Τα πριμ των εθνικών ομάδων, η υπόνοια αλλαγής στο μεταγραφικό κάζο της Λίβερπουλ, μια θεότρελη μεξικάνικη παρέα και άλλες ιστορίες που καταγράφει to10.gr στο ημερολόγιο του Μουντιάλ της Ρωσίας.
Είναι διαχρονική η κουβέντα, αλλά σε κάθε Μουντιάλ επαναλαμβάνεται και ανακυκλώνεται. Το μόνο που αλλάζει είναι τα ποσά, τα οποία παίζονται. Ο λόγος για τα πριμ που εξασφαλίζουν στις διαπραγματεύσεις με τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες οι διεθνείς ποδοσφαιριστές των 32 φιναλίστ του Μουντιάλ.
Κυκλοφορεί κι ένα σχετικό ανέκδοτο μάλιστα. Ξέρετε τη διαφορά ανάμεσα σε έναν ληστή τράπεζας και έναν διεθνή επιθετικό; Ο ληστής της τράπεζας λέει «τα λεφτά, αλλιώς εκτελώ», ενώ ο επιθετικός λέει «τα λεφτά, αλλιώς δεν εκτελώ»…
Τα αφεντικά και οι οικονομικοί προϊστάμενοι των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών, είναι εκπαιδευμένοι στη… διαδικασία. Εχουν φροντίσει από πριν να «στουμπώσουν» τους ποδοσφαιριστές με παχυλά πριμ πρόκρισης, για να εξασφαλίσουν τουλάχιστον ότι δε θα βρεθούν σε καθεστώς «ομηρίας» την κρίσιμη στιγμή.
Ετσι για παράδειγμα οι Γερμανοί εξασφάλισαν ότι θα γίνουν πλουσιότεροι κατά 350.000 ευρώ έκαστος σε περίπτωση κατάκτησης του Μουντιάλ – μια αύξηση της τάξης των 50.000 ευρώ από όσα έλαβε κάθε παίκτης της Νατσιονάλμανσαφτ το 2014 όταν κατέκτησε το Μουντιάλ, ενώ ο αρχηγός της εθνικής Ισπανίας Σέρχιο Ράμος κατάφερε να εξασφαλίσει ένα πριμ κοντά στις 800.000 ευρώ το… κεφάλι, ενώ η παρέα του Νεϊμάρ, του Μαρσέλο και του Κουτίνιο σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες θα πάρουν τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα σε περίπτωση που οδηγήσουν τη Βραζιλία στην κορυφή του κόσμου.
Οι «επαναστάσεις» των ποδοσφαιριστών για το θέμα των πριμ δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της (τότε) Δυτικής Γερμανίας του 1974. Πέντε ημέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης που έγινε στα γήπεδα της τότε Δυτικής Γερμανίας, ο Φραντς Μπεκενμπάουερ ζήτησε από τους εμβρόντητους παράγοντες της ομοσπονδίας πριμ 100.000 μάρκων ανά ποδοσφαιριστή σε περίπτωση κατάκτησης του τροπαίου. Η ανταπάντηση ήταν 30.000 μάρκα. Το επόμενο πράγμα που άκουσαν οι άνθρωποι της ομοσπονδίας ήταν ότι ο Πολ Μπράιτνερ, τον οποίο ο ομοσπονδιακός τεχνικός Χέλμουτ Σεν είχε μαλώσει ως αρχιεπαναστάτη και Μαοϊστή, είχε φύγει από το ξενοδοχείο. Τα νέα μετέφερε ο Γκερντ Μίλερ. «Τον είδα να φτιάχνει τη βαλίτσα του και να φεύγει» είπε και το… θαύμα έγινε. Παίκτες και ομοσπονδία συμφώνησαν στα 70.000 μάρκα και στο εναρκτήριο ματς της Δυτικής Γερμανίας ο Μπράιτνερ με ένα σουτ από 30 μέτρα πανηγύρισε ένα από τα ωραιότερα γκολ της διοργάνωσης, την οποία τελικά κατέκτησε η Νατσιονάλμανσαφτ.
