Μουντιαλ : Από τον Πελέ στον Μπαπέ

Η 11άδα των νεαρότερων σκόρερ σε τελική φάση Μουντιάλ, στην οποία μπήκε ο 19χρονος άσος της Παρί Σεν Ζερμέν και της εθνικής Γαλλίας.

Το γκολ του Ντέλε Αλι για την Αγγλία στον προημιτελικό με τη Σουηδία έκανε τον μεσοεπιθετικό της Τότεναμ τον δεύτερο νεαρότερο σκόρερ των Λιονταριών σε τελική φάση Μουντιάλ. Ωστόσο ο Αλι δεν μπήκε στη λίστα των νεαρότερων σκόρερ της ιστορίας των παγκοσμίων κυπέλλων!

Κιλιάν Μπαπέ

Αντίθετα εκείνος που τρύπωσε στην 11άδα των «αμούστακων» σκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ είναι ο επιθετικός της Γαλλίας Κιλιάν Μπαπέ. Ο πρωταγωνιστής των Τρικολόρ που θα κληθεί να βγάλει απ’ τη μέση το Βέλγιο στον ημιτελικό της διοργάνωσης, βρήκε δίχτυα στον δεύτερο αγώνα του σε τελική φάση Μουντιάλ, όταν η Γαλλία αντιμετώπισε το Περού. Ηταν 19 ετών και 183 ημερών.

Τοστάο

«Χρειάστηκα μόλις ένα παιχνίδι μαζί του για να καταλάβω ότι είμαστε σαν δίδυμα αδέρφια στο γήπεδο» είχε πει ο Πελέ για τον Τοστάο εξηγώντας ότι «όταν έχω τη μπάλα ξέρει ακριβώς τι θα κάνω και συνήθως βρίσκεται εκεί που πρέπει προτού καν σκεφτώ εγώ ότι θα στείλω εκεί τη μπάλα».

Στο μουντιαλικό ντεμπούτο του όμως, ο Τοστάο δεν είχε δίπλα του τον Πελέ, αλλά πήρε τη θέση του όταν εκείνος τραυματίστηκε.

Μάλιστα ο βιρτουόζος άσος βρήκε δίχτυα (στη φωτογραφία με το Νο20) στο ματς με την Ουγγαρία στο Μουντιάλ του 1966 ισοφαρίζοντας σε 1-1 σε ηλικία 19 ετών και 171 ημερών. Ακολούθησαν ακόμη 32 γκολ σε 54 εμφανίσεις του με τη Σελεσάο και φυσικά η κατάκτηση του τροπαίου το 1970, μολονότι ήταν αμφίβολη η συμμετοχή του λόγω αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς, όταν στο ντέρμπι της Κρουζέιρο στην οποία αγωνιζόταν με τους Κορίνθιανς η υγρή μπάλα τον βρήκε στο πρόσωπο.

Την περίοδο 1972/73 απειλήθηκε με τύφλωση και αναγκάστηκε να σταματήσει το ποδόσφαιρο. Σπούδασε ιατρική και επέστρεψε στο ποδόσφαιρο ως δημοσιογράφος και τηλεοπτικός αναλυτής.

Μάρτιν Χόφμαν

Το όνειρο όλων των Γερμανών ιστορικών ποδοσφαίρου είναι να συναντήσουν τον Μάρτιν Χόφμαν, καθώς είναι ο μοναδικός άνθρωπος που συμμετείχε στις μεγαλύτερες στιγμές του ποδοσφαίρου της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Τον Μάιο του 1974 το άσημο Μαγδεμβούργο κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων νικώντας στον τελικό τη Μίλαν, ενώ μερικούς μήνες αργότερα ο Χόφμαν αποτελούσε κομμάτι της εθνικής ομάδας της χώρας του, η οποία θα νικούσε στο Μουντιάλ τη Δυτική Γερμανία σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών.

Ωστόσο πριν από εκείνη τη νίκη της Ανατολικής Γερμανίας, που σημειώθηκε στον τρίτο αγώνα της φάσης των ομίλων της διοργάνωσης του Μουντιάλ 1974, ο Χόφμαν είχε σκοράρει στο 1-1 απέναντι στη Χιλή. Ηταν μόλις 19 ετών και 88 ημερών.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1976 ο Χόφμαν θα κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες σκοράροντας μάλιστα στον τελικό όπου η Ανατολική Γερμανία επικράτησε 3-1 της Πολωνίας. Ακολούθησε την καριέρα προπονητή στα τμήματα υποδομής του Μαγδεμβούργου.

Ντιβόκ Ορίτζι

Εκανε το ντεμπούτο του με την εθνική Βελγίου λίγους μήνες πριν το Μουντιάλ του 2014, βρίσκοντας θέση στην 23μελή αποστολή. Στο ματς της φάσης των ομίλων των Κόκκινων Διαβόλων με τη Ρωσία, ο Ορίτζι βρήκε δίχτυα σε ηλικία 19 ετών και 65 ετών ανοίγοντας το σκορ. Αγωνίστηκε και στα πέντε ματς του Βελγίου που έφτασε ως τα προημιτελικά.

