Το καθημερινό ημερολόγιο του Μουντιάλ 2018 για to10.gr με μικρές και μεγάλες ειδήσεις από τη Ρωσία, σήμερα εστιάζει την προσοχή του στο Βέλγιο, τον Τιερί Ανρί, την Αίγυπτο και την Πορτογαλία.
Αν εξαιρέσουμε την Ουρουγουάη που χρειάστηκε να φτάσει στις καθυστερήσεις για να λυγίσει την Αίγυπτο και τη Γαλλία που κι αυτή τα χρειάστηκε απέναντι στους Αυστραλούς, τα υπόλοιπα φαβορί την… άκουσαν για τα καλά στους εναρκτήριους αγώνες τους στο Μουντιάλ της Ρωσίας.
Άντε, να βάλουμε και τους Ισπανούς σε αυτούς που τη γλίτωσαν εν μέρει, καθώς το 3-3 απέναντι στην Πορτογαλία δεν το λες και γκέλα. Ωστόσο η Γερμανία (0-1 από το Μεξικό), η Αργεντινή (1-1 με την Ισλανδία) και η Βραζιλία (1-1 με την Ελβετία) έβαλαν εμπόδια στον δρόμο τους προς τη φάση των νοκ άουτ αναμετρήσεων.
Το όνομά μου είναι Ανρί. Τιερί Ανρί
Το Βέλγιο μπορεί να μην έχει κατακτήσει ακόμη ούτε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ούτε κάποιο Μουντιάλ, ωστόσο μετά την ομάδα που έλαμψε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 φτάνοντας στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (1980) και στα ημιτελικά του Μουντιάλ 1986, παρουσιάζει και πάλι μια φουρνιά ποδοσφαιριστών απίστευτης ποιότητας και κλάσης.
Η πρώτη ουσιαστική εμφάνιση αυτής της εθνικής Βελγίου στο προσκήνιο ήταν στο Euro 2016, καθώς δύο χρόνια νωρίτερα στα γήπεδα της Βραζιλίας ήταν ακόμη αρκετά «άγουρη». Στη Γαλλία το 2016 η ομάδα του Βελγίου έπεσε θύμα έκπληξης στα προημιτελικά όπου και ηττήθηκε 3-1 από την Ουαλία.
Εκείνη η ήττα και ο πικρός αποκλεισμός μιας ομάδας που ξεχειλίζει από ταλέντο σε όλες τις θέσεις, έφερε και ριζικές αλλαγές, καθώς απομακρύνθηκε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Μαρκ Βίλμοτς, αφήνοντας τη θέση του στον Ρομπέρτο Μαρτίνεζ. Βοηθός του Ισπανού προπονητή μάλιστα, είναι ο θρυλικός άλλοτε επιθετικός των Μονακό, Αρσεναλ και Μπαρτσελόνα Τιερί Ανρί.
Ο Ανρί, ως παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Γαλλία και πρωταθλητής Ευρώπης με τους Τρικολόρ, τυγχάνει σεβασμού από τους παίκτες του Βελγίου, οι οποίοι μόνο κερδισμένοι μπορούν να βγουν από τη συνύπαρξη μαζί του. «Σίγουρα θα είναι μεγάλη η βοήθειά του και στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Οι γνώσεις του για το ποδόσφαιρο αλλά και τις μεγάλες διοργανώσεις είναι κάτι που χρειαζόμαστε» είπε ο αμυντικός των Βέλγων Αλντερβέιρελντ ενόψει της πρεμιέρας των «Κόκκινων Διαβόλων» απέναντι στον Παναμά στο Σότσι.
Αλκοόλ, MVP και θρησκεία
Ο Μοχάμεντ Ελ Σεναουί όχι μόνο δεν περίμενε ότι θα έπαιζε ξεκινούσε στη θέση του βασικού τερματοφύλακα στην πρεμιέρα της Αιγύπτου απέναντι στην Ουρουγουάη, αφήνοντας στον πάγκο τον 45χρονο ρέκορντμαν Εσάμ Αλ Χανταρί που αν αγωνιζόταν θα γινόταν ο γηραιότερος όλων των εποχών που μετέχει σε Μουντιάλ, αλλά σίγουρα δεν περίμενε να αναδειχθεί και πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής του αγώνα.
Η δις παγκόσμια πρωταθλήτρια Ουρουγουάη περίμενε ως τις καθυστερήσεις για να μπορέσει να κάμψει την αντίσταση της Αιγύπτου και να νικήσει τον 29χρονο πορτιέρο.
Πάντως το γεγονός ότι το τρόπαιο του MVP του κάθε αγώνα του Μουντιάλ 2018 έχει χορηγό εταιρεία ζυθοποιίας, ανάγκασε τον Ελ Σεναουί να μην αποδεχτεί το βραβείο καθώς όπως είναι γνωστό οι μουσουλμάνοι δεν πίνουν αλκοόλ.
Η Αίγυπτος είναι μια από τις επτά μουσουλμανικές χώρες του Μουντιάλ και ο Ελ Σεναουί είναι ο πρώτος εξ αυτών που αναδεικνύεται σε πολυτιμότερο παίκτη της αναμέτρησης της ομάδας του. Οι υπόλοιπες χώρες είναι η Σαουδική Αραβία, το Μαρόκο, το Ιράν, η Τυνησία, η Σενεγάλη και η Νιγηρία.
