Ποια είναι τα λάθη που κάνουμε κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς μας να χάσουμε κιλά;
Για να απαλλαγούμε από τα περιττά αυτά κιλά απαιτείται έλειμμα θερμίδων, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα πρέπει να καίει καθημερινά περισσότερες θερμίδες από αυτές που λαμβάνει. Ωστόσο πρέπει να αποφεύγονται οι δίαιτες χαμηλής θερμιδικής αξίας με λιγότερες από 1000 θερμίδες την ημέρα αφού μπορούν να επιβραδύνουν σημαντικά τον μεταβολισμό και να προκαλέσουν απώλεια μυικής μάζας.
Όταν ο μεταβολισμός πέφτει το σώμα καίει λιγότερες θερμίδες, οπότε συχνά τα χαμένα κιλά επιστρέφουν μόλις φας και πάλι κανονικά. Οι πολύ αυστηρές δίαιτες είναι άλλωστε γνωστό πως έχουν μακροπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις.
Για να χάσεις βάρος χωρίς να θέσεις σε κίνδυνο τον οργανισμό σου, συνιστάται να μειώσεις την πρόσληψη θερμίδων σε λογικά πλαίσια. Ο αριθμός της απαιτούμενης ημερήσιας πρόσληψης διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, τη σωματική δραστηριότητα και το βάρος σου.
1) Δεν υπολογίζεις σωστά τις θερμίδες
Σε μελέτες που έγιναν 10 υπέρβαροι άνθρωποι που βρίσκονταν σε δίαιτα ανέφεραν πως καταναλώνουν 1.000 θερμίδες την ημέρα. Ωστόσο αργότερα αποδείχτηκε ότι αυτοί οι άνθρωποι κατανάλωναν στην πραγματικότητα περίπου 2.000 θερμίδες την ημέρα. Οι λόγοι της απόκλισης μπορεί να είναι διαφορετικοί. Ίσως οι θερμίδες δεν μετρήθηκαν σωστά και ο αριθμός τους προέκυψε χωρίς να ληφθεί υπόψη το πραγματικό θερμιδικό περιεχόμενο. Τρώγοντας πάρα πολλά υγιεινά αλλά υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα όπως ξηροί καρποί, σπόροι, πλούσιο σε λιπαρά φρέσκο τυρί ή ποτά υψηλής θερμιδικής αξίας ξεφεύγεις από την απαιτούμενη ημερήσια πρόσληψη.
2) Υποσιτισμός
Για πολλά χρόνια οι δίαιτες που βασίζονται μόνο σε ορισμένα τρόφιμα ήταν πολύ δημοφιλείς. Επιπλέον, οι γρήγορες δίαιτες που προσφέρονται συχνά στο διαδίκτυο, σου επιτρέπουν να φας μόνο επιλεγμένες τροφές. Μια τέτοια δίαιτα διαταράσσει τις φυσιολογικές διαδικασίες του σώματος, σου στερεί απαραίτητες θρεπτικές ουσίες ενώ μπορεί να προκύψουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Δεν πρέπει επίσης να επιλέγεις τα light προϊόντα αφού συχνά περιέχουν περισσότερη ζάχαρη ή γλυκαντικά, γεγονός που βελτιώνει τη γεύση αλλά δεν δίνει αίσθηση κορεσμού. Αντί για χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή «διαιτητικά» τρόφιμα, είναι προτιμότερο να επιλέγεις θρεπτικά και καλώς επεξεργασμένα τρόφιμα.
3) Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας
Μετά από μια δίαιτα η ενεργή σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στη μείωση της απώλειας μυϊκής μάζας, προάγει τη διάσπαση του λίπους και εμποδίζει την επιβράδυνση του μεταβολισμού. Επομένως, εάν περιορίσεις τον αριθμό των θερμίδων αλλά εγκαταλείψεις εντελώς την άσκηση, πιθανότατα θα χάσεις πολλή μυϊκή μάζα και οι μεταβολικές διαδικασίες θα επιβραδυνθούν με αποτέλεσμα να μην χάνεις βάρος.