Η Λίβερπουλ πλήρωσε 10 εκατομμύρια στερλίνες για να τον αποκτήσει από τη Λιλ, ωστόσο δεν κατάφερε να βρει θέση στους Κόκκινους, οι οποίοι τον έδωσαν αρχικά δανεικό στη Λιλ και ακολούθως στη Βόλφσμπουργκ.

Τζούλιαν Γκριν

Αυτή τη στιγμή βγάζει τα προς το ζειν στη Γερμανία και στη Γκρόιτερ Φιρτ. Το να παίζεις στη 2η κατηγορία της Μπουντεσλίγκα σίγουρα δεν είναι ντροπή, ωστόσο για τον Τζούλιαν Γκριν το μέλλον φάνταζε τελείως διαφορετικό πριν από τέσσερα χρόνια.

Τον Ιανουάριο του 2014 είχε υπογράψει ο 18χρονος ποδοσφαιριστής συμβόλαιο με τη Μπάγερν Μονάχου του Πεπ Γκουαρδιόλα. Λίγο πριν το τέλος της αγωνιστικής περιόδου μάλιστα, δέχτηκε την κλήση από την εθνική ομάδα των ΗΠΑ και σε ηλικία 19 ετών και 25 ημερών πέτυχε ένα υπέροχο γκολ στον αγώνα της φάσης των «16» απέναντι στο Βέλγιο. Ο Τύπος των ΗΠΑ τον αποκάλεσε «παιδί θαύμα», ωστόσο ακόμη ψάχνει τον δρόμο του στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Πέρασε από το Αμβούργο και τη Στουτγάρδη προτού καταλήξει στη Γκρόιτερ Φιρτ, ενώ ακόμη καλείται στην εθνική των ΗΠΑ…

Λιονέλ Μέσι

Το 2006 τον ακολουθούσε το παρατσούκλι «La Pulga», ο ψύλλος. Ηταν ακόμη ανερχόμενος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Στο Μουντιάλ της Γερμανίας βρισκόταν στον πάγκο στην πρεμιέρα της Αργεντινής απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού. Στο δεύτερο ματς, απέναντι στη Σερβία μπήκε στο 74’ κι ενώ το σκορ ήταν 3-0. Τέσσερα λεπτά αργότερα έδωσε την πρώτη του ασίστ, ενώ στο 88’ σε ηλικία 18 ετών και 357 ημερών πέτυχε το πρώτο του γκολ σε Μουντιάλ.

Με τη Μπαρτσελόνα έχει κατακτήσει τα πάντα, ωστόσο με την Αλμπισελέστε έχει περιοριστεί στη συμμετοχή στον τελικό του 2014.

Ντμίτρι Σιτσόφ

Το ότι αν σκοράρει κάποιος σε μικρή ηλικία σε Μουντιάλ, δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα κάνει και μεγάλη καριέρα, αποδεικνύεται από την πορεία του Ντμίτρι Σιτσόφ. Γεννημένος στην άλλοτε Σοβιετική Ενωση, ήταν καταπληκτικός χειριστής της μπάλας προκαλώντας σε κάθε έφοδό του ανακατοσούρα στις αντίπαλες άμυνες. Το 2002 ήταν ίσως η μοναδική αξιόλογη παρουσία στη μέτρια εθνική Ρωσίας. Στο τελευταίο ματς της φάσης των ομίλων απέναντι στο Βέλγιο πέτυχε γκολ σε ηλικία 18 ετών και 231 ημερών, ωστόσο η Ρωσία ηττήθηκε με 3-2 και αποκλείστηκε.

Επιστρέφοντας στη Ρωσία ο πατέρας του και ο ατζέντης του απαίτησαν αναπροσαρμογή του συμβολαίου του με καλύτερες αποδοχές από τη Σπαρτάκ Μόσχας, κάτι στο οποίο δεν συναίνεσαν οι ιδιοκτήτες του ρωσικού συλλόγου. Ακολούθησε απεργία του Σιτσόφ, υπογραφές με διάφορους συλλόγους και τιμωρία αποκλεισμού για αυτό. Τελικά βρέθηκε στην Μαρσέιγ, αλλά δεν κατάφερε κάτι και μεγαλύτερο επίτευγμά του παραμένει η ανάδειξή του ως καλύτερου ποδοσφαιριστή της Ρωσίας το 2004.

Νικολάε Κόβατς

Την εποχή που έπαιζε ποδόσφαιρο ο Νικολάε Κόβατς, το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν στα σπάργανα. Γεννημένος το 1911 ο Κόβατς ήταν διεθνής με τη Ρουμανία από το 1929 ως το 1938. Στο Μουντιάλ του 1930 σκόραρε στην αναμέτρηση με το Περού διαμορφώνοντας το τελικό 3-1 σε ηλικία 18 ετών και 197 ημερών. Ηταν ένα σκληρό ματς, στο οποίο ο συμπαίκτης του Ανταλμπερτ Στάινερ μάλιστα αποχώρησε με κάταγμα στο πόδι. Στη φωτογραφία από τα γήπεδα του Μουντιάλ 1930 στην Ουρουγουάη, ο Κόβατς είναι δεύτερος από αριστερά στους καθήμενους.

