Ο Άρης μετράει μέρες για την επιστροφή στη φυσική του θέση και to10.gr αναλύει τα δεδομένα, το πλάνο, αλλά και τις ευθύνες που έχει η διοίκηση Καρυπίδη ώστε ο ιστορικός σύλλογος να γυρίσει ως πραγματικά «μεγάλος» του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Παρά την ήττα από τον ΟΦΗ, μεσοβδόμαδα, ο Άρης ουσιαστικά μετράει αντίστροφα για την επιστροφή του στη Σούπερ Λίγκα. Μετά από τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια, στα οποία ο μεγάλος σύλλογος βίωσε κάθε πιθανή και απίθανη κακουχία, έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τη μεγαλύτερη πρόκληση της σύγχρονης ιστορίας του.
Μια πρόκληση που βρίσκεται στα χέρια του Θόδωρου Καρυπίδη, ο οποίος έχει την ευθύνη να δημιουργήσει έναν Άρη, πραγματικό… Άρη. Δηλαδή έναν σύλλογο όπως τον γνώριζε τόσα χρόνια ολόκληρη η Ελλάδα, ως έναν από τους πέντε μεγάλους που διαθέτει η χώρα. Και η οποία θα μπορεί να διεκδικεί στόχους να φέρνει τον πολυπληθή κόσμο της στο γήπεδο και πρώτα από όλα να μονιμοποιηθεί στις θέσεις που εξασφαλίζουν ευρωπαϊκό εισιτήριο.
Έτσι λοιπόν ο κ. Καρυπίδης, καλείται να κάνει μια σειρά στοχευμένων κινήσεων, προκειμένου τα παραπάνω να συμβούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα, αν όχι από την αμέσως προσεχή σεζόν, 2018-19.
Πάμε να δούμε λοιπόν τους πέντε άξονες που θα κινηθεί ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ:
1. Ρόστερ-τεχνική ηγεσία
Είναι σίγουρο ότι στο κίτρινο ρόστερ θα γίνουν προσθαφαιρέσεις, οι οποίες όμως θα είναι στοχευμένες και ουσιώδεις. Όπως ακριβώς συνέβη και στη φετινή ομάδα που μπορεί να μην είχε τα «ονόματα» της περσινής, ωστόσο ήταν πολύ πιο αποτελεσματική και προσαρμοσμένη στα δεδομένα του πρωταθλήματος της Football League. Γι αυτό η περσινή απέτυχε, ενώ η τωρινή πέτυχε.
Κάτι αντίστοιχο θέλει να κάνει ο Καρυπίδης όσον αφορά τους ποδοσφαιριστές που θα στελεχώσουν ένα ρόστερ απαιτήσεων Άρη, Σούπερ Λίγκας. Από το τωρινό έμψυχο δυναμικό, υπάρχουν δεδομένα παίκτες που οι άνθρωποι των κίτρινων θα τους ήθελαν και στα «μεγάλα σαλόνια», όπως είναι ο Βαγγέλης Πλατέλλας και Ούγκο Σόουζα. Βεβαίως υπάρχουν παίκτες των οποίων το «ταβάνι» δεν είναι για παραπάνω, όμως από την άλλη δεν γίνεται και δεν είναι σωστό να… ξηλωθεί ολόκληρη η ομάδα.
Οσον αφορά τα μεταγραφικά, έχουν ήδη γίνει επαφές με Έλληνες παίκτες, με τις περιπτώσεις κάποιων εξ αυτών να είναι αρκετά προχωρημένες. Πρόκειται για τους Ναζλίδη, Καλτσά, Μανιά, Γιάννου και Μπέρτο που αρέσουν στους κίτρινους. Βεβαίως για να ολοκληρωθούν οι μεταγραφές θα πρέπει να μείνουν ελεύθεροι από τις ομάδες τους και παράλληλα οι απαιτήσεις τους να είναι σε λογικά πλαίσια όσον αφορά το οικονομικό. Γενικότερα πάντως οι άνθρωποι των Θεσσαλονικέων στις διάφορες επαφές που έχουν με παίκτες, διαπιστώνουν ότι Άρης αποτελεί ελκυστικό «πακέτο» ως επιλογή για να συνεχίσουν την καριέρα τους.
Ακόμη, δεδομένο είναι ότι ο Άρης θα κινηθεί και για ξένους ποδοσφαιριστές (μόνο Σόουζα και Νίκιτς υπάρχουν στο φετινό ρόστερ), που θα μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο κομμάτι της ποιότητας.
Συνεπώς οι κίτρινοι θα δώσουν μεγάλη προσοχή στις επιλογές και στο σωστό στήσιμο του ρόστερ, που να μπορεί να ανταποκριθεί στα ζητούμενα της Σούπερ Λίγκας. Μια Σούπερ Λίγκας που σίγουρα δεν είναι το πολύ υψηλού επιπέδου πρωτάθλημα που να απαιτεί τα πολλά εκατομμύρια για να είσαι ανταγωνιστικός.
