Το καθημερινό ημερολόγιο του Μουντιάλ 2018 για to10.gr με μικρές και μεγάλες ειδήσεις από τη Ρωσία, σήμερα εστιάζει την προσοχή του σε Γερμανία, Βραζιλία, Περού, αλλά και την απούσα Ολλανδία.
Ο θρυλικός προπονητής Ζεπ Χερμπέργκερ που οδήγησε την εθνική Γερμανίας στην κατάκτηση του Μουντιάλ 1954 έλεγε ότι ο κόσμος λατρεύει να παρακολουθεί ποδόσφαιρο επειδή κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Αυτό ισχύει διαχρονικά, ωστόσο όσο περνούν τα χρόνια, τόσο μεγαλώνει και η απάντηση στο ερώτημα «γιατί βλέπουμε ποδόσφαιρο».
Όταν ένα σπορ μπορεί να σου σηκώνει την τρίχα, να σε κάνει να τρέμεις, να κλαις από χαρά ή από στεναχώρια, όταν σου δίνει τόσα συναισθήματα, τότε αυτό είναι ακαταμάχητο. Ακόμη κι αν πλέον η πολιτική, η διαφθορά, το μαύρο χρήμα και τα γιγάντια σκάνδαλα είναι σε ημερήσια διάταξη, στο τέλος αυτό που μένει είναι ένα πραγματικό ματς στις τέσσερις γραμμές που πλημμυρίζει αγνά συναισθήματα εκατομμύρια πιστών της μπάλας ανά τον πλανήτη.
Επιπλέον τα Μουντιάλ αποτελούν τον παράδεισο των εξερευνητών της μπάλας, εκείνων που δεν ενδιαφέρονται για τον Πούτιν, τη μαύρη εργασία για να χτιστούν τα γήπεδα και τα σκάνδαλα της FIFA, αλλά για τις τακτικές των προπονητών, για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αγαπημένοι τους σταρ και για τα νέα ταλέντα που αναμένεται να ξεπεταχτούν, ενώ καταγράφουν στη μνήμη τους για πάντα τις φάσεις που γράφουν την ποδοσφαιρική ιστορία…
Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που ζουν στον δικό τους ποδοσφαιρικό κόσμο και συγκρίνουν πόση μπύρα πίνουν ετησίως κατά κεφαλή οι Γερμανοί (104 λίτρα) και πόση οι Μεξικάνοι (62 λίτρα), ή ψάχνουν πόσοι Μεξικάνοι ζουν στη Γερμανία (15.800) και πόσοι Γερμανοί στο Μεξικό (6.400)…
Ολοι έχουμε ξυπνήσει κάποια μελαγχολική Δευτέρα και κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το ερώτημα: «Πώς κάνεις έτσι για μια μπάλα; Απλά ποδόσφαιρο είναι». Κι όσοι δεν το έχετε αντιμετωπίσει ακόμη αυτό το ερώτημα, όταν θα έρθει η ώρα, διηγηθείτε την ιστορία του Κλοβίς Φερναντέζ…
Η βαριά κληρονομιά της Σελεσάο
Η λήξη του ημιτελικού του Μουντιάλ 2014 ανάμεσα στη Βραζιλία και τη Γερμανία, που βρήκε τη Νατσιονάλμανσαφτ θριαμβεύτρια με το απίστευτο 1-7, άφησε και ένα αθάνατο τηλεοπτικό και φωτογραφικό πλάνο: τον θλιμένο πιστό φίλαθλο της Βραζιλίας Κλοβίς Φερναντέζ δακρυσμένο αγκαλιά με το αντίγραφο του τροπαίου του παγκοσμίου κυπέλλου.
Εναν χρόνο αργότερα η Σελεσάο έχασε τον πιο διάσημο φίλο της, καθώς το 2015 σε ηλικία 60 ετών ο Φερναντέζ άφησε στο Πόρτο Αλέγκρε την τελευταία του πνοή χάνοντας τη μάχη με την επάρατη νόσο. «Ο πατέρας μας, έλεγε ότι η ήττα από τη Γερμανία έκαιγε σαν τατουάζ και δε θα έφευγε ποτέ» είπε ο γιος του πιο διάσημου οπαδού της Σελεσάο Φρανκ Νταμασκένο Φερναντέζ, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Γκουστάβο καλούνται να συνεχίσουν την παράδοση του πατέρα τους. Η αρχή γίνεται σήμερα Κυριακή στο Ροστόφ, όπου η Σελεσάο αντιμετωπίζει την Ελβετία.
