βαθμούς Κελσίου), δημιούργησαν παγετό και ολισθηρότητα στο οδόστρωμα, χαρακτηριστικά που δεν καθιστούν ασφαλή τη μετακίνηση των μαθητών. Σε αρκετά σημεία του ορεινού όγκου η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε, ενώ συνιστάται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις.
Σύμφωνα με το meteo.gr, αρνητικές ελάχιστες θερμοκρασίες και παγετός καταγράφηκαν στο σύνολο σχεδόν της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ κοντά στους μηδέν βαθμούς πλησίασε η ελάχιστη θερμοκρασία και σε πολλές ακόμη περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.
Mονοψήφιες τιμές δείχνει το θερμόμετρο στις πόλεις της Μακεδονίας.
Στις 8 το πρωί το θερμόμετρο έδειχνε μηδέν βαθμούς στην Κοζάνη, τέσσερις βαθμούς στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη και πέντε στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, σύμφωνα με τον Περιφερειακό Μετεωρολογικό Σταθμό Μακεδονίας της ΕΜΥ.
«Στις 03:30 άρχισε η χιονόπτωση. Από τη διασταύρωση του Χορτιάτη και πέρα, σε όλες τις κοινότητες έπεσε καλό χιόνι, κατά τις 07:00 το πρωί είδαμε μία ύφεση. Δεκαοκτώ εκχιονιστικά είχαμε έξω και ρίξαμε 150 τόνους αλάτι» ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
Ο κ. Καϊτεζίδης διευκρίνισε ότι «όλα τα σχολεία στον Δήμο λειτουργούν κανονικά, όλοι οι δρόμοι είναι καθαροί και οι συγκοινωνίες διεξάγονται κανονικά. Θα συνεχίσουμε να είμαστε σε επιφυλακή μέχρι να υποχωρήσει η κακοκαιρία, οι δημότες μπορούν να απευθύνονται σε όλα τα κοινοτικά καταστήματα για ό,τι χρειάζονται».
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους του Περιφερειακού Μετεωρολογικού Σταθμού Μακεδονίας το ψυχρό μέτωπο που εγκαταστάθηκε από χθες (03/12) πάνω από τη δυτική, κεντρική και ανατολική Μακεδονία και Θράκη σταδιακά θα αποχωρήσει από το μεσημέρι. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σημαντικά προβλήματα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στο Πήλιο
Τα πρώτα χιόνια του φετινού χειμώνα έκαναν την εμφάνισή τους στο Πήλιο και έτσι το βουνό των Κενταύρων το πρωί της Τετάρτης (04/12) «ντύθηκε» στα λευκά.
Η χιονόπτωση άρχισε από χθες το βράδυ και ήδη έχουν 10 εκατοστά χιόνι τόσο το χιονοδρομικό κέντρο στις Αγριόλευκες, όσο και τα Χάνια, ενώ η χιονόπτωση συνεχίζεται αφού και η θερμοκρασία έχει πέσει στα Χάνια στους -3 βαθμούς.
Παρά την συνεχιζόμενη χιονόπτωση το οδικό δίκτυο του Πηλίου είναι ανοιχτό για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και δεν χρειάζεται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων προς το παρόν, ενώ εκχιονιστικά οχήματα και αλατιέρες βρίσκονται σε ετοιμότητα για να επέμβουν εφ’ όσον το απαιτήσουν οι συνθήκες.
Στον Βόλο και την υπόλοιπη Μαγνησία βρέχει, με την θερμοκρασία στον Βόλο να βρίσκεται στους 10 βαθμούς. Κανονικά εκτελούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα οχηματαγωγά για τις Σποράδες, όχι όμως και των ιπταμένων δελφινιών.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ο καιρός την Πέμπτη 5/12
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός αναμένεται να είναι γενικά αίθριος στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο γενικά αίθριος. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες και στα ηπειρωτικά ορεινά λίγα χιόνια.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 με εξασθένηση από το βράδυ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Πηγή: newsbomb.gr