Τέλος, όσον αφορά το θέμα της τεχνικής ηγεσίας, αλλά και του τεχνικού διευθυντή, είναι πολύ νωρίς προκειμένου να κάνουμε την οποιαδήποτε τοποθέτηση. Δημήτρης Σπανός και Παύλος Μυροφορίδης είναι δεδομένα πετυχημένοι στο έργο τους (εκ του αποτελέσματος), ωστόσο το αν τελικά ακολουθήσουν τον Άρη και την επόμενη σεζόν, είναι κάτι που θα ξεκαθαρίσει στο φινάλε του πρωταθλήματος.
2. Στελέχωση των τμημάτων της ΠΑΕ
Σε αυτόν τον τομέα ο Θόδωρος Καρυπίδης αναμένεται να βασίσει πολλά, καθώς μέχρι τώρα διάφορα τμήματα της ΠΑΕ δεν ήταν στελεχωμένα επαρκώς. Όπως για παράδειγμα το εμπορικό, το τμήμα μάρκετινγκ κ.α. Σε αυτά πλέον ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας αναμένεται να ρίξει βάρος, προκειμένου να ο Άρης να λειτουργήσει σαφώς πιο επαγγελματικά. Στόχος είναι η προσέλκυση μεγαλύτερων χορηγιών, αλλά και γενικότερα ο σύλλογος να «πουλήσει» όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα το βαρύ «όνομα» που κουβαλά.
3. Αναμόρφωση του Κλεάνθης Βικελίδης
Το «σπίτι» του Άρη είναι δεδομένα ότι χρειάζεται ρετουσάρισμα. Εχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που στο Βικελίδης έγιναν έργα αναμόρφωσης (ειδικότερα το 2004) και σίγουρα εικόνα που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια δεν αρμόζει στην ιστορία των κίτρινων.
Αν μάλιστα δεν υπήρχε και η εθελοντική πρωτοβουλία των οπαδών της ομάδας οι οποίοι προ ολίγους μήνες κατέθεσαν πολλές εργατοώρες, αλλά και προσωπικά χρήματα προκειμένου το άλλοτε γήπεδο Χαριλάου να αναμορφωθεί, τότε θα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.
Ηδη έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση τουρνικέ στις θύρες προκειμένου και η είσοδος του κόσμου να γίνεται πιο λειτουργικά, όπως συμβαίνει σε όλα τα ευρωπαϊκά γήπεδα, αλλά και για να προκύψουν μεγαλύτερα έσοδα για την ΠΑΕ.
Επίσης με τη λήξη της σεζόν, θα αναμορφωθεί ο χλοοτάπητας, ο οποίος φέτος βρέθηκε σε κάκιστη κατάσταση, κάτι που σίγουρα δυσχέρανε το έργο των ποδοσφαιριστών του Σπανού. Το χορτάρι είχε υποστεί τέτοια ζημιά που δεν γινόταν να φτιαχτεί με «μπαλώματα» και πλέον η αναμόρφωση του θα γίνει από τη… ρίζα.
Στόχος της διοίκησης Καρυπίδη θέλει να παρουσιάσει ένα πολύ πιο ανθρώπινο Βικελίδης που να είναι ελκυστικό στον κάθε οπαδό, τη γυναίκα, την οικογένεια.
Ανάλογα έργα αναμένεται να πραγματοποιηθούν και στο προπονητήριο της ομάδας στο Νέο Ρύσιο, το οποίο επίσης έχει ανάγκη αναμόρφωσης.
4. Τομ Παπαδόπουλος
Ο ομογενής επιχειρηματίας θα παίξει αναμφίβολα καταλυτικό ρόλο για τον Άρη, όχι μόνο της προσεχούς αγωνιστικής περιόδου, αλλά και αυτόν που «χτιστεί» το μεσομακροπρόθεσμο διάστημα. Ηδη από τη φετινή σεζόν, έδειξε ένα θετικό στίγμα, του βοηθώντας με χορηγία-χρηματοδότηση περίπου 200.000 ευρώ. Και ουσιαστικά μιλάμε για διαφήμιση χωρίς πραγματικό αντίκρισμα για εκείνον, καθώς τα επιχειρηματικά του συμφέροντα (Colonial Marble and Granite) εστιάζονται σχεδόν αποκλειστικά στις ΗΠΑ.
Όπως έχει αφήσει να εννοηθεί και ο ίδιος, αλλά και το στενό περιβάλλον του, ο ρόλος του στον Άρη της Σούπερ Λίγκας θα είναι σαφώς πιο ενεργός οικονομικά. Και όχι μόνο.