Βέβαια υπάρχουν και μουσουλμάνοι ποδοσφαιριστές σε άλλες ομάδες, όπως για παράδειγμα ο Πολ Πογκμπά της Γαλλίας και ο Μεσούτ Οζίλ της Γερμανίας. Η Αίγυπτος αντιμετωπίζει τη διοργανώτρια Ρωσία την Τρίτη στην Αγία Πετρούπολη και τη Σαουδική Αραβία την προσεχή Δευτέρα.
Ο MVP της αναμέτρησης ανάμεσα στο Μαρόκο και το Ιράν ήταν ο μαροκινός άσος της Σάλκε Αμίν Χαρίτ – επίσης από την ομάδα που έχασε τη νίκη στις καθυστερήσεις. Σε αντίθεση με τον Ελ Σεναουί ο Χαρίτ αποδέχτηκε το βραβείο που έχει… άρωμα αλκοόλ και πλέον έχει αναπτυχθεί μια μεγάλη συζήτηση στους κόλπους των βαθιά θρησκευόμενων.
Μεταγραφικά μουντιαλικά σενάρια
Για τον Κριστιάνο Ρονάλντο γράφτηκε ότι ο σεΐχης Αλ Κελαϊφί της Παρί Σεν Ζερμέν ταξίδεψε στο Σότσι της Ρωσίας, όχι για να δει το ντέρμπι της πρώτης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Μουντιάλ ανάμεσα στην Πορτογαλία και την Ισπανία, αλλά για να πείσει τον 33χρονο Πορτογάλο άσο να μετακομίσει στο Παρίσι.
Ο ισπανικός Τύπος αναφέρει ένα σενάριο που ξεκινάει από τα οικονομικά μπλεξίματα της Παρί με την UEFA και το Financial Fair Play (μόνο για εφέτος πρέπει να εξασφαλίσουν 60 εκατομμύρια ευρώ έσοδα ως τις 30 Ιουνίου οι παριζιάνοι, ενώ την επόμενη χρονιά θα μπει στην εξίσωση και η αξίας 180 εκατ. ευρώ μεταγραφή του Κιλιάν Μπαπέ) και καταλήγει σε μιας μορφής ανταλλαγή με τον Νεϊμάρ.
Επιπλέον στην υπόθεση Κριστιάνο Ρονάλντο έχουν αρχίσει να εμφανίζονται δημοσιεύματα που τον στέλνουν είτε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είτε στη Μπάγερν Μονάχου.
Και αν η Γιουνάιτεντ έχει προϊστορία με τον Κριστιάνο, οι βαυαροί εμπλέκονται χάρη σε ένα άλλο μεταγραφικό σενάριο που φέρει τη Μπαρτσελόνα να τους προσφέρει 70 εκατ. ευρώ για τον Τιάγκο Αλκαντάρα προκειμένου να επιστρέψει ο 27χρονος μέσος στη Βαρκελώνη. Τον ποδοσφαιριστή που έχει συμβόλαιο ως το 2021 είχε αποκτήσει το 2013 η Μπάγερν αντί 25 εκατ. ευρώ από τη Μπαρτσελόνα και σε 153 συμμετοχές με τους βαυαρούς έχει πανηγυρίσει 25 γκολ και έχει μοιράσει 27 ασίστ. Στη Μπαρτσελόνα τον βλέπουν ως έναν υποψήφιο αντικαταστάτη του Αντρές Ινιέστα, ωστόσο η Μπάγερν δεν αναμένεται να τον αφήσει να φύγει τόσο εύκολα.
Η διπλωματική… κωλοτούμπα
Το Περού επέστρεψε σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά από 36 χρόνια και μαζί του επέστρεψε στο προσκήνιο και ο άλλοτε κορυφαίος Γερμανός διαιτητής Βάλτερ Εσβαϊλερ, ο οποίος στον αγώνα του Μουντιάλ 1982 μεταξύ της ομάδας της λατιναμερικάνικης χώρας και της Ιταλίας έμεινε στην ιστορία για την οπίσθια κυβίστηση την ώρα του αγώνα που απαθανάτισαν οι φωτογράφοι.
«Εντάξει, πάντα στις κωλοτούμπες προς τα πίσω ήμουν καλός. Προς τα εμπρός είναι που έχουμε πρόβλημα και χρειαζόμαστε προπόνηση» είπε αστειευόμενος σε συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή την επιστροφή του Περού σε Μουντιάλ.
Ο Εσβάιλερ ήταν διπλωμάτης στο επάγγελμα και εξακολουθεί να διευθύνει αγώνες παιδικών πρωταθλημάτων, ενώ αποκάλυψε ότι εκείνη την ημέρα της… κωλοτούμπας δέχτηκε στο ημίχρονο τηλεφώνημα από τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Ντίντριχ Γκένσερ: «Ηταν προϊστάμενός μου και ήθελε να μάθει αν έπαθα κάτι και αν είμαι καλά. Του απάντησα ότι εκτός από τα εκ γενετής προβλήματα που κουβαλάω δεν έχω να αναφέρω άλλες ζημιές»…