Από το Μουντιάλ του 1982 είχαμε να δούμε φάση νοκ-άουτ χωρίς ομάδα από την Αφρικανική Ήπειρο.
Ο Σέρβος διαιτητής Μίροσλαβ Μάζιτς σφυρίζει τη λήξη του αγώνα ανάμεσα στη Σενεγάλη και την Κολομβία, με τους Λατινοαμερικάνους να επικρατούν με 1-0 και να παίρνουν την πρόκριση για τους «16» του Μουντιάλ.
Την ίδια στιγμή η Σενεγάλη ισοβαθμεί με τους Ιάπωνες στους 4 βαθμούς, αλλά στην ισοβαθμία μένουν τρίτοι στον όμιλο λόγω…κίτρινων καρτών. Χωρίς να μπορεί να βγει νικητής από τα προηγούμενα κριτήρια, η βαθμολογία fair play έκρινε την πρόκριση κι εκεί οι Ιάπωνες είχαν 4 κίτρινες κάρτες, ενώ οι Σενεγαλέζοι 6.
Ο αποκλεισμός εκτός του ότι ήταν ο πρώτος που κρίνεται στο fair play, είχε κι άλλη μία ιδιαιτερότητα. Το Μουντιάλ της Ρωσίας γίνεται το πρώτο, μετά από εκείνο του 1982 στην Ισπανία, που όλες οι Αφρικανικές ομάδες αποκλείονται στην πρώτη φάση.
Το 1982 Αλγερία και Καμερούν δεν κατάφεραν να προκριθούν, ενώ κατ’ αντιστοιχία φέτος Αίγυπτος, Μαρόκο, Νιγηρία, Τυνησία και Σενεγάλη αποκλείστηκαν στη φάση των ομίλων.
Στα γήπεδα του Μεξικό το 1986, το Μαρόκο είχε βρεθεί στον έκτο όμιλο μαζί με τις Αγγλία, Πολωνία και Πορτογαλία. Σ’ αυτόν τον «Ευρωπαϊκό» όμιλο οι Μαροκινοί προκρίθηκαν ως πρώτοι νικώντας τους Πορτογάλους με 3-1 και με ισοπαλίες 0-0 στα άλλα δύο παιχνίδια. Στους «16» βρήκαν απέναντι τους τη Δυτική Γερμανία και ηττήθηκε με 1-0.
Το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο διεξήχθη στην Ιταλία το καλοκαίρι του 1990. Εκεί η Αφρικανική ομάδα που ξεχώρισε ήταν το Καμερούν. Οι Καμερουνέζοι βρέθηκαν στον δεύτερο όμιλο μαζί με την Αργεντινή, τη Σοβιετική Ένωση και τη Ρουμανία. Το Καμερούν πήρε την πρωτιά με νικώντας 1-0 την Αργεντινή, 2-1 τη Ρουμανία και την τελευταία αγωνιστική ηττήθηκε με 4-0 από τους Σοβιετικούς. Στη φάση των «16» το Καμερούν νίκησε την Κολομβία με 2-1 στην παράταση. Στον προημιτελικό βρήκε απέναντι του την Αγγλία του Γκάρι Λίνεκερ. Το Καμερούν πάλεψε αλλά αποκλείστηκε με 3-2 στην παράταση.
Το 1994 ήταν σειρά της Νιγηρίας να λάμψει στα γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Στον τέταρτο όμιλο βρήκε απέναντι της την Αργεντινή, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Η ομάδα της Αφρικής νίκησε Βουλγαρία κι Ελλάδα με 4-0 και 2-0 αντίστοιχα, ενώ ηττήθηκε με 2-1 από την Αργεντινή. Η Νιγηρία είχε την ατυχία να παίξει στους «16» με την Ιταλία του Ρομπέρτο Μπάτζιο. Η ήττα με 1-0 έφερε και τον αποκλεισμό της.
Στο Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998, η Νιγηρία συνέχισε να είναι ο ισχυρότερος εκπρόσωπος της Αφρικανικής Ηπείρου. Ισπανία, Βουλγαρία και Παραγουάη ήταν οι τρεις αντίπαλοι των Νιγηριανών στον τέταρτο όμιλο. Ο όμιλος αυτός έχει μείνει στην ιστορία για το «χαστούκι» του αποκλεισμού των Ισπανών. Η ομάδα της Νιγηρίας έκανε ισάριθμες νίκες τις δύο πρώτες αγωνίστηκες. Υπέταξε τους Ισπανούς με 3-2 και με 1-0 τη Βουλγαρία. Η ήττα της τελευταίας αγωνιστικής με 3-1 από την Παραγουάη δεν είχε σημασία πέρα από την πρωτιά του ομίλου. Στα νοκ-άουτ αντίπαλος ήταν η πολύ καλή Δανία των αδερφών Λάουντρουπ. Οι Δανοί «διέλυσαν» τη Νιγηρία με 4-1 και τα όνειρα πρόκρισης των Αφρικανών «έσβησαν».
Στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας το 2002, η Αφρικανική ομάδα ομάδα που ξεχώρισε ήταν η Σενεγάλη. Στον πρώτο όμιλο αντιμετώπισε τις Γαλλία, Ουρουγουάη και Δανία. Οι Σενεγαλέζοι σόκαραν τον κόσμο όταν στην πρεμιέρα κέρδισαν τους εν ενεργεία Παγκόσμιους Πρωταθλητές Γάλλους με 1-0. Στις επόμενες δύο αγωνιστικές ήρθαν ισόπαλοι με Δανία και Ουρουγουάη με 1-1 και 3-3 αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να τερματίσει δεύτερη. Στα νοκ άουτ πέτυχαν τους Σουηδούς. Μετά από το 1-1 των 90 λεπτών, οι Σενεγαλέζοι προκρίθηκαν με γκολ στην παράταση (τότε ίσχυε ο κανόνας του «ξαφνικού θανάτου» στην παράταση». Στους «8» αντίπαλος ήταν η εκπληκτική τότε Τουρκία. Οι Τούρκοι νίκησαν τη Σενεγάλη με 1-0, στο δρόμο τους προς την τρίτη, τελικά θέση.
Η Γκάνα, το 2006 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας, βρέθηκε στον πέμπτο όμιλο μαζί με τις Ιταλία, Τσεχία και Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Γκανέζοι αν και ηττήθηκαν από τους μετέπειτα Παγκόσμιους Πρωταθλητές Ιταλούς με 2-0, κατάφερε να προκριθεί νικώντας με 2-0 τους Τσέχους και 2-1 τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο είχαν την ατυχία να πέσουν πάνω στη Βραζιλία, η οποία είχε κατακτήσει το προηγούμενο Μουντιάλ, και με ήττα 3-0 αποκλείστηκαν.
Το Μουντιάλ του 2010 ήταν το πρώτο και το μοναδικό μέχρι τώρα που έχει διεξαχθεί επί Αφρικανικού εδάφους και συγκεκριμένα στη Νότια Αφρική. Εκεί η Γκάνα συνέχισε με τη φόρα από το προηγούμενο Μουντιάλ και στον τέταρτο όμιλο με τις Γερμανία, Αυστραλία και Σερβία τερματίζει δεύτερη και προκρίνεται. Με νίκη 1-0 επί των Σέρβων, ισοπαλία 1-1 με τα «Καγκουρό» και ήττα με 1-0 από τους Γερμανούς τερμάτισε στη δεύτερη θέση. Στην πρώτη φάση των νοκ-άουτ πετυχαίνει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με 2-1 στην παράταση προκρίθηκαν για να αγωνιστούν εναντίον της Ουρουγουάη των Φορλάν, Σουάρεζ και Καβάνι στους προημιτελικούς. Σ’ έναν από τους πιο συναρπαστικούς αγώνες στην ιστορία των Μουντιάλ η Γκάνα βρέθηκε μία ανάσα από τον ημιτελικό. Το 1-1 της κανονικής διάρκειας έστειλε τον αγώνα στην παράταση. Στο 120’ ο Σουάρεζ έκανε χέρι για να αποτρέψει το 2-1 της Γκάνας με αποτέλεσμα να δει κόκκινη κάρτα. Ο Ασαμόα Γκίαν που ανέλαβε το πέναλτι, αστόχησε και ο νικητής θα έβγαινε από τη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί οι Λατινοαμερικάνοι ήταν πιο ψύχραιμοι και νίκησαν με 4-2, αφήνοντας αποσβολωμένους τους Γκανέζους.
Στο προηγούμενο Μουντιάλ, αυτό της Βραζιλίας είδαμε δύο Αφρικανικές ομάδες να μπαίνουν στις 16 καλύτερες. Η πρώτη από τις δύο είναι η Νιγηρία που προκρίθηκε από τον πέμπτο όμιλο μαζί με την Αργεντινή, αφήνοντας έξω Βοσνία και Ιράν. Η έτερη Αφρικανική ομάδα που προκρίθηκε ήταν η Αλγερία. Στον όγδοο όμιλο τερμάτισε στη δεύτερη θέση πίσω από τους Βέλγους. Στα νοκ-άουτ οι Νιγηριανοί δεν τα κατάφεραν και ηττήθηκαν με 2-0 από τη Γαλλία. Οι Αλγερινοί από την άλλη έπεσαν πάνω στην εκπληκτική Γερμανία και το πάλεψαν φτάνοντας το ματς στην παράταση, με τα 90 λεπτά να λήγουν με ισοπαλία 1-1. Στην παράταση οι Γερμανοί έδειξαν την κλάση και την εμπειρία τους και νίκησαν με 2-1.
Έτσι λοιπόν, μετά από τις παρουσίες Αφρικανικών ομάδων στα νοκ-άουτ για 8 συνεχόμενα Μουντιάλ, φτάσαμε στην φετινή απογοήτευση της Αφρικανικής Ηπείρου.