Ο ποδοσφαιριστής της Τσάρλεστον Μπάτερι, Σταύρος Ζαροκώστας, μίλησε στο «10» και μας «ταξίδεψε» στην Αμερική για να μας διηγηθεί την εμπειρία του.
Το όνομα Σταύρος Ζαροκώστας, ίσως να μην φανεί οικείο σε αρκετούς. Όμως αποτελεί την ιστορία ενός ανθρώπου που εγκατέλειψε μικρός την χώρα ως παιδί και σήμερα έφτασε να αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία του αμερικανικού ποδοσφαίρου. Με τα φόντα του παππού του, Σταύρου Μπουζόπουλου που φόρεσε την φανέλα του Αιγάλεω, ο νεαρός παίκτης έφτασε στις μέρες μας να έχει συλλέξει κάθε λογής βραβείο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μέσα από το «10» ο επιθετικός της Τσάρλεστον Μπάτερι μας περιγράφει την εμπειρία του στην άλλη ήπειρο, αποκαλύπτει σε ποια ομάδα θα πήγαινε αν επέστρεφε στην Ελλάδα, αναφέρεται στον μεγαλύτερο του στόχο και τέλος, μιλάει για τα ποδοσφαιρικά είδωλα του.
Το υπερατλαντικό του ταξίδι, για τον 23χρονο, ξεκίνησε το 2005, όταν εγκατέλειψε το Λεωνίδιο για να κάνει μία μόνιμη μετάβαση με την οικογένεια του στης Ηνωμένες Πολιτείες. «Είναι αλήθεια ότι ήμουν πολύ μικρός όταν ήρθα Αμερική. Ήταν μεγάλη αλλαγή, αλλά λόγω του ότι είχαμε έρθει όλοι μαζί οικογενειακώς, προσαρμόστηκα σχετικά εύκολα».
Κατοικία του έγινε η πολιτεία του Ρόουντ Άιλαντ, εκεί όπου ξεκίνησε και τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα. Βασικό μέλος της ενδεκάδας κάθε χρόνο και πολλές βραβεύσεις έφεραν «τέσσερα όμορφα χρόνια στο URI (σ.σ. University of Rhode Island), που είχα μεγάλο χρόνο συμμετοχής και που με προετοίμασε για την Τσάρλεστον Μπάτερι». Στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο όχι μόνο εξελίχθηκε ως ποδοσφαιριστής, αλλά παράλληλα σπούδασε και ωκεανογραφία, με την οποία δεν απέκλεισε να ασχοληθεί όχι όμως αυτή την στιγμή. «Ποτέ δεν ξέρεις πως τα φέρνει ζωή, αλλά βλέπω τον εαυτό μου σαν ποδοσφαιριστή για πολλά χρόνια.»
Ακολούθησε το Draft μέσα από το οποίο ο Ζαροκώστας, έφτασε μία ανάσα από το MLS με την Ρεντ Μπουλ Νιου Γιορκ. «Τον Ιανουάριο του 2020 είχα την τιμή να με επιλέξει η Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς, όπου πέρασα τρεις μήνες στις εγκαταστάσεις τους και έμαθα πολλά. Στο τέλος της προετοιμασίας ενημερώθηκα ότι δεν ήμουνα στα πλάνα του προπονητή. Δεν υπάρχει καμία πικρία για αυτό όμως, διότι έτσι είναι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Στο τέλος κατέληξα στην ομάδα που είμαι και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό».
Η φυγή από την Νέα Υόρκη λοιπόν τον οδήγησε στην Τσάρλεστον, με την οποία έδωσαν σκληρή μάχη πέρυσι για να ανέβουν στην πρώτη κατηγορία, δίχως να τα καταφέρουν. «Η πρόταση ήρθε ακριβώς αφότου είχα φύγει απ’ τους Ρεντ Μπουλ. Επισκέφτηκα το Τσάρλεστον και μου άρεσε πολύ η πόλη. Παράλληλα έμαθα για την ιστορία της ομάδας και δέχτηκα αμέσως την πρόταση της.. Χαίρομαι πολύ για την επιλογή μου και ανυπομονώ να αρχίσει η καινούργια σεζόν» (σ.σ. στην Αμερική η σεζόν πηγαίνει ανά χρονιά και όχι ανάμεσα σε δύο έτη). Το περασμένο έτος ήταν από τα βασικά μέλη της ομάδας του, μετρώντας 16 εμφανίσεις και σκοράροντας 5 γκολ, πράγμα που του χάρισε και το βραβείο του καλύτερου νεοαποκτηθέντα.
It’s time for the newbies! With all the fresh faces making a big impact in 2020, one was chosen by you for the Betsy McAdams Newcomer of the Year. Watch as @JohnAWilson25 unveils this year’s winner!
🗞️ Full read: https://t.co/IshNqSwDg6 pic.twitter.com/e689LSKVhX
— Charleston Battery (@Chas_Battery) November 7, 2020
Ο ίδιος πάντως, μέσα από την ματιά του, δεν διέκρινε κάποια διαφορά μεταξύ ευρωπαϊκού και αμερικανικού ποδοσφαίρου, όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, αλλά όπως υποστήριξε οι οπαδοί στις κερκίδες βρίσκονται σε μεγάλο χάσμα μεταξύ αυτών π.χ. της χώρα μας. «Δεν υπάρχουν πάρα πολλές διαφορές, μεταξύ του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη και την Αμερική. Το αμερικανικό ποδόσφαιρο τα τελευταία 10 χρόνια έχει γίνει πολύ ανταγωνιστικό. Όσον αφορά το κοινό του, αυξάνεται αλλά δεν έχει φτάσει στο επίπεδο της Ελλάδας η οποία έχει φανατικούς οπαδούς».
Και αφού η συζήτηση έφτασε στην Ελλάδα, ο Ζαροκώστας, αποκάλυψε και σε ποια ομάδα θα έπαιζε τονίζοντας πως: «Όταν ήμουνα μικρός πριν έρθω Αμερική πέρασα πολύ χρόνο με τον παππού μου που ήταν Παναθηναϊκός. Και γι’ αυτό για συναισθηματικούς λόγους αυτή είναι η ομάδα μου», ενώ παράλληλα ανέφερε το μεγάλο του όνειρο για το εθνόσημο, λέγοντας: «Ο μεγαλύτερος στόχος της καριέρας μου είναι να φορέσω την φανέλα της Εθνικής».
Τέλος, μίλησε και για τα παιδικά