Τα πέντε γεγονότα που ξεχώρισαν στη φάση των ομίλων (vids)

Τα πέντε γεγονότα που ξεχώρισαν στη φάση των ομίλων (vids)

Από τα μυθικά επιτεύγματα του Ρονάλντο μέχρι το απίθανο ρεκόρ σε αυτογκόλ και την έμπνευση του Σικ που θα μείνει στην ιστορία.

Η φάση των ομίλων του Euro 2020 ολοκληρώθηκε και με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο μάλιστα. Στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια σημειώθηκαν 18 γκολ αφήνοντας το φίλαθλο κοινό με μια γλυκιά προσμονή για τη συνέχεια. Εκεί όπου αρχίζει η πραγματική διοργάνωση, με τα νοκ-άουτ ματς που αναμένεται να προσφέρουν πλούσιες συγκινήσεις.

Όχι βέβαια ότι έλειψαν οι συγκινήσεις από τα ματς των ομίλων όπου παρά λίγο να έχουμε τριψήφιο αριθμό γκολ με το κοντέρ να σταματά τελικά στα 94, κάτι που σε απλά μαθηματικά σημαίνει ένα γκολ κάθε 34 λεπτά. To10.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τα πέντε γεγονότα που ξεχώρισαν σε αυτό το πρώτο στάδιο και θα κάνουν πολύ καιρό να ξεχαστούν.

Ο απόλυτος ρέκορντμαν

Ο άνθρωπος-ρεκόρ, ο αειθαλής Κριστιάνο Ρονάλντο έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε ακόμη ένα τουρνουά. Ο σούπερ σταρ της Γιουβέντους και ηγέτης της Πορτογαλίας του Φερνάντο Σάντος δείχνει έτοιμος να οδηγήσει την πατρίδα σε δεύτερο συνεχόμενο θρίαμβο μετά από εκείνον το 2016 στα γήπεδα της Γαλλίας.

Ο «CR7» είναι ήδη ο πρώτος σκόρερ του Euro με πέντε γκολ αλλά και ο κορυφαίος στην ιστορία της διοργάνωσης με 14 αφήνοντας πολύ πίσω τον Μισέλ Πλατινί με τον οποίο μοιραζόταν μέχρι πρότινος την πρωτιά, με 9 γκολ. Παράλληλα ο Πορτογάλος έφτασε και τα 109 γκολ με το εθνόσημο, ισοφαρίζοντας την επίδοση του Ιρανού Αλί Νταεΐ και με ακόμη ένα γκολ θα γίνει κάτοχος και αυτού του ρεκόρ.

Η… παράνοια των αυτογκόλ

Πρώτος σκόρερ του Euro ο Ρονάλντο; Γράψτε λάθος! Καλός ο Πορτογάλος αλλά σαν τα… αυτογκόλ δεν έχει. Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία. Οκτώ αυτογκόλ έχουν σημειωθεί στη φάση των ομίλων με τα τρία μάλιστα να είναι από τερματοφύλακες. Κι εδώ είναι το εντυπωσιακό.

Αρχικά, δεν είχε πετύχει ποτέ ξανά αυτογκόλ σε Euro τερματοφύλακας μέχρι φέτος. Την αρχή έκανε ο Σέζνι στο παιχνίδι της Πολωνίας για να ακολουθήσουν οι Χράντετσκι και Ντουμπράβκα ο οποίος αν μη τι άλλο έκλεψε την παράσταση με τον τρόπο που έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του.

Αλλά τα… κουλά δεν τελειώνουν εδώ. Ξέρετε πόσα αυτογκόλ είχαν σημειωθεί σε όλα τα προηγούμενα τουρνουά; Εννιά! Και φέτος έχουμε ήδη οκτώ, μόνο στη φάση των ομίλων. Ποιος ξέρει τι μας περιμένει ακόμα…

Η γκολάρα του Σικ

Δεν θα είναι υπερβολή να πούμε πως σε αυτό το Euro δεν έχουμε χορτάσει απλά γκολ αλλά και από γκολάρες. Ουκ ολίγα είναι τεμάχια που μας έκαναν να μείνουμε με το στόμα ανοιχτό. Δύσκολα όμως θα βρεθεί κάποιος να διαφωνήσει ότι εκείνο του Σικ στο παιχνίδι της Σκωτίας με τη Σλοβακία, ήταν ό,τι καλύτερο είδαμε μέχρι σήμερα.

Ήταν το 25ο λεπτό της αναμέτρησης όταν ο επιθετικός της Λεβερκούζεν είδε τον Μάρσαλ εκτός θέσης και με μια απίθανη έμπνευση έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του για το 2-0 της Τσεχίας. Ενα γκολ από τα 49 μέτρα!!!, το πιο μακρινό στην ιστορία όχι μόνο των Euro αλλά και των Μουντιάλ.

Η μεγάλη απογοήτευση

Στις προβλέψεις πριν καν αρχίσει το Euro πολλοί ήταν εκείνοι που όχι μόνο έβλεπαν πρόκριση της Τουρκίας από τον όμιλο αλλά πίστευαν ότι μπορεί να φτάσει πολύ μακριά, ακόμη και μέχρι το τέλος της διαδρομής. Ο αγωνιστικός χώρος όμως τους διέψευσε πανηγυρικά. Με την ομάδα του Γκιουνές να είναι μάλλον η χειρότερη του τουρνουά.

Το λένε και οι αριθμοί. Τρία ματς, μηδέν βαθμοί και 1-8 τα γκολ. Η χειρότερη συγκομιδή στη διοργάνωση. Ακόμη κι από τη Βόρεια Μακεδονία που επίσης είχε μηδέν βαθμούς με 8 γκολ παθητικό αλλά πέτυχε… ένα γκολ περισσότερο. Βέβαια, άλλες είναι οι απαιτήσεις που υπάρχουν από μια ομάδα όπως η Τουρκία γι΄αυτό και κερδίζει επάξια το χρυσό βατόμουρο του φετινού Euro.

Οι δύο που ενθουσίασαν 

Για την Ιταλία το περιμέναμε μιας και ερχόταν με κεκτημένη ταχύτητα. Αλλά η Ολλανδία είναι κατά κάποιον τρόπο έκπληξη όχι για το ότι προκρίθηκε φυσικά ούτε ακόμα και για το ότι το έκανε με το απόλυτο. Το ποδόσφαιρο που έχει παίξει σε αυτά τα τρία ματς ωστόσο, είναι μαζί με εκείνο της ομάδας του Μαντσίνι ό,τι καλύτερο είδαμε ως τώρα.

Από τη μία η Ιταλία με τις δύο τριάρες και το μηδέν παθητικό (11 σερί ματς) κι από την άλλη το σύνολο του Ντε Μπουρ που δεν έχει τη σιγουριά στα μετόπισθεν ελέω της απουσίας του Βαν Ντάικ, έχει όμως μια μεσοεπιθετική γραμμή που με βασικά γρανάζια τους Ντεπάι και Βαϊνάλντουμ πετάει φωτιές και δημιουργεί προσδοκίες και μεγάλα πράγματα. Αναμφίβολα πρόκειται για τις δύο ομάδες που έχουν ικανοποιήσει όσο καμία άλλη τον κόσμο που τις έχει παρακολουθήσει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