Σαρλίζ Θερόν : Γιατί η ζωή της μοιάζει με «ταινία τρόμου»;

Σαρλίζ Θερόν : Γιατί η ζωή της μοιάζει με «ταινία τρόμου»;

Ο μπαμπάς της ήταν αλκοολικός και η μαμά της τον... σκότωσε.

Η Θερον γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1975 στη Νότια Αφρική. Η οικογένειά της καταγόταν από τους Μπόερς, τους Ολλανδούς που αποίκησαν την περιοχή. Μεγάλωσε σε μια φάρμα λίγο έξω απ’ το Γιοχάνεσμπουργκ και μητρική της γλώσσα δεν ήταν τα αγγλικά, αλλά τα Αφρικάανς, η διάλεκτος που μιλούν οι λευκοί της Νότιας Αφρική και έχει βάση τα ολλανδικά. Το όνομά της στα Αφρικάανς προφέρεται «Θρον», αλλά το άλλαξε σε «Θερόν», για να είναι πιο εύκολο για τους Αμερικάνους.

Γεννήθηκε είκοσι χρόνια πριν το τέλος του Απαρτχάιντ, το οποίο έζησε από τη μεριά των λευκών που καταπίεζαν τους μαύρους. Δεν υπήρξε ποτέ θύμα του φυλετικού διαχωρισμού, αλλά ήταν θύμα του πατέρα της Τσαρλς, που τελικά τον σκότωσε η μητέρα της μπροστά στα μάτια της. «Υπήρχαν στιγμές που ήταν πολύ σοβαρός, αλλά του άρεσε να γελά και απολάμβανε τη ζωή.

Είχε όμως μία αρρώστια. Ήταν αλκοολικός», έχει πει κατ’ επανάληψη η ηθοποιός, η οποία δεν διστάζει να μιλάει δημόσια για το περιστατικό, κάτι που προφανώς αποτελεί την προσωπική της κάθαρση, ενώ παράλληλα προσπαθεί έτσι να βοηθήσει κι άλλα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να αποδεχθούν αυτό που τους συμβαίνει.

Το βράδυ που άλλαξε τη ζωή της

Όταν μεθούσε, ο πατέρας της έχανε τον έλεγχο. Όπως έχει πει, δεν έφτασε ποτέ στο σημείο να την κακοποιήσει σωματικά, αλλά με τη συμπεριφορά του τρομοκρατούσε όλη την οικογένεια. Το βράδυ της 21ης Ιουνίου του 1991, ο πατέρας της γύρισε στο σπίτι σε έξαλλη κατάσταση. Μαζί του ήταν κι ο αδερφός του, που βρισκόταν επίσης εκτός ελέγχου. Πριν ακόμα περάσει την εξώπορτα, ο Τσαρλς είχε αρχίσει να πυροβολεί. Η πρώτη σφαίρα διαπέρασε την εξωτερική η πόρτα, η δεύτερη την πόρτα της κουζίνας. Μπήκε στο σπίτι και ωρυόταν: «Απόψε θα σας σκοτώσω και τις δύο!» Αναφερόταν στη Σαρλίζ και τη μητέρα της Γκέρντα, η οποία βγήκε πανικόβλητη στον διάδρομο και είδε τον άντρα της να σπρώχνει με δύναμη την κλειδωμένη πόρτα στο δωμάτιο της κόρης της. «Στην Νότια Αφρική, όλοι έχουν όπλο. Έτσι είναι ο τρόπος ζωής. Υπάρχουν παντού», έχει πει η Θερόν σε συνέντευξή της, περιγράφοντας το επεισόδιο. Στο σπίτι της οικογένειας Θερόν υπήρχαν περισσότερα από δύο όπλα. Το ένα το είχε ο πατέρας της που πυροβόλησε δύο φορές την πόρτα της Σαρλίζ. Το δεύτερο, το άρπαξε η μητέρα της, που τον σημάδεψε και πάτησε τη σκανδάλη. Ο Τσαρλς έπεσε νεκρός και ο αδερφός του σωριάστηκε στο έδαφος, τραυματισμένος. «Ξέρω τι συνέβη», έχει πει η ηθοποιός, προς υποστήριξη της μητέρας της, «Και ξέρω ότι, αν η κόρη μου βρισκόταν στην ίδια θέση, θα είχα κάνει το ίδιο». Το δικαστήριο έκρινε ότι η Γκέρντα προστάτευσε τον εαυτό της και την κόρη της και την αθώωσε. Καμία από τις δυο τους δεν έχει ξεχάσει το επεισόδιο, αλλά δεν το άφησαν να καταστρέψει τη ζωή τους.

Μετά τον θάνατο του πατέρα της, η μητέρα της ανέλαβε την κατασκευαστική του εταιρεία. Η Σαρλίζ Θερόν θυμάται: «Το μεγαλύτερο δώρο που μου έκανε ποτέ η μητέρα μου ήταν να την δω με τακούνια και κοστούμι να μπαίνει μέσα σε ένα meeting του διοικητικού συμβουλίου με οκτώ άνδρες και να δίνει την δική της παράσταση. Την κοιτούσα με ανοιχτό το στόμα. Και σκεφτόμουν: ‘Εντάξει, έτσι θέλω να γίνει κι εγώ’».

