Τι δείχνουν οι αριθμοί του Euro 2020 με τρία ματς να απομένουν.
Το Euro 2020 φτάνει στην κορύφωσή του αφού στο… Final 4 του «Γουέμπλεϊ» θα αναδειχθεί ο νέος πρωταθλητής Ευρώπης, με έναν χρόνο καθυστέρηση. Μια διοργάνωση που ανεξάρτητα με την ομάδα που θα την κατακτήσει, θα τη θυμόμαστε για πάρα πολλά χρόνια. Πέρα από τα όσα προηγήθηκαν μέχρι την πρώτη σέντρα, από την αναβολή λόγω της πανδημίας μέχρι το ζήτημα με την παρουσία ή όχι κόσμου στις κερκίδες, τα όσα συνέβησαν εντός αγωνιστικών χώρων ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.
Σπουδαία ματς, πολλά γκολ, ανατροπές και συγκινήσεις που ελάχιστοι θα περίμεναν σε τέτοιο βαθμό μετά από δύο χρόνια όπου ουσιαστικά οι ποδοσφαιριστές έπαιζαν αδιάκοπα και πολλοί θα περίμεναν πως θα παρουσιάζονταν εξουθενωμένοι αυτό το καλοκαίρι. Αντίθετα, φρόντισαν ώστε το Euro 2020 να μείνει στην ιστορία ως ένα από τα καλύτερα τουρνουά που είδαμε ποτέ, αν όχι το καλύτερο.
Η παραπάνω διαπίστωση δεν αποτελεί ένα αυθαίρετο συμπέρασμα αλλά σε μεγάλο βαθμό τη μαρτυρούν οι αριθμοί των 48 ματς που έχουμε ήδη παρακολουθήσει στη διοργάνωση κι ενώ μένουν ακόμη τρία. Οι δύο ημιτελικοί και φυσικά ο μεγάλος τελικός της Κυριακής στον Ναό του (αγγλικού) ποδοσφαίρου.
Πανδαισία θεάματος
Αρχικά, πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη έχει σημειωθεί ρεκόρ τερμάτων αφού τα 135 γκολ που έχουν επιτευχθεί, αφήνουν κατά πολύ πίσω τη δεύτερη καλύτερη επίδοση που ήταν εκείνη με τα 108 γκολ το 2016. Βέβαια στα δύο τελευταία τουρνουά έχουν αυξηθεί οι ομάδες της τελικής φάσης από 16 σε 24 οπότε είναι λογικό να έχουν επιτευχθεί και περισσότερα γκολ.
Το γεγονός όμως πως η τρέχουσα διοργάνωση είναι η πιο πλούσια σε θέαμα, ασχέτως ποσότητας αγώνων, φαίνεται και από τον μέσο όρο των γκολ ανά παιχνίδι. Το ποσοστό φέτος είναι στο 2.82 γκολ ανά ματς, δηλαδή ένα γκολ ανά 32 λεπτά. Αν μη τι άλλο εντυπωσιακό. Η αμέσως καλύτερη επίδοση από τότε που η τελική φάση άρχισε να διεξάγεται με τουλάχιστον οκτώ ομάδες, είναι το μακρινό 1984 με 2,73 γκολ ανά ματς (41 γκολ σε 15 παιχνίδια).
Η επίθεση δίνει το Euro ή μήπως όχι…
Δεν είναι τυχαίο επίσης, πως οι τρεις ομάδες με την καλύτερη επίθεση στο τουρνουά, είναι και στα ημιτελικά. Η Ισπανία με 12 γκολ έχει την καλύτερη επιθετική συγκομιδή ενώ Ιταλία και Δανία ακολουθούν με 11 γκολ ενεργητικό. Μόνο η Αγγλία είναι αρκετά πίσω έχοντας πετύχει 8 γκολ αλλά τα «τρία λιοντάρια» έχουν όπλο την άμυνά τους η οποία δεν έχει δεχτεί ακόμη γκολ.
Όσο για την πιο παραγωγική ομάδα της διοργάνωσης; Η Ιταλία είναι η ομάδα με τις περισσότερες τελικές έχοντας 101 στο σύνολο, με την Ισπανία να έχει 95 και τη Δανία 90. Οι Σκανδιναβοί ωστόσο είναι αυτοί που έχουν τις περισσότερες στην εστία αναλογικά καθώς μετρούν 37 στον στόχο έναντι 26 των Ιταλών και 39 των Ισπανών. Η Αγγλία βρίσκεται μόλις στη 19η θέση με 37 τελικές και 15 στον στόχο.
Το διάστημα 46′-60′ είναι εκείνο στο οποίο έχουν σημειωθεί τα περισσότερα γκολ σε αυτά τα 48 ματς ενώ γενικά είναι πολύ περισσότερα τα γκολ που έχουν σημειωθεί στο δεύτερο ημίχρονο των αγώνων απ’ ότι στο πρώτο. Κάτι που επιβεβαιώνει επίσης ότι παρά τις αρχικές προβλέψεις, οι ποδοσφαιριστές βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση από άποψη αντοχής. Η πλειοψηφία τουλάχιστον.
Τα αυτογκόλ γράφουν ιστορία
Τέλος, ένας παράγοντας που δεν γίνεται να μην αναφερθεί είναι αυτός των αυτογκόλ. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι πρόκειται για το πιο… κουλό στατιστικό της διοργάνωσης αφού παρά το ότι Ρονάλντο και Σικ μοιράζονται την κορυφή στον πίνακα των σκόρερ, την πρωτιά τους «κλέβει» άτυπα ο… κύριος αυτογκόλ.
Δέκα αυτογκόλ (και τι αυτογκόλ!) έχουν σημειωθεί σε αυτά τα 48 παιχνίδια αλλά το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως σε όλα τα υπόλοιπα Euro είχε μπει συνολικά εννιά! Υπήρξαν τουρνουά ολόκληρα χωρίς αυτογκόλ σε αυτά τα 61 χρόνια. Πραγματικά απίστευτο, έως και ανεξήγητο.