Τι είναι η μη αλκοολική πάθηση του ήπατος!
Η μη αλκοολική πάθηση του ήπατος αποτελεί τη συχνότερη χρόνια ηπατική νόσο και πρακτικά είναι αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «λίπος στο συκώτι». Η μη αλκοολική πάθηση του ήπατος σχετίζεται με την παχυσαρκία και αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια, καρδιοπάθεια και διαβήτη τύπου 2. Ο παθολόγος στην Αθήνα Τσολάκης Δημήτρης απαντά στις ερωτήσεις μας.
- Τι συμπτώματα παρουσιάζει η μη αλκοολική πάθηση του ήπατος;
Η συγκεκριμένη πάθηση είναι συνήθως ασυμπτωματική, αλλά παρουσιάζει αύξηση των ηπατικών ενζύμων, η οποία ανακαλύπτεται σε τυχαίο υπερηχογραφικό έλεγχο και οφείλεται στην αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες πυροδοτούν την εκδήλωση της νόσου και οι γενετικοί καθορίζουν την ανταπόκριση του οργανισμού στις μεταβολικές διαταραχές που προκαλεί. Κατά την κλινική εξέταση, πιθανόν να αποκαλυφθεί στον/την ιατρό η ύπαρξη ηπατομεγαλίας και διόγκωσης του οργάνου στην ανατομική θέση του, στο δεξιό υποχόνδριο, ενώ κάποια ακόμη κλινικά σημεία, όπως η περίμετρος της μέσης και η παχυσαρκία μπορεί να αποτελέσουν στοιχεία της κλινικής υποψίας της νόσου.
- Τι συστήνουν οι γιατροί για την αντιμετώπιση της νόσου;
Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποια ειδική αγωγή για τη νόσο, κάποια όμως φάρμακα βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών. Η αντιμετώπιση των υποκείμενων νοσημάτων, δηλαδή της παχυσαρκίας, του σακχαρώδους διαβήτη, της υπερλιπιδαιμίας κ.α. θεωρείται θεμελιώδης.
- Μπορεί η μη αλκοολική πάθηση του ήπατος να προληφθεί και ποιες αλλαγές πρέπει να κάνουμε στην καθημερινότητά μας;
Μέχρι στιγμής το τρόφιμο που ενοχοποιείται κυρίως για τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ είναι η ζάχαρη, και ο λόγος είναι διότι αυτή δεν μεταβολίζεται στο ήπαρ και αυξάνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Επομένως, μια βασική σύσταση προς τους/τις ασθενείς είναι η αποφυγή ροφημάτων και αναψυκτικών με ζάχαρη. Ακόμα, να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες και να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα και έτοιμα τρόφιμα. Η μεσογειακή διατροφή, η οποία περιέχει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια, ξηρούς καρπούς αποτελεί την καλύτερη επιλογή διατροφής. Γενικός στόχος των ασθενών όμως θα πρέπει πάντα να αποτελεί η απώλεια βάρους, καθώς αυτός είναι και ο τρόπος να μειωθεί το λίπος στο ήπαρ. Ακόμα και η απώλεια ενός μικρού ποσοστού σωματικού βάρους, βελτιώνει σημαντικά την εικόνα της ηπατικής βλάβης. Επίσης, η σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει, ακόμα και να προλάβει την εναπόθεση λίπους.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.pathologos-tsolakis.gr