Η καριέρα που ξεκίνησε εντελώς τυχαία

Η Θερόν σπούδασε μπαλέτο, αλλά καθώς στη Ν. Αφρική δεν υπήρχαν μεγάλες προοπτικές για την τέχνη της, το 1994 έφυγε για την Ευρώπη και μετά για τις ΗΠΑ, όπου τελικά βρήκε δουλειά στα μπαλέτα Joffrey της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, εργάστηκε ως μοντέλο, μέχρι τη στιγμή που ένας τραυματισμός της στο γόνατο, τερμάτισε τη σταδιοδρομία της ως χορεύτρια.

Στα 18 της επεχείρησε να κάνει καριέρα ως ηθοποιός στο Λος Άντζελες, μετά από παρότρυνση της μητέρας της. Παρότι άγνωστη μεταξύ αγνώστων, μέσα σε οκτώ μήνες κατάφερε να πάρει τον πρώτο της ρόλο, διάρκειας μόλις 3 δευτερολέπτων κατά την διάρκεια των οποίων δεν προβλεπόταν να πει λέξη. Ο ατζέντης που της έδωσε την κάρτα του και κατόπιν το συγκεκριμένο ρόλο, εντυπωσιάστηκε από το παρουσιαστικό της και τον δυναμικό τρόπο με τον οποίο διαμαρτυρήθηκε σε μια τράπεζα, όταν της αρνήθηκαν την εξαργύρωση μιας επιταγής της μητέρας της.

Το 2003 πρωταγωνίστησε στην ταινία «Monster», όπου υποδύθηκε την κατά συρροήν δολοφόνο Αϊλίν Γουόρνος. Στην οθόνη ήταν αγνώριστη. Φαινόταν γερασμένη, με πολλά παραπανίσια κιλά, κουρασμένη, ενώ μία ψεύτικη μασέλα είχε παραμορφώσει στο στόμα και το σαγόνι της. Η Θέρον «εξαφανίστηκε» κυριολεκτικά μέσα στον ρόλο και απαλλάχθηκε από την εντυπωσιακή εμφάνιση που μπορεί να έδινε την εντύπωση στο κοινό ότι ήταν μία ωραία γυναίκα χωρίς ταλέντο. Κέρδισε όχι μόνο το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, αλλά σάρωσε όλα τα κινηματογραφικά βραβεία της χρονιάς. Ήταν υποψήφια ξανά το 2005 για την ταινία «Άνιση Μάχη» και έκτοτε συνεχίζει να είναι μία από τις πιο ταλαντούχες και δημοφιλείς ηθοποιούς του Χόλιγουντ. Παράλληλα, δεν ξεχνάει τις ρίζες της και είναι επικεφαλής προγράμματος που καταπολεμά το AIDS στη Αφρική.

Ακτιβίστρια και… μόνη

Παρά το γεγονός ότι είναι μια από τις πιο όμορφες γυναίκες στο Χόλιγουντ (και στον πλανήτη), η Σαρλίζ Θερόν δηλώνει μόνη και μάλιστα εδώ και πολύ καιρό, καθώς, όπως λέει, ο γάμος δεν την αφορά. «Είμαι single εδώ και περίπου 10 χρόνια, δεν είναι και πολλά. Απλώς περιμένω κάποιον να έρθει και να με ζητήσει σε ραντεβού», είχε πει η ηθοποιός πριν ένα χρόνο στην κάμερα του ET Canada. «Είμαι διαθέσιμη, όσο κι αν σοκάρει αυτό. Είμαι σαφής».

Η Σαρλίζ Θερόν που φέτος είχε μια ακόμα υποψηφιότητα για Όσκαρ για το ρόλο της «Μέγκιν Κέλι» στην ταινία «Bombshell», διατηρούσε σχέση με τον επίσης ηθοποιό Στιούαρτ Τάουνσεντ, τον οποίο συνάντησε στα πλατό της ταινίας του 2002, «Trapped». Χώρισαν το 2010 και το 2013 άρχισε να βγαίνει με τον Σον Πεν. Την επόμενη χρονιά ανακοινώθηκε ο αρραβώνας τους, όμως το 2015 χώρισαν οριστικά. Μετά, ακολούθησαν κάποιες φήμες που την ήθελαν να βγαίνει με το Μπραντ Πιτ, κάτι που κανείς δεν ξέρει αν ίσχυε όντως, καθώς κανείς από τους δύο ούτε επιβεβαίωσε ούτε και διέψευσε ποτέ. Παρά το γεγονός ότι η ίδια δηλώνει κατά του γάμου, έχει υιοθετήσει δυο παιδιά, τον Τζάκσον και την Αγκούστα.

