Σε λίγες ώρες από τώρα περνά στην ιστορία ένα ακόμη Παγκόσμιο Κύπελλο. Το Μουντιάλ της Ρωσίας ήταν κατά τεκμήριο ένα από τα καλύτερα σε οργάνωση. Πέρα από τα οργανωτικά όμως είδαμε και πολύ ωραία ματς. Σήμερα αν η Κροατία σηκώσει το τρόπαιο στον ουρανό της Μόσχας θα μείνει στη μνήμη μας και για έναν ακόμα λόγο.
Τελείωσαν τα ψέματα κύριοι. Ότι είδατε είδατε. Σε τέσσερα, για την ακρίβεια τέσσερα και μισό, χρόνια πάλι. Στο μακρινό Κατάρ το 2022, στο πρώτο χειμερινό Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας. Γι΄αυτό το θέμα όμως θα τα πούμε κάποια άλλη στιγμή. Για το πως δηλαδή φθάσαμε στο σημείο η FIFA να στέλνει την πιο σπουδαία διοργάνωση του κόσμου στην άγονη γραμμή. Σήμερα αυτό, που προέχει είναι να δούμε ποια από τις Γαλλία και Κροατία θα στεφθεί πρωταθλήτρια. Θα είναι οι Γάλλοι για δεύτερη φορά στην ιστορία τους ή οι Κροάτες θα βάλουν για πρώτη φορά το στέμμα;
Στην μικρή αυτή λίστα των νικητών, στην οποία βρίσκονται μετά από 20 τουρνουά οκτώ χώρες, αν απόψε οι παίκτες του Ντάλιτς νικήσουν θα γίνουν μόλις η ένατη Εθνική ομάδα που το σηκώνει. Μάλιστα θα είναι η δεύτερη μικρότερη χώρα, μετά την Ουρουγουάη που το πήρε το 1930 και το 1950, σε πληθυσμό που φθάνει στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Για να γίνουν όλα αυτά βέβαια θα πρέπει οι Βαλκάνιοι να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Γαλλίας. Δύσκολο, άλλα όχι ακατόρθωτο.
Το φετινό Μουντιάλ χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ένα από τα δικαιότερα της ιστορίας. Η εκτίμηση αυτή δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Στον τελικό έφθασαν οι δύο κατά τεκμήριο, μαζί ίσως με το Βέλγιο, πιο σταθερές ομάδες, οι δύο που υπηρέτησαν ένα συγκεκριμένο πλάνο από την αρχή, οι δύο που παρουσίασαν το καλύτερο θέαμα. Οι Γάλλοι αν και ξεκίνησαν πιο μαζεμένα την παρουσία τους, αν και δεν μας μάγεψαν με τις εμφανίσεις τους στον όμιλο, εντούτοις σε όλα τους τα ματς έδειχναν ανώτεροι των αντιπάλων τους. Στα νοκ- άουτ ειδικά δεν άφησαν κανένα περιθώριο για το ποιος κάθε φορά θα περνούσε στην επόμενη φάση. Αργεντινή στους 16, Ουρουγουάη στους 8 και Βέλγιο στον ημιτελικό δεν μπόρεσαν να τους προβληματίσουν χάνοντας μάλιστα με διαφορετικό τρόπο ο καθένας.
Οι παίκτες του Σαμπάολι ισοπεδώθηκαν από την ταχύτητα της επιθετικής γραμμής των τρικολόρ, ο Σοάρες και η παρέα του πληγώθηκαν από στημένη φάση, σημείο που θεωρητικά υπερτερούσαν και οι Βέλγοι παγιδεύτηκαν στις δαγκάνες της άμυνας των Γάλλων μένοντας εν τέλει σε ρηχά νερά. Οι Κροάτες από την άλλη στον όμιλο έκαναν περίπατο, ενώ στα νοκ- άουτ, αν και δυσκολεύτηκαν περισσότερο από την σημερινή τους αντίπαλο, έβγαλαν χαρακτήρα και τεράστια αποθέματα ενέργειας παίρνοντας τρεις προκρίσεις μετά το ενενηντάλεπτο. Δύο στα πέναλτι, με Δανία και την οικοδέσποινα Ρωσία και ένα στην παράταση στον ημιτελικό κόντρα στην Αγγλία.
Τι περιμένουμε να δούμε απόψε στη Μόσχα; Πρώτον κατά πόσο θα επηρεάσει τους παίκτες του Ντάλιτς η κόπωση που λογικά θα έχουν σε σχέση με αυτούς του Ντεσάμπ μιας και αν αθροίσεις τα λεπτά που έχουν παίξει βγάζεις ένα παραπάνω ματς. Δεύτερον πως θα μπορέσει ο Γάλλος προπονητής να βγάλει εκτός ρυθμού το δίδυμο Μόντριτς – Ράκιτιττς που κάνουν εκπληκτικό τουρνουά. Τρίτον αν θα βρουν χώρους οι τρικολόρ να τρέξουν, σημείο που σαφέστατα υπερτερούν έναντι των Βαλκάνιων και τέλος τέταρτον πως θα διαχειριστούν οι Γάλλοι το ματς σε περίπτωση που θα μείνουν πρώτοι πίσω στο σκορ.
Μέχρι τώρα, με εξαίρεση το ματς με την Αργεντινή που όμως αντέδρασαν πολύ άμεσα, όλα τους έχουν πάει πρίμα. Μπήκαν μπροστά στο σκορ με την Ουρουγουάη, μπήκαν μπροστά στο σκορ με το Βέλγιο, ισοφάρισαν αμέσως κόντρα στην παρέα του Μέσι. Ένα επιπλέον στοιχείο είναι ότι απόψε τον τίτλο του φαβορί τον έχουν αυτοί και όχι οι Κροάτες. Η Γαλλία έχει το πρέπει. Θα τους λυγίσει αυτό ή όχι; Μένει να το δούμε. Πάντως όπως και να έχει ας απολαύσουμε τον αγώνα. Άλλωστε για να ξαναδούμε τελικό, καλά να είμαστε, θα περάσουν κάτι παραπάνω από τέσσερα χρόνια….