Το 1941 ο Κόβατς αγωνίστηκε με τη φανέλα της εθνικής Ουγγαρίας, ενώ το 1946 μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ξεκίνησε καριέρα προπονητή δουλεύοντας σε αρκετές ομάδες της χώρας του.

Μάικλ Οουεν

Κάποιοι θα περίμεναν περισσότερα από την καριέρα του, ωστόσο τελικά δεν τη λες και αμελητέα. Σε ηλικία 18 ετών και 190 ημερών ο Μάικλ Οουεν βρήκε δίχτυα απέναντι στη Ρουμανία στο δεύτερο ματς της φάσης των ομίλων του Μουντιάλ 1998 στη Γαλλία, ισοφαρίζοντας το σκορ μόλις έξι λεπτά αφότου είχε μπει στον αγωνιστικό χώρο.

Η Αγγλία ηττήθηκε σ’ εκείνο το ματς, ωστόσο ο Οουεν που αγωνιζόταν ήδη στη Λίβερπουλ και ήταν πρώτος σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ, έδειξε ότι είναι φτιαγμένος και για μεγάλα πράγματα. Το Μουντιάλ εκείνο, τελείωσε για την Αγγλία στη φάση των «16», όπου ο Οουεν είχε πετύχει ένα εκπληκτικό γκολ απέναντι στην Αργεντινή. Ωστόσο το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι.

https://twitter.com/themichaelowen/status/1013015068747935744

Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ και στο επόμενο πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ, ενώ σε ηλικία 22 ετών είχε ήδη 100 συμμετοχές με τη Λίβερπουλ. Πήρε μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης το 2004, όπου έπρεπε να συναγωνιστεί τον Ρονάλντο και τον Ραούλ για μια θέση στην επίθεση κι επέστρεψε στο «Νησί» για τη Νιούκαστλ, ενώ το 2011 πήγε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την οποία πανηγύρισε το μοναδικό του πρωτάθλημα Αγγλίας. Είναι πέμπτος σκόρερ την ιστορία της εθνικής Αγγλίας με 40 γκολ σε 89 εμφανίσεις.

Μανουέλ Ρόσας

Σίγουρα θα υπάρχει θαμμένη σε κάποιο συρτάρι κάποιου στατιστικολάγνου η λίστα με τους νεαρότερους σκόρερ… αυτογκόλ στην ιστορία του Μουντιάλ. Προτού πετύχει γκολ στο… κανονικό τέρμα, δηλαδή αυτό του αντιπάλου, ο Μεξικανός Μανουέλ Ρόσας ήταν είχε βρει τα δίχτυα της δικής του ομάδας. Στο Μουντιάλ του 1930 στην αναμέτρηση του Μεξικό με τη Χιλή ο Ρόσας βοήθησε τη Χιλή να φτάσει στη νίκη με 3-0.

Τρεις ημέρες αργότερα πήρε το αίμα του πίσω, όταν σε ηλικία 18 ετών και 93 ημερών πέτυχε με πέναλτι το 1-3 απέναντι στην Αργεντινή. Λίγο αργότερα πέτυχε και δεύτερο γκολ μειώνοντας το σκορ σε 2-5, ενώ το ματς τελείωσε 3-6 για την Αλμπισελέστε. Αυτό ήταν το πρώτο και τελευταίο Μουντιάλ του Ρόσας, ο οποίος εκτός από τη δεύτερη θέση στη λίστα των νεαρότερων σκόρερ έχει για πάντα εξασφαλισμένες δυο πρωτιές:

Το δικό του εύστοχο πέναλτι ήταν το πρώτο στην ιστορία των Μουντιάλ, ενώ το αυτογκόλ του απέναντι στη Χιλή ήταν επίσης το πρώτο στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων…

Πελέ

Χωρίς πολλά – πολλά, ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα, συστάθηκε στο ευρύ κοινό σε ηλικία 17 ετών και 238 ημερών. Στον προημιτελικό του Μουντιάλ 1958 που έγινε στη Σουηδία, η Σελεσάο αντιμετώπισε την Ουαλία και ο Πελέ άνοιξε το σκορ. Στον ημιτελικό απέναντι στη Γαλλία πέτυχε χατ τρικ, ενώ στον τελικό απέναντι στη Σουηδία σκόραρε άλλες δυο φορές. Ηταν το δικό του Μουντιάλ. Το πρώτο από τα τρία συνολικά που κατέκτησε στην καριέρα του, καθώς ακολούθησε εκείνο του 1962 στη Χιλή και το 1970 στο Μεξικό. Όταν το 1969 πέτυχε με τη Σάντος το γκολ Νο.1000 της καριέρας του ηχούσαν χαρμόσυνα οι καμπάνες σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ κυκλοφόρησε και σχετικό γραμματόσημο. Σταμάτησε την καριέρα του στην εθνική Βραζιλίας έχοντας 77 γκολ σε 92 συμμετοχές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από