Πρόσφατη συνέντευξή της, στην οποία μιλούσε για τον Τζάκσον και την αγάπη του στα… κοριτσίστικα ρούχα, είχε συζητηθεί πολύ και είχε καταδείξει για μια ακόμη φορά πόσο διαφορετικά σκέφτεται και πράττει η Θερόν.

Η Θερόν υιοθέτησε τον Τζάκσον όταν εκείνος ήταν ακόμη μωρό και τον σύστησε στον κόσμο ως αγόρι. Αλλά, συχνά ο φωτογραφικός φακός το έχει απαθανατίσει με κοριτσίστικα ρούχα και μακριά μαλλιά, πλεγμένα σε πλεξούδες. Ερωτηθείσα η ηθοποιός γι’ αυτό ακριβώς το θέμα, είπε πως όντως ισχύει. Όχι μόνο μεγαλώνει τον Τζάκσον ως κορίτσι – στην πραγματικότητα, λέει η Σαρλίζ Θερόν, ο Τζάκσον είναι τόσο κορίτσι όσο και η τρίχρονη αδερφή του, η Όγκοστ.

«Ναι, κι εγώ νόμιζα ότι ήταν αγόρι», λέει η Σαρλίζ Θερόν. «Μέχρι που με κοίταξε στα μάτια όταν ήταν τριών ετών και μου είπε: ‘Δεν είμαι αγόρι’. Έτσι είναι, λοιπόν. Έχω δύο όμορφες κόρες που, όπως κάθε γονέας, θέλω να προστατεύσω και να δω να προχωράνε στη ζωή τους. Γεννήθηκαν έτσι όπως είναι και δεν είναι στο χέρι μου να αποφασίσω πώς θα μεγαλώσουν και ποιοι θέλουν να είναι. Η δουλειά μου ως γονέας είναι να τα αγαπώ και να σιγουρευτώ πως θα έχουν όλα όσα χρειάζονται για να είναι αυτό που θέλουν να είναι. Και θα κάνω τα πάντα ώστε να παιδιά μου να έχουν αυτό το δικαίωμα και να είναι προστατευμένα σε αυτό το πλαίσιο».

Και κατέληξε: «Μπορείτε να κατηγορήσετε την μητέρα μου για το γεγονός ότι δεν τα κάνω όλα καλύτερα. Ξέρετε, μεγάλωσα σε μια χώρα όπου οι άνθρωποι ζουν με μισές αλήθειες και ψέματα και κουτσομπολιά και κανείς δεν λέει τίποτα παραέξω. Η δική μου μητέρα με μεγάλωσε με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο. Μου έμαθε να μιλώ ξεκάθαρα». Και αυτό κάνει πάντα…

Για έναν πιο ίσο και δίκαιο κόσμο

Η ακτιβιστική της δράση απλώνεται σε όλο το φάσμα, με γνώμονα πάντα τη διόμόφωση των ανισοτήτων. «Είμαι αισιόδοξη», είχε πει πέρυσι σε φόρουμ για την καταπολέμηση των ανισοτήτων στην παιδεία. «Κάθε πρωί ξυπνάω αποφασισμένη να διορθώσω ότι δεν είναι όπως πρέπει. Έχω δύο μικρά παιδιά στο σπίτι και με εμπνέουν καθημερινά να είμαι κομμάτι αυτού του αγώνα και να είμαι εκεί έξω κάθε μέρα. Ελπίζω να τα καταφέρουμε να βρούμε μια θέση στο σχολείο για κάθε ένα από τα 98 εκατομμύρια παιδιά, τα περισσότερα κορίτσια, που δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Αν μπορούμε να λύσουμε αυτό, αν επενδύσουμε σε αυτό, είμαι πραγματικά αισιόδοξη για το αύριο. Μπορούμε πραγματικά να λύσουμε τη φτώχεια, σίγουρα μπορούμε να αναχαιτίσουμε την επιδημία του HIV και να χτίσουμε πιο υγιείς κοινότητες. Ποιο είναι πραγματικά το μήνυμα της απόφασης μας να μην δώσουμε ευκαιρία στην παιδεία σε όλα αυτά τα νέα κορίτσια; Τι τους λέμε; Τους λέμε ότι δεν έχουν καμία αξία. Τους λέμε ότι δεν τους εκτιμάμε. Οπότε πριν φτάσουμε σε οποιοδήποτε γυναικείο κίνημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης, του σεξισμού, του μισθολογικού χάσματος καλό είναι δώσουμε πρώτα μια λύση σε αυτό. Πρέπει να μάθουμε στην κοινωνία να εκτιμάει τις γυναίκες περισσότερο», είπε η Θερόν που πριν λίγο καιρό ενημέρωσε κάθε ενδιαφερόμενο ότι θα υποδυόταν εύκολα τη θηλυκή εκδοχή ενός Τζέιμς Μποντ.

Και θα της ταίριαζε απόλυτα, δε συμφωνείς;

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