Οι Φρανκ και Γκουστάβο θα έχουν μαζί τους τη ρέπλικα του τροπαίου και από ψηλά θα παρακολουθεί την πρεμιέρα της Σελεσάο και το πνεύμα του πατέρα τους Κλοβίς.
Ο κακός οιωνός για τη Γερμανία
Ο Ιρανός Αλιρέζα Φαγκανί που θα διαιτητεύσει τη σημερινή αναμέτρηση της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Γερμανίας με το Μεξικό, μόνο ευχάριστες αναμνήσεις δεν φέρνει στη Νατσιονάλμανσαφτ, καθώς δεν πανηγύρισε τη νίκη σε καμία από τις τρεις αναμετρήσεις που σφύριξε στο παρελθόν!
Ο Φαγκανί ήταν διαιτητής στην ισοπαλία 2-2 με το Μεξικό στο ποδοσφαιρικό τουρνουά των
Ο Φαγκανί που είναι διεθνής από το 2008 πάντως θεωρείται από τους κορυφαίους στον κόσμο. Στο Πανασιατικό Κύπελλο σφύριξε τον τελικό του 2015 ανάμεσα στην Αυστραλία και τη Νότια Κορέα, ενώ την ίδια χρονιά είχε διευθύνει και τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων ανάμεσα στη Ρίβερ Πλέιτ και τη Μπαρτσελόνα και το 2016 αναδείχθηκε κορυφαίος διαιτητής στην Ασία.
Σάντρο Βάγκνερ: Η λήξη της παρεξήγησης με τη Νατσιονάλμανσαφτ
Ο 30χρονος επιθετικός της Μπάγερν Μονάχου Σάντρο Βάγκνερ είναι γεγονός ότι δε διαχειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο τον αποκλεισμό του από την 23άδα της παγκόσμιας πρωταθλήτριας που ταξίδεψε στη Ρωσία. Χρειάστηκε μόλις 30 δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση του Γίοαχιμ Λεβ για να διαπιστώσει ότι απουσιάζει το όνομα του Γερμανού Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς όπως τον έχουν βαφτίσει λόγω της μεγαλομανίας που τον διακρίνει.
Μια ημέρα προτού ριχτεί στη μάχη του Μουντιάλ η Γερμανία, ο ιδιόρρυθμος επιθετικός που συμμετείχε και κατέκτησε το Κύπελλο Συνομοσπονδιών με τη Γερμανία, κατάφερε να ρίξει γέφυρες με την εθνική Γερμανίας χάρη στο χιούμορ του.
Δεδομένου ότι έχει το ίδιο επίθετο με τον επιτυχημένο σχολιογράφο της εφημερίδας «Bild» Φραντς Γιόζεφ Βάγκνερ, χρησιμοποίησε τη μόνιμη στήλη του που έχει τον… βολικό τίτλο «Γράμμα από τον Βάγκνερ» και ουσιαστικά ζήτησε συγγνώμη και ευχήθηκε τα καλύτερα στην εθνική Γερμανίας!
«Για το ματς με το Μεξικό στη Μόσχα διακόπτω άμεσα τις διακοπές μου προκειμένου να στηρίξω κι εγώ την προσπάθειά σας» έγραψε απευθυνόμενος προς τους πρώην συμπαίκτες του στην εθνική Γερμανίας ο Σάντρο Βάγκνερ και συμπλήρωσε: «Είμαι περήφανος που αποτέλεσα μέλος αυτής της ομάδας και τις προσεχείς εβδομάδες ελπίζω να φτάσετε ως την κορυφή του κόσμου και να μας φέρετε το Κύπελλο. Ολη η χώρα στέκεται στο πλευρό σας, ακόμη κι εγώ μολονότι η ακτίνα δράσης μου που ήταν οι αντίπαλες περιοχές πλέον περιορίζεται στο τραπεζάκι του κήπου»
Η τρέλα του Περού
Για πολλούς η ήττα από τη Δανία με 1-0 θεωρήθηκε άδικη για την εθνική ομάδα του Περού. Ωστόσο οι λατίνοι μπορούν να είναι περήφανοι για την υποστήριξη την οποία είχαν από τους φίλους τους. Σύμφωνα με τη FIFA την περασμένη εβδομάδα 43.583 εισιτήρια αγώνων του Μουντιάλ έχουν καταλήξει σε χέρια κατοίκων του Περού γεγονός που το μετατρέπει στην 8η δημοφιλέστερη χώρα της διοργάνωσης.
Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι στη Ρωσία βρίσκονται ήδη περισσότεροι από 80.000 Περουβιανοί, καθώς αρκετοί είναι οι μετανάστες της δεκαετίας του ’80 που «πλημμύρισαν» τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.
Η τρέλα των κατοίκων του Περού για το ποδόσφαιρο και η δίψα τους για να δουν την εθνική ομάδα τους σε τελική φάση Μουντιάλ φαίνεται από το γεγονός ότι στη ρεβάνς των πλέι οφ για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου απέναντι στη Νέα Ζηλανδία η ομοσπονδία της χώρας δέχτηκε 687.000 αιτήματα για ένα εισιτήριο!
Το γεγονός ότι το Περού δεν έχει προκριθεί σε τελική φάση Μουντιάλ από το μακρινό 1982 μεγάλωσε ακόμη περισσότερο τη δίψα των ποδοσφαιρόφιλων της λατινοαμερικάνικης χώρας, οι οποίοι όμως πικράθηκαν στην πρεμιέρα από τη Δανία.
Ολλανδία – Μαρόκο – Συμμαχία
Δεν της «πάει» αυτό το Μουντιάλ της Ολλανδίας, όπως και να το δοκιμάζει! Στα προκριματικά δεν τα κατάφερε και έμεινε εκτός διοργάνωσης. Ετσι θέλοντας και μη, παίκτες και προπονητές των Οράνιε αναγκάστηκαν να εκφράσουν τις συμπάθειές τους για τις 32 φιναλίστ. Η έκπληξη ήταν το γεγονός ότι οι περισσότεροι επέλεξαν ένα μεγάλο αουτσάιντερ και πιο συγκεκριμένα το Μαρόκο!
Το έκανε ο άλλοτε ομοσπονδιακός τεχνικός της Ολλανδίας Λουίς φαν Γκάαλ, ο οποίος δημοσίευσε μάλιστα ένα βιντεάκι φορώντας πράσινη εμφάνιση και δηλώνοντας στη γλώσσα της χώρα «ελπίζω να φτάσετε ως τον τελικό. Γιαλάχ (πάμε)!».
https://twitter.com/twitter/statuses/1007392146238959624
Αντίστοιχα ήταν και τα μηνύματα που έστειλαν ο Ρουντ φαν Νίστελροϊ, ο Γουέσλεϊ Σνάιντερ και ο Πάτρικ Κλάιφερτ, οι οποίοι δεν έκρυψαν ότι στηρίζουν το Μαρόκο, όπως και μια σειρά προσωπικοτήτων της Ολλανδίας από άλλους χώρους εκτός ποδοσφαίρου. Οι λόγοι που οι «Οράνιε» υποστηρίζουν το Μαρόκο έχουν να κάνουν αφενός με το ότι οι περισσότεροι διεθνείς της αφρικανικής ομάδας έχουν γεννηθεί στην Ολλανδία και έχουν ξεκινήσει τις καριέρες τους στις ακαδημίες ολλανδικών συλλόγων και αφετέρου με το γεγονός ότι η μαροκινή κοινότητα στην Ολλανδία είναι αρκετά μεγάλη.
Ωστόσο η ολλανδική υποστήριξη δεν έφερε γούρι στο Μαρόκο, το οποίο ηττήθηκε από το Ιράν με 0-1 στην πρεμιέρα του στο Μουντιάλ 2018, όπως δεν είχε φέρει γούρι και στο Βέλγιο η υποστήριξη των Ολλανδών στο Euro 2016…