Μουντιάλ : Οι ομάδες που θυσιάστηκαν για τα ταυτόχρονα ματς

Μουντιάλ : Οι ομάδες που θυσιάστηκαν για τα ταυτόχρονα ματς

Μπήκαμε στο τετραήμερο των «ταυτόχρονων» αγώνων στο Μουντιάλ. Από πότε ξεκίνησε η FIFA να ορίζει την ίδια ώρα τα τελευταία ματς της φάσης των ομίλων και ποιες ομάδες είχαν «θυσιαστεί» νωρίτερα.

Στο προηγούμενο Μουντιάλ το 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας, η Αργεντινή απείλησε να ρίξει σε βαθιά κατάθλιψη τους διοργανωτές κατακτώντας το τρόπαιο στην «έδρα» τους. Βέβαια, για την… κατάθλιψη φρόντισε λίγο νωρίτερα η Γερμανία με το απίστευτο 7-1 στον ημιτελικό επί της Σελεσάο. Απλώς η Αργεντινή θα «τελείωνε» τη δουλειά αν κατακτούσε το τρόπαιο και θα έστελνε τη χώρα οριστικά στον ψυχίατρο…

Κάτι αντίστοιχο, αλλά από την… ανάποδη, θα μπορούσε να είχε γίνει το 1978, στο Μουντιάλ που έγινε στα γήπεδα της Αργεντινής, όπου η Βραζιλία θα μπορούσε να διεκδικήσει το τρόπαιο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας στην έδρα της μισητής γειτόνισσας. Τότε όμως, οι διοργανωτές «σώθηκαν» από την πλεονεξία της FIFA που ήθελε όσο το δυνατόν περισσότερα «τηλεοπτικά» ματς. Άλλωστε μιλάμε για την εποχή που η διεθνής συνομοσπονδία άρχιζε να ανακαλύπτει το «ζεστό» χρήμα από την τηλεόραση…

Έτσι, στην προημιτελική φάση εκείνου του Μουντιάλ που έγινε σε δύο ομίλους των τεσσάρων ομάδων, όλοι οι αγώνες γίνονταν διαφορετική ώρα και στον όμιλο της Αργεντινής, στον οποίο έπαιζαν επίσης η Βραζιλία, η Πολωνία και το Περού, την τελευταία αγωνιστική το πλεονέκτημα το είχε η Αργεντινή που θα αγωνιζόταν τελευταία.

Προηγουμένως η Βραζιλία είχε επικρατήσει 3-1 της Πολωνίας και επομένως βάσει των προηγούμενων αποτελεσμάτων η Αργεντινή γνώριζε ότι χρειαζόταν νίκη με 4-0 επί του Περού για να πάρει την πρωτιά και το εισιτήριο για τον τελικό. Στο ιστορικό ματς στο Ροζάριο της Αργεντινής, η Αλμπισελέστε είχε πιάσει σκορ πρόκρισης στο 50’, ενώ τελικά το κοντέρ σταμάτησε στο 6-0. Σημειωτέο ότι το Περού μέχρι εκείνο το ματς είχε δεχτεί όλα κι όλα έξι γκολ σε έξι ματς.

Αυτό ήταν το πρώτο ματς σε επίπεδο Μουντιάλ όπου έγινε τόσος θόρυβος σε παγκόσμιο επίπεδο για την αδικία που προκαλείται όταν μια ή περισσότερες ομάδες γνωρίζουν εκ των προτέρων τι αποτέλεσμα χρειάζονται. Απλώς η Αργεντινή και η χούντα του Βιντέλα δεν είχαν και κανέναν ηθικό ενδοιασμό προκειμένου να εξασφαλίσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Για το συγκεκριμένο ματς έχουν χυθεί τόνοι μελανιού, καθώς πέρα από το καθεστώς της Αργεντινής, στη υπόθεση είναι μπλεγμένη ακόμη και η διαβόητη CIA που είχε απλώσει τα πλοκάμια της στη Νότια Αμερική, αλλά και η χούντα του Μοράλες Μπερμούδες στο Περού. Η όλη επιχείρηση που θα εξασφάλιζε «το σωστό αποτέλεσμα» συμπεριλαμβανόταν στην εκστρατεία ωμής βίας που συντόνισαν οι ακροδεξιές δικτατορίες της Νότιας Αμερικής ενάντια στους αντιφρονούντες, την περίφημη «επιχείρηση Κόνδορας».

