Ο Σερντάν Μιλίκνοβιτς-Σάβιτς στα 23 του μόλις χρόνια καλείται να ανεβάσει επίπεδο την Εθνική Σερβίας οδηγώντας τη στην πρόκριση από έναν αμφίρροπο όμιλο.
Η Σερβία είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή ομάδα του πέμπτου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά την Ελβετία. Όπως και οι Ελβετοί, έτσι και οι Σέρβοι διεκδικούν επί ίσοις όροις την πρόκριση στους 16 του Μουντιάλ και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποια ομάδα θα πάρει το εισιτήριο. Να αναφέρουμε πως οι άλλες δύο είναι από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με τη μία να έχει ίσες πιθανότητες με τις δύο προαναφερθείσες και την άλλη να έχει «καπαρώσει» το ένα εισιτήριο (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου). Ο λόγος για την Κόστα Ρίκα και τη Βραζιλία.
Ποδοσφαιρικά η Σερβία θεωρείται η «διάδοχος» και η συνέχεια της Γιουγκοσλαβίας και της μεγάλης των «πλάβι» σχολής. Το παρελθόν λοιπόν ένδοξο, όμως η σύγχρονη εποχή ελάχιστα το θυμίζει. Ταλέντο πάντα υπάρχει, αλλά εδώ και χρόνια η Σερβία αδυνατεί να το… κάνει ομάδα. Αυτή την διετία που έδειξε να το καταφέρνει, ήρθαν άλλα να εμφανιστούν και να γυρίσουν ανάποδα το όλο οικοδόμημα. Αμέσως μετά την πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου η Ομοσπονδία απέλυσε τον προπονητή της!
Ο Σλάβολιουμπ Μούσλιν κατάφερε στον προκριματικό γύρο να παρουσιάσει ένα δεμένο σύνολο, που γνώρισε μόνο μία ήττα, πήρε την 1η θέση στον όμιλο και πέτυχε τον στόχο, που ήταν η απευθείας πρόκριση. Όμως, αμέσως μετά άρχισαν οι πιέσεις από την Ομοσπονδία για να καλέσει κάποιους νέους ποδοσφαιριστές. Ο έμπειρος και πετυχημένος Μούσλιν αντέδρασε και δεν δέχθηκε υποδείξεις στην δουλειά του και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας του έδειξε την «πόρτα της εξόδου». Αντικαταστάτης ως υπηρεσιακός προπονητής ορίστηκε ο μέχρι τότε βοηθός του, Μλάντεν Κρστάιτς. Και επειδή ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, μετά από δύο μήνες, όπου ο Κρστάιτς έκανε το χατίρι της Ομοσπονδίας, πέτυχε και μια «φιλική» νίκη επί της Κίνας, ανακοινώθηκε η μονιμοποίησή του. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα αγωνιστικά δείχνουν να έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Ως Σερβία δεν έχει καταφέρει ποτέ να περάσει από τους ομίλους στην επόμενη φάση.
Η χώρα της βαλκανικής χερσονήσου ξεκινάει τις υποχρεώσεις της με τους Κοσταρικανούς στις 17 του μήνα και θέλει να βάλει τις βάσεις για μια καλή πορεία στο τουρνουά. Τα προηγούμενα χρόνια είχε κάνει πολύ άσχημες εμφανίσεις, είτε σε Euro είτε σε Μουντιάλ. Το 1998 κατάφερε για τελευταία φορά να προκριθεί σε νοκ άουτ φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η θέληση για το κάτι παραπάνω και η δίψα για διάκριση μπορούν να παίξουν τον ρόλο τους, αρκεί φυσικά να υπάρχει και το κατάλληλο υλικό. Ταλέντο όπως είπαμε υπάρχει και όλα ξεκινούν από έναν. Τον Σεργκέι Μιλίνκοβιτς Σάβιτς.
Με μόλις τρεις συμμετοχές με το εθνόσημο δεν νοείται να μιλάμε για αστέρι. Ο 23χρονος θα είναι όμως ο επόμενος σταρ των Σέρβων και γενικότερα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο υψηλόσωμος (1,91μ.) ταλαντούχος μέσος της Λάτσιο συγκρίνεται μάλιστα με τον Πολ Πογκμπά! Όχι μόνο για το αξιοζήλευτο ποδοσφαιρικό του στυλ, αλλά και για το κόστος της πιθανής μεταγραφής του, το οποίο ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ!
Μαζί με τον γνώριμό μας από το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό, Λούκα Μιλιβόγεβιτς, η Σερβία έχει την τύχη να διαθέτει ένα εξαιρετικό σύνολο για τη μεσαία γραμμή. Ειδικά με την παρουσία των Ζίβκοβιτς, Γκρούγιτς, Μάτιτς και Λιάιτς. Στα μετόπισθεν υπάρχει ο πολύπειρος Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς ο οποίος μαζί με τον Αλεκσάνταρ Κολάροφ θα θωρακίσουν όσο μπορούν τα καρέ του Στόικοβιτς. Στην εμπροσθοφυλακή δεσπόζει το όνομα του Αλεκσάνταρ Μίτροβιτς, ο οποίος καλείται να αναλάβει τον ρόλο του σκόρερ, ενώ back-up του είναι ο άσος του ΠΑΟΚ πρώτος σκόρερ της φετινής Superleague, Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς.
Ασύγκριτος Ελ Κααμπί: Σπάει όλα τα κοντέρ στο σκοράρισμα – Τα αδιανόητα νούμερά του (vids)
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει λοιπόν να δούμε πώς θα τα πάει η Σερβία σε αυτό το Μουντιάλ. Το σίγουρο είναι ωστόσο, ότι σε περίπτωση αποτυχίας δύσκολα θα πέσει αμαχητί.