Το Ιράν «πετάει» στο Μουντιάλ της Ρωσίας, τη στιγμή που η Σαουδική Αραβία καταρρέει. Οι γυναίκες της πρώτης, ωστόσο, έχουν κάθε λόγο να ζηλεύουν εκείνες της δεύτερης.
Η Σαουδική Αραβία έφαγε πέντε στην πρεμιέρα κι ακόμη ένα απέναντι στην Ουρουγουάη, ούσα η χειρότερη ομάδα στα γήπεδα της Ρωσίας μέχρι στιγμής. Το Ιράν επικράτησε του Μαρόκο και δίνει μάχη για να κοντράρει Πορτογαλία και Ισπανία στο δεύτερο όμιλο. Είναι προφανές ποια ομάδα εκ των δύο ασιατικών είναι καλύτερη.
Παρά ταύτα, οι γυναίκες που κατοικούν στο Ιράν έχουν έναν πολύ καλό λόγο να ζηλεύουν εκείνες της Σαουδικής Αραβίας. Γιατί τι σημασία έχει η αγωνιστική πορεία της ομάδας σου, όταν δεν μπορείς καν να βιώσεις μαζί της τον ενθουσιασμό και την απογοήτευση; Ναι, ο νόμος περί απαγόρευσης στις γυναίκες να παρακολουθούν από κοντά αθλήματα ανδρών εξακολουθεί να είναι σε ισχύ στο Ιράν.
Υπάρχουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και στο Ιράν. Το «τείχος» έχει πέσει ήδη στο ανδρικό βόλεϊ, ενώ μια τολμηρή Ιρανή «τρύπωσε» σε ποδοσφαιρικό στάδιο πριν μερικούς μήνες και ανέδειξε την ενέργειά της μέσω social media, ανοίγοντας εκ νέου τη σχετική συζήτηση. Προ ημερών επετράπη στις γυναίκες η είσοδος στο Azadi Stadium για να παρακολουθήσουν τα ματς της εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο σε γιγαντοοθόνη, έστω κι αν αυτό ματαιώθηκε λίγο αργότερα, γιατί δόθηκε προτεραιότητα σε άλλες εκδηλώσεις.
«Είναι γελοίο το ότι πρέπει να ερχόμαστε σε άλλη χώρα για αν δούμε τους παίκτες μας να μας εκπροσωπούν στον κόσμο. Ακόμη και η Σαουδική Αραβία έχει αλλάξει και πρέπει να το κάνουμε κι εμείς. Το Ιράν είναι το πιο παθιασμένο ποδοσφαιρικό έθνος στην ήπειρό μας και παρά το αυτό, οι μισοί άνθρωποι της χώρας απαγορεύεται να βλέπουν από κοντά παιχνίδια», δήλωσε χαρακτηριστικά μία φίλαθλος που ταξίδεψε στη Ρωσία, λέγοντας με απλό και κατανοητό τρόπο όσα τονίζονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια.
Μοιάζει βγαλμένο από μια άλλη εποχή. Παρωχημένο όσο ελάχιστα πράγματα στον κόσμο. Το ένα φύλλο θεωρείται υποδεέστερο από το άλλο. Γυναίκες συλλαμβάνονται επειδή προσπαθούν να εισέλθουν σε εξέδρες αθλητικού χώρου!
Ποια κατάκτηση του Μουντιάλ, ποια γκολάρα του Κριστιάνο Ρονάλντο και ποιος Μέσι που «πρέπει» να πάρει το τρόπαιο; Το Παγκόσμιο Κύπελλο πάνω απ’ όλα είναι ευκαιρία ανάδειξης τέτοιου είδους ιστοριών. Ευκαιρία, όχι γιατί είναι πιασάρικες, αλλά διότι ο κόσμος μαθαίνει και κινητοποιείται, με όποιον τρόπο μπορεί, όταν μια τόσο άδικη κατάσταση είναι υπαρκτή. Έστω κι αν είναι μόνο μία πτυχή του χάους.