H ντροπή της Χιχόν

Η FIFA δεν πήρε το μάθημά της και ουσιαστικά ήταν θέμα χρόνου για το πότε θα επαναλαμβανόταν κάτι αντίστοιχο. Και δεν άργησε να ξανασυμβεί. Στο Μουντιάλ 1982 στην Ισπανία, το πρόγραμμα των αγώνων είχε βγει και πάλι με καθαρά «τηλεοπτικό» γνώμονα.

Το «μπλέξιμο» έγινε στον 2ο όμιλο, όπου την τελευταία αγωνιστική η Δυτική Γερμανία αγωνιζόταν απέναντι στην Αυστρία και η Αλγερία απέναντι στη Χιλή. Το θέμα ήταν ότι η Αλγερία που κέρδισε τη Χιλή με 3-2 έπαιζε μια ημέρα πριν τους αντιπάλους της.

Έτσι στις 25 Ιουνίου του 1982 η Δυτική Γερμανία που είχε ηττηθεί με 1-2 από την Αλγερία και στη συνέχεια είχε διαλύσει με 4-1 τη Χιλή γνώριζε ότι με νίκη θα εξασφάλιζε σίγουρα την πρόκριση. Επιπλέον η Αυστρία γνώριζε ότι θα περνούσε ακόμη και με ήττα ως και με δύο γκολ διαφορά.

Και στο «Ελ Μολινόν» του Χιχόν, στήθηκε η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική παράσταση στο υψηλότερο επίπεδο. Η Γερμανία άνοιξε το σκορ πολύ νωρίς. Ο Λιτμπάρσκι μετά από μια επέλαση του από τα αριστερά σέντραρε και στο πρώτο δοκάρι ο Χορστ Χρούμπες άνοιξε το σκορ. Εντυπωσιακό ξεκίνημα, ωστόσο αυτό που ακολούθησε ουδείς τα 80 λεπτά μπορούσε να το φανταστεί.

«Σύμφωνο μη επίθεσης» χαρακτηρίστηκε από τον παγκόσμιο Τύπο η «τραγωδία» που παίχτηκε από τους 22 ποδοσφαιριστές και στοίχισε στους Αλγερινούς την πρόκριση. Η Αλγερία που ήταν ανήμπορη να αντιδράσει, αφού είχε παίξει μια ημέρα νωρίτερα. Από τις εξέδρες ακούστηκαν φοβερά συνθήματα. Από το απλό «Σταματήστε, σταματήστε» ως το σύνηθες σε ανάλογες περιπτώσεις ισπανικό «Φιληθείτε – Φιληθείτε», ως και το «Αλγερία – Αλγερία».

Για τα όσα γράφτηκαν στον παγκόσμιο Τύπο την επόμενη μέρα όπως «Έχεσαν 40.000 φιλάθλους» ή το «22 απατεώνες κακοποίησαν το ποδόσφαιρο», απάντησε ο επιθετικός της Βέρντερ Βρέμης και της εθνικής Γερμανίας Ούβε Ράιντερς: «Ούτε που με νοιάζει αν ενοχλήθηκε η θεία Φρίντα στο σπίτι της».

Πάντως ο γεμάτος ειρωνεία τίτλος της Tageszeitung του Βερολίνου έμεινε στην Ιστορία: «Συγχαρητήρια δέχτηκε η εθνική ομάδα της Δυτικής Γερμανίας από το κόμμα των Οικολόγων. Η περιποίηση του χόρτου και ιδιαίτερα στο κομμάτι της αντίπαλης περιοχής, καθώς και η στοργή με την οποία συμπεριφέρθηκαν στο δέρμα της μπάλας, ήταν υποδειγματικές συμπεριφορές που βοηθούν το περιβάλλον. Ακόμη και το γεγονός της περιορισμένης και πάντα ευπρεπούς παρουσίας στο μισό του γηπέδου του αντιπάλου αποτελεί συμπεριφορά που προωθεί την παγκόσμια ειρήνη»…

Η ουσία είναι ότι από το Μουντιάλ του 1986 και ένθεν, τα ματς για τις τελευταίες αγωνιστικές της φάσης των ομίλων γίνονται την ίδια ώρα για κάθε όμιλο, έτσι ώστε να περιορίζονται αντίστοιχα φαινόμενα…

Οι… θυσίες της Βραζιλίας στους ομίλους των προημιτελικών του Μουντιάλ του 1978 και της Αλγερίας στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ 1982 ήταν αρκετές. Η FIFA κατάλαβε ότι μπροστά στην αξιοπιστία του «προϊόντος» μπορεί να θυσιάσει μερικά τηλεοπτικά ματς, ακόμη κι αν τότε δε θα μπορούσε να γνωρίζει την «έκρηξη» στα μίντια που θα ακολουθούσε τις επόμενες δεκαετίες…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