Υπάρχει άλλωστε και το πλάνο δημιουργίας ποδοσφαιρικών ακαδημιών με τη συνεργασία της ΠΑΕ Άρης. Ακαδημίες οι οποίες θα δημιουργηθούν στη Θεσσαλονίκη και με προοπτική να επεκταθούν σε ολόκληρη την Ελλάδα και οι οποίες θα «παράγουν» παίκτες για τους κίτρινους.
5. Τηλεοπτικό συμβόλαιο
Ένας επίσης σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει το μπάτζετ του συλλόγου είναι το τηλεοπτικό συμβόλαιο. Με δεδομένο τη διάλυση της κεντρικής διαχείρισης, ο Αρης μπορεί να βγει κερδισμένος από αυτή την εξέλιξη. Κι αυτό καθώς από πλευράς κόσμου έχει κάθε δικαίωμα να συγκαταλέγεται στους big 5 αναφορικά με την εμπορικότητα.
Το λέει η εικόνα του Βικελίδης (πχ παιχνίδια με Τρίκαλα και Δράμα όπου είχαμε τουλάχιστον 15.000 οπαδούς), το λένε οι τηλεθεάσεις που έκανε διαχρονικά στην ελληνική τηλεόραση ο Άρης, ακόμη και τη φετινή σεζόν στο απαξιωμένο πρωτάθλημα της Football League. Είτε οι αγώνες μεταδίδονταν τηλεοπτικά είτε ιντερνετικά μέσω του ertplay της ΕΡΤ.
Συν τοις άλλοις, ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης είναι ελκυστικός και για τους αντίπαλους οπαδούς. Τρανό παράδειγμα το ματς με την Παναχαϊκή στην Πάτρα. Σε αυτό το παιχνίδι, η αχαϊκή ΠΑΕ ανακοίνωσε sold out, μετά από πολλά χρόνια. Κάτι ανάλογο ωστόσο δε συνέβη όταν η Παναχαϊκή υποδέχθηκε το άλλο «μεγάλο όνομα» της κατηγορίας, τον ΟΦΗ, όταν ο κόσμος ήταν λιγότερος από τον μισό.
Έστω λοιπόν κι αν ο Άρης επιστρέφει μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια απαξίωσης, πρέπει να αντιμετωπιστεί στο εμπορικό κομμάτι σύμφωνα με την ιστορία και το μέγεθός του. Βλέπουμε ομάδες της Σούπερ Λίγκας νοικοκυρεμένες διοικητικά με καλό αγωνιστικό πρόσωπο να παρουσιάζουν αποκαρδιωτική προσέλευση όταν αγωνίζονται εντός έδρας.
Για παράδειγμα ο Ατρόμητος που διανύει την καλύτερη σεζόν της ιστορίας του είναι ουραγός στα εισιτήρια με μόλις 950 μέσο όρο ανά ματς! Επίσης Αστέρας Τρίπολης και Πανιώνιος που «φλερτάρουν» με την έξοδο στο Europa League, κόβουν μόλις 1951 και 1778 εισιτήρια, αντίστοιχα σε κάθε παιχνίδι.
Ο Θόδωρος Καρυπίδης βρίσκεται σε επαφές με τα κανάλια (Novasports, Cosmotetv, ΕΡΤ), προσπαθώντας να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό συμβόλαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη πρόταση που είχε στα χέρια του (επταψήφια) δεν τον ικανοποίησε.
Παράλληλα, ο ισχυρός άνδρας των κίτρινων αποτελεί μέλος μιας επιτροπής που ασχολείται ήδη με το θέμα του τηλεοπτικού συμβολαίου για όσες ομάδες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να βρουν «στέγη». Μαζί του συμπορεύονται και Σπανός, Αλαφούζος και Μονεμβασιώτης και σε πρώτη φάση υπάρχουν συζητήσεις με τη Nova και την ΕΡΤ.
Εν κατακλείδι ο Θόδωρος Καρυπίδης, γνωρίζοντας και ο ίδιος πως δεν είναι… Κροίσος, ξέρει καλά ότι για να πετύχει πρέπει να κινηθεί με μελετημένες κινήσεις, ώστε να καταφέρει να παρουσιάσει έναν αναγεννημένο Άρη. Ανεξαρτήτως του πόσα χρόνια θα παραμείνει στα ηνία του συλλόγου, είναι ο άνθρωπος στον οποίον έπεσε ο κλήρος προκειμένου να τον οδηγήσει στη νέα εποχή. Είναι απαραίτητο λοιπόν να μην χτιστεί μια ομάδα (εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου) πυροτέχνημα, αλλά να μπουν γερές βάσεις για το μέλλον.
Ο Καρυπίδης επιβάλλεται να δημιουργήσει έναν Άρη που οφείλει να ανταποκριθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση της σύγχρονης ιστορίας του. Να καταλάβει ξανά τη θέση που κατείχε. Ανάμεσα στους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου…