Ο χρόνος προσαρμογής, το μικρό δείγμα γραφής, οι προσδοκίες και ο ηγετικός ρόλος. Ο Γιόγκι Φέρελ ήρθε για να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό, αλλά δείχνει να ψάχνει ακόμα τα πατήματά του.
Παναθηναϊκός και πόιντ γκαρντ. Δύο λέξεις που τείνουν να χάσουν οποιαδήποτε επαφή τα τελευταία χρόνια. Για την ακρίβεια από την ημέρα που ο Νικ Καλάθης άφησε τα πράσινα για να φορέσει τα «μπλουγκράνα» της Μπαρτσελόνα, το τριφύλλι αναζητά έναν παίκτη, όχι που θα κάνει ό,τι και ο 32χρονος διότι δεν υπήρχε το μπάτζετ για έναν άξιο αντικαταστάτη, αλλά τουλάχιστον κάποιον που θα βοηθούσε με το παιχνίδι του να μην φαίνεται η απουσία του σε τέτοιον βαθμό.
Η «Οδύσσεια» ξεκίνησε το προηγούμενο καλοκαίρι και ενάμισι χρόνο μετά το… ταξίδι συνεχίζεται. Από τον Πιέρ Τζάκσον μέχρι τον Κέντρικ Πέρι (με τις επιφυλάξεις για ένα καλύτερο μέλλον), ο Παναθηναϊκός ψάχνει έναν πόιντ γκαρντ που θα προσθέσει την απαραίτητη ενίσχυση στο δημιουργικό κομμάτι της επιθετικής λειτουργίας. Η φετινή χρονιά δεν εξελίσσεται, στο αρχικό της στάδιο, όπως θα ήθελε ο rookie σε επίπεδο EuroLeague Δημήτρης Πρίφτης, με την εικόνα της ομάδας να μην ευχαριστεί κανέναν στο πράσινο στρατόπεδο.
Ο Πέρι έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του και σε ηλικία 29 ετών εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του στο κορυφαίο επίπεδο, το ίδιο με τον Νταρίλ Μέικον, ο οποίος «μετακόμισε» από την ΑΕΚ. Μποχωρίδης και Νέντοβιτς ανανέωσαν με τον Παναθηναϊκό και συνέθεσαν έτσι την τετράδα των γκαρντ στο ξεκίνημα της χρονιάς. Από την αρχή όμως γινόταν εμφανές το έλλειμμα τόσο ποσοτικό όσο και ποιοτικό που υπήρχε, με τον φιλότιμο Σαντ-Ρος να συμβάλλει όποτε του ζητήθηκε, αλλά δεν θα μπορούσε να αποτελεί μια μόνιμα λύση για όλη την αγωνιστική περίοδο.
Is Sunday a good day to announce a point guard?🤔
Sure, why not?
Welcome @YogiFerrell11 ☘#paobc #panathinaikosbcopap pic.twitter.com/OepS03BJDP
— Panathinaikos BC (@paobcgr) October 10, 2021
Οι πράσινοι είχε συνεχώς ανοικτές τις «κεραίες» τους στην αγορά για να φέρουν ένα παίκτη στις θέσεις των κοντών και ο «κύβος ερρίφθη» την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, με τον Παναθηναϊκό να ανακοινώνει τον 28χρονο Αμερικανό Γιόγκι Φέρελ. Η περίπτωσή του είχε εμφανιστεί και προηγουμένως στο προσκήνιο και εν τέλει το τριφύλλι κατάφερε να φέρει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έναν παίκτη από το ΝΒΑ (Χεζόνια) ενώ η χρονιά είχε ήδη ξεκινήσει.
Πολλοί είδαν στο πρόσωπο του «κοντοπίθαρου» γκαρντ έναν «σωτήρα» που θα ερχόταν να πάει σε άλλο… επίπεδο την πράσινη περιφέρεια, με τον Φέρελ να τονίζει στις πρώτες του δηλώσεις πως: «Θέλω να είμαι νικητής και θα κάνω τα πάντα για να κερδίζει η ομάδα μου». Άλλωστε μιλάμε για έναν παίκτη με 259 παιχνίδια στο ΝΒΑ, έχοντας κατά μέσο όρο 7,7 πόντους, 2,3 ασίστ και 2,1 ριμπάουντ σε 20,1΄ συμμετοχή, σουτάροντας με 42% εντός πεδιάς και 36% τρίποντα στις πέντε ομάδες που αγωνίστηκε στη λίγκα.
Ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύθηκε τις περιστάσεις και τον ανάγκασε για πρώτη φορά στην καριέρα του να περάσει την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να έρθει στην Ευρώπη. Ο Πρίφτης θέλησε να χαμηλώσει από την αρχή τους τόνους γύρω από τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για τον απόφοιτο του πανεπιστημίου της Ιντιάνα, λέγοντας πως: «ήρθε για να μας βοηθήσει, όχι να μας σώσει».
Η πραγματικότητα και οι… δικαιολογίες
Φαίνεται πως ο Έλληνας τεχνικός έβλεπε… μπροστά μιας και σχεδόν ένα μήνα μετά την απόκτησή του, ο Φέρελ δείχνει ακόμα πως ψάχνει τα πατήματά του. Υπάρχουν φυσικά πράγματα που πρέπει που αναλυθούν για τον 28χρονο, μιας και μπορεί η πραγματικότητα να λέει πως ίσως άλλο πράγμα να περίμεναν οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού και άλλο βλέπουν, αλλά οι δικαιολογίες στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά στα υπόψη.
Πρώτα και κύρια, ο Φέρελ ήρθε σε ένα περιβάλλον γεμάτο πίεση και απαιτήσεις για άμεσες επιτυχίες, πράγμα που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την προσαρμογή του μιας και χρόνος για λάθη δεν υπάρχει. Αυτή η βιασύνη έχει επηρεάσει και τον ίδιο, καθώς προσπαθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να δείξει πράγματα για να πείσει για τις ικανότητές του, αλλά η κατάσταση έχει γυρίσει μπούμερανγκ για τον Αμερικανό, ο οποίος βλέπει τον χρόνο συμμετοχής του να μειώνεται από παιχνίδι σε παιχνίδι.
Το δεύτερο δεδομένο είναι φυσικά και το μικρό δείγμα γραφής του Φέρελ. Ο 28χρονος έχει φορέσει την πράσινη φανέλα σε τέσσερα επίσημα παιχνίδια, όλα για την EuroLeague. Ο Πρίφτης δεν τον έχει συμπεριλάβει ακόμα στο ρόστερ του ελληνικού πρωταθλήματος, κάτι που αναμένεται να συμβεί στο επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν είναι όμως μόνο ο αριθμός των συμμετοχών, αλλά και ο χρόνος που μένει στο παρκέ σε κάθε παιχνίδι.
Ο Αμερικανός μετράει 8:28΄ συμμετοχής, έχοντας κατά μέσο όρο 1.3 πόντους, με 1/5 δίποντα και 1/6 δίποντα, ενώ δεν έχει βρεθεί ακόμα στην γραμμή των βολών. Παράλληλα, έχει μοιράσει συνολικά 9 ασίστ, με τον αριθμό των λαθών όμως να είναι αρκετά υψηλός για τη θέση του, μιας και υποπίπτει σε 2 ανά αγώνα. Αναφορικά με τη συχνότητα που τον αφήνει ο Έλληνας τεχνικός στο παρκέ, ο χρόνος του Φερέλ ξεκίνησε από τα 10:26΄ απέναντι στη Μακάμπι, πήγε στα 11:29΄ με την Αναντολού Εφές, αλλά στα δύο τελευταία έχει συρρικνωθεί κατά πολύ, μιας και έπεσε στα 6:08΄κόντρα στη Βιλερμπάν και στα 5:52΄ με τον Ερυθρό Αστέρα, μένοντας σε αμφότερα άποντος, αλλά με πέντε λάθη.
Στα 33:55΄ που βρίσκεται στην πεντάδα, ο Παναθηναϊκός ηττάται με 12 πόντους (-8 με τη Μακάμπι, -4 με την Αναντολού, -1 Βιλερμπάν, +1 με τον Ερυθρό Αστέρα). Ο Δημήτρης Πρίφτης είναι πολύ νωρίς για να έχει χάσει την υπομονή του με τον 28χρονο, αλλά είναι χαρακτηριστικό πως απέναντι σε Βιλερμπάν και Ερυθρό Αστέρα δεν τον χρησιμοποίησε ούτε δευτερόλεπτο στο δεύτερο ημίχρονο των αγώνων.
Η μοναδική λύση στο «πρόβλημα»
Κανένας παίκτης δεν μπορεί να κριθεί μετά από τέσσερα παιχνίδια, πόσω μάλλον όταν δεν έχει συμπληρώσει ούτε έναν μήνα σε ένα εντελώς καινούργιο περιβάλλον και μια εντελώς διαφορετική χώρα από όπου πέρασε τα 28 χρόνια της ζωής. Ο Δημήτρης Πρίφτης το γνώριζε καλά αυτό και αναμένεται να τον στηρίξει. Άλλωστε τίποτα δεν μοιάζει χαμένο ακόμα, μιας και σύντομα ενδέχεται να αλλάξει το status γύρω από τον Φέρελ.
Σίγουρα δεν αποκτήθηκε για να τα σαρώσει όλα με το ξεκίνημα, αλλά δεν είχε ακόμα και τον απαιτούμενο αριθμό αγώνων για να αποκτήσει τον απαιτούμενο ρυθμό και την ψυχολογία για τη συνέχεια. Ο Αμερικανός αργά ή γρήγορα θα μπει στο ελληνικό ρόστερ του Παναθηναϊκού και τότε θα υπάρχουν ακόμα περισσότερα πειστήρια για το τι καπνό φουμάρει. Οι πράσινοι αντιμετωπίζουν εκτός έδρας τον ΠΑΟΚ για την 6η αγωνιστική της Basket League χωρίς να έχουν τον 28χρονο στη σύνθεση, ενώ μία εβδομάδα μετά θα φιλοξενηθεί από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, στο πρώτο αιώνιο ντέρμπι της χρονιάς.
Φαντάζει και είναι η μοναδική λύση για τον Φέρελ, έτσι ώστε να ηρεμήσει και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του, καθώς σίγουρα δεν πρόκειται για κακό παίκτη και όσα έχει δείξει μέχρι αυτό το σημείο δεν αντικατοπτρίζουν την ποιότητα που διαθέτει.
Οι εφτά «Φέρελ» της EuroLeague
Ο νεοφερμένος στα ευρωπαϊκά «λημέρια» Γιόγκι Φέρελ δεν είναι ο μοναδικός τη φετινή χρονιά που πήρε την απόφαση να αγωνιστεί στην EuroLeague, καθώς υπάρχουν άλλες εφτά ανάλογες περιπτώσεις.
Ο τελευταίος που το έκανε ήταν ο Ντουέιν Μπέικον που πήγε στο Πριγκιπάτο για να ενισχύσει τη Μονακό, μετρώντας 7.5 πόντους (66.7% δίποντα, 50% τρίποντα, 50% βολές) σε 15΄ μέσης συμμετοχής, έχοντας στο ενεργητικό δύο αγώνες.
Υπάρχει φυσικά και η περίπτωση του Κώστα Αντετοκούνμπο, με τον Έλληνα σέντερ να έχει 7.3 πόντους (82.1% δίποντα, 71.4% βολές) σε εφτά συμμετοχές και 14:28΄ που μένει στο παρκέ. Τρόι Ντάνιελς (Αρμάνι Μιλάνο), Κένεθ Φαρίντ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Τζαρέλ Μπράντλεϊ και Ο Τζι Μέιο (Ούνιξ Καζάν), ανήκουν στην ίδια κατηγορία, που ολοκληρώνεται με τον Εμάνουελ Μούντιε, τον μοναδικό που δεν συνεχίζει σε ομάδα της EuroLeague, με τη Ζαλγκίρις Κάουνας να λύνει τη συνεργασία μαζί μετά από 5 αγώνες, 19:12΄ συμμετοχής, 7.4 πόντους (37% δίποντα, 23.1% τρίποντα, 72.7% βολές) και 3,2 ασίστ.