Το 2006 η ομάδα του Τόγκο του Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ απειλούσε να μην αγωνιστεί αν δεν πληρώνονταν το πριμ πρόκρισης που τους είχε υποσχεθεί η ομοσπονδία. Τελικά, αφού αποχώρησε προσωρινά και ο (Γερμανός) προπονητής της, χρειάστηκε να επέμβει η FIFA και να πληρώσει εκείνη απ’ ευθείας τους ποδοσφαιριστές! Το 2014 η ομάδα του Καμερούν παραλίγο να μην μπει καν στο αεροπλάνο για τη Βραζιλία, ενώ οι παίκτες της Νιγηρίας απείλησαν να μην αγωνιστούν στη φάση των «16» εναντίον της Γαλλίας και χρειάστηκε να στείλει με τσάρτερ ο υπουργός αθλητισμού της αφρικανικής χώρας μια βαλίτσα με 4 εκατομμύρια δολάρια.
Αυτό το παράδειγμα χρησιμοποίησε και εφέτος ο προπονητής της Νιγηρίας λέγοντας στην ομοσπονδία «κοιτάξτε να τους πληρώσετε για να μην τρέχουμε την τελευταία στιγμή», όπως και έγινε μια ημέρα πριν το ματς με την Κροατία.
Το τρελό – τρελό ταξίδι του Μεξικανού Χαβιέρ στη Ρωσία
Υπάρχουν κάποιες ιστορίες που δίνουν ξεχωριστό χρώμα στα παγκόσμια κύπελλα. Μια απ’ αυτές είναι αυτή του Μεξικανού Χαβιέρ, στον οποίο απαγόρευσε η γυναίκα του να ταξιδέψει στη Ρωσία, αλλά η τρελοπαρέα του βρήκε μια καταπληκτική ιδέα που έχει γίνει πια viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η ιστορία του γενειοφόρου Χαβιέρ, τον οποίο δεν άφησε η σύζυγός του να ακολουθήσει την «Τρι» έχει κινητοποιήσει γνωστούς και αγνώστους. Κι αυτό γιατί οι φίλοι του έφτιαξαν ένα ομοίωμα του Χαβιέρ από χαρτόνι, στο οποίο τύπωσαν μια γιγάντια φωτογραφία του και με το οποίο ομοίωμα κάνουν τον γύρο της Ρωσίας. Στα γήπεδα, στα λεωφορεία, στα μπαρ, στις πλατείες, με φίλους του Μεξικό, ακόμη και με φίλους άλλων ομάδων, ο Χαβιέρ είναι παντού!
https://www.instagram.com/p/BkHCUi1FUwC/
To εκπληκτικό είναι ότι στο ομοίωμα έχουν φορέσει στον φίλο τους ένα μπλουζάκι που γράφει «Mi vieja no me dejo» (Η γριά μου δεν με άφησε)
Το 2014 οι τέσσερις φίλοι του Χαβιέρ είχαν αποφασίσει – τότε με τη σύμφωνη γνώμη του του – να ταξιδέψουν στη Ρωσία. Η πενταμελής παρέα μάλιστα είχε διαμορφώσει για την περίσταση ένα σχολικό λεωφορείο, το οποίο είχε βάψει στα χρώματα του Μεξικό και το οποίο κλέβει την παράσταση απ’ όπου κι αν περνάει.
Πλέον μοιράζονται τις εμπειρίες τους και τις φωτογραφίες στις οποίες φιγουράρει και ο παρόντας – απόντας Χαβιέρ σε μια σελίδα στο Facebook , όπου υπάρχουν και τα σχετικά βίντεο που δείχνουν ότι ο πιο διάσημος απόντας Μεξικάνος από το Μουντιάλ έχει γίνει πρώτο θέμα ακόμη και σε τηλεοπτικές εκπομπές.
Το πρώτο σκάνδαλο της διοργάνωσης
Η συμπεριφορά του Νίκολα Κάλινιτς, ο οποίος αρνήθηκε να αντικαταστήσει τον Μάριο Ματζούκιτς στο 85’ της πρεμιέρας της εθνικής Κροατίας στο Μουντιάλ 2018 απέναντι στη Νιγηρία, εξόργισε τόσο τον ομοσπονδιακό τεχνικό της Ζλάτκο Ντάλιτς, που αποφάσισε να στείλει τον αντιφρονούντα επιθετικό της Μίλαν σπίτι του.
«Μου είπε ότι δεν ήταν έτοιμος. Το ίδιο είχε γίνει και στο φιλικό με τη Βραζιλία πριν από δυο εβδομάδες, το ίδιο έγινε και στην προπόνηση. Στο ματς ήταν η Τρίτη φορά. Εντάξει, εγώ χρειάζομαι παίκτες που είναι πάντα έτοιμοι» είπε ο τεχνικός της Κροατίας, η οποία την Πέμπτη αντιμετωπίζει στο ντέρμπι κορυφής του ομίλου την Αργεντινή, ενώ την προσεχή Τρίτη κλείνει τη φάση των ομίλων με την αναμέτρηση κόντρα στην Ισλανδία.
Από την πλευρά του ο 30χρονος Κάλινιτς φαίνεται να έχει το μυαλό του περισσότερο στις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τη Σεβίλλη για τον δανεισμό του.
Μια μεταγραφική ανατροπή
Η τελευταία είδηση αναφορικά με τον διεθνή Γάλλο μέσο της Λυών Ναμπίλ Φεκίρ ανέφερε ότι η μεταγραφή του στη Λίβερπουλ έχει χαλάσει οριστικά. Ωστόσο από την ανοικτή προπόνηση της Γαλλίας προέκυψε μια μικρή ανατροπή στα δεδομένα, καθώς από τη μία φιλοξενήθηκαν στον Τύπο δηλώσει του ατζέντη του σύμφωνα με τις οποίες «η ιστορία δεν έχει τελειώσει» και από την άλλη ο ίδιος ο Φεκίρ αποκάλυψε ότι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Λυών Ζαν Μισέλ Ολά!
«Χάρηκα πάρα πολύ που είδα τον πρόεδρο, αλλά δε μιλήσαμε καθόλου για την κατάσταση στο σύλλογο και τις μεταγραφές. Είμαι εδώ με την εθνική Γαλλίας και μόνο αυτή με απασχολεί αυτό το διάστημα. Αυτά θα τα δούμε αργότερα. Τώρα χαίρομαι που το γόνατό μου δεν με πονάει και συνεχίζω να δουλεύω για να δυναμώσει περισσότερο».
Το κρυφό όνειρο του «αριστερού» Χάμες
Οι ποδοσφαιριστές και δη οι σταρ παγκόσμιου βεληνεκούς ήταν ανέκαθεν τα πρόσωπα που θέλουν δίπλα τους οι πολιτικοί, ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους. Το έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν αναστατώνοντας την εθνική Γερμανίας με τις φωτογραφίες του δίπλα στον Οζίλ και τον Γκουντογκάν. Το έκανε και ο αριστερός υποψήφιος πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο, του οποίου μια προεκλογική αφίσα έχει το πρόσωπο του απόλυτου ποδοσφαιρικού σταρ της χώρας Χάμες Ροντρίγκες και το μήνυμα «Ξέρω τη φτώχια στη χώρα μου, γιατί την έζησα ο ίδιος. Θέλω μια αλλαγή για την πατρίδα μου. Η Κολομβία αξίζει την ειρήνη».
Η μητέρα του άσου της Μπάγερν Μονάχου Πιλάρ Ρούμπιο υποστηρίζει ότι ο γιος της δεν έχει καμία σχέση με τη συγκεκριμένη προεκλογική καμπάνια, ωστόσο παραμένει γεγονός ότι η δημοτικότητα του 26χρονου Χάμες είναι στα ύψη.
Ο πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ 2014 αποτελεί για την Κολομβία, ό,τι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο για την Πορτογαλία, ο Νεϊμάρ για τη Βραζιλία, ο Λιονέλ Μέσι για την Αργεντινή: την ελπίδα για την κατάκτηση του ποδοσφαιρικού Εβερεστ.
«Γιατί να μην ονειρευόμαστε κι εμείς την κατάκτηση του Μουντιάλ, που είναι το πιο εντυπωσιακό και μοναδικό τρόπαιο;» αναρωτήθηκε ο ηγέτης της ομάδας του Χοσέ Πέκερμαν. Ακόμη κι ο θρυλικός Κολομβιανός τερματοφύλακας Ρενέ Χιγκίτα δήλωσε ότι «ο Χάμες είναι ο απόλυτος ηγέτης της ομάδας, είναι γεννημένος για αυτόν τον ρόλο και είναι ο εκφραστής των ελπίδων της ομάδας και του λαού της Κολομβίας».