Με κεφαλιές των Μαγκουάιρ και Ντέλε Άλι, η Αγγλία έριξε το «τείχος» της Σουηδίας και την κέρδισε με 2-0, έτσι προκρίθηκε στα ημιτελικά του Μουντιάλ μετά από 28 χρόνια, όπου θα αντιμετωπίσει μία εκ των Ρωσία και Κροατία. Νέες εκπληκτικές επεμβάσεις από τον Πίκφορντ, δύο χαμένες ευκαιρίες από τον Μπεργκ.
Δρόμος ανοιχτός, σκυλιά δεμένα και μια Αγγλία πιο έτοιμη από ποτέ. Αυτά είναι τα «λιοντάρια» του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ που εμφανίζονται γήπεδα της Ρωσίας, αυτό ήρθαν να μας υπενθυμίσουν και στον προημιτελικό, με αντίπαλο τη Σουηδία του Μάρκους Μπεργκ, την οποία κέρδισαν με 2-0 και προκρίθηκαν στα ημιτελικά του Μουντιάλ μετά από 28 χρόνια! Ήταν το 1990, στα γήπεδα της Ιταλίας, όταν η Αγγλία επικράτησε του Καμερούν με 3-2 στα προημιτελικά. Που να φανταζόταν τότε ότι θα χρειαζόταν να περάσουν σχεδόν τρεις δεκαετίες για να ξαναπατήσει το πόδι της στις τέσσερις κορυφαίες εθνικές ομάδες του πλανήτη.
Η ομάδα του Γιαν Άντερσον έβαλε στους Άγγλους ένα εμπόδιο που εκ πρώτης όψης φάνηκε απροσπέλαστο, αλλά οι (πολυαγαπημένες) στημένες φάσεις υπάρχουν για να λύνουν ακριβώς τέτοιου είδους προβλήματα. Μια εκτέλεση κόρνερ του Άσλεϊ Γιανγκ, μια έξοχη κεφαλιά του Μαγκουάιρ και 1-0. Ο «γρίφος» λύθηκε, το σουηδικό «τείχος» έπεσε και στη συνέχεια όλα ήταν πιο εύκολα.
Βλέποντας τον Ραχίμ Στέρλινγκ να είναι ο πιο δραστήριος παίκτης της και την άμυνα να αποκρούει κάθε επιθετική απόπειρα των Σουηδών, όλα πήγαιναν ρολόι, τουλάχιστον στο πρώτο μέρος της αναμέτρησης. Οι πολλές βαθιές μπαλιές ήταν… βούτυρο στο ψωμί των Μαγκουάιρ και Στόουνς, οι οποίοι δεν αντιμετώπισαν παρά ελάχιστα προβλήματα απέναντι στους Μπεργκ και Τοϊβόνεν. Οι Σουηδοί ήταν εξαιρετικά στημένοι, αλλά ανήμποροι να απειλήσουν.
Στο δεύτερο 45λεπτο η κατάσταση ανατράπηκε. Οι Σουηδοί δεν βρήκαν πολλές φάσεις, αλλά βρήκαν τρεις εξαιρετικές. Ωστόσο, ο Πίκφορντ ήταν ξανά εκεί για να βροντοφωνάξει, την τέλεια στιγμή για την εθνική Αγγλίας, πως αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων τερματοφυλάκων στον ποδοσφαιρικό χάρτη αυτή τη στιγμή. Πρώτα σε πολύ ωραία κεφαλιά του Μπεργκ (47′), εν συνεχεία σε πλασέ του Κλάεσεν (62′) από την καρδιά της περιοχής και στο τέλος σε δύσκολο γυριστό σουτ του πρώην επιθετικού του Παναθηναϊκού (71′), με την τελευταία να είναι άκρως εντυπωσιακή επέμβαση. Εν τω μεταξύ, στο 59ο λεπτό, ο Ντέλε Άλι είχε πεταχτεί στο δεύτερο δοκάρι για να γράψει το 2-0, με νέα κεφαλιά έπειτα από «γλυκιά» σέντρα του Λίνγκαρντ.
Αυτά ήταν αρκετά. Η ευκαιρία του Μπεργκ 20 λεπτά πριν το τέλος ήταν η τελευταία για τους Σουηδούς, τους οποίος κατέβαλε η κούραση από εκεί και έπειτα. Οι Άγγλοι ξαφνικά συνειδητοποιούν ότι στο «καράβι» τους έχουν καλό τερματοφύλακα, προπονητή που έχει βρει τη συνταγή, νεαρούς παίκτες παγκόσμιας κλάσης και αμυντικούς που «δαγκώνουν». Παράλληλα, είναι στα ημιτελικά και θα αντιμετωπίσουν τη Ρωσία ή την Κροατία. Όπως είπαμε, ο δρόμος είναι ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα.
Σουηδία (Γιαν Άντερσον): Όλσεν, Κραφτ (85’ Γιάνσον), Γκράνκβιστ, Λίντελοφ, Αουγκούστινσον, Λάρσον, Έκνταλ, Κλάεσον, Φόρσμπεργκ (65’ Όλσον), Τοϊβόνεν (65’ Γκουιντέτι), Μπεργκ
Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Τρίπιερ, Γουόκερ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Γιανγκ, Χέντερσον (85’ Ντάιερ), Ντέλε Άλι (77’ Ντελφ), Λίνγκαρντ, Στέρλινγκ (91’ Ράσφορντ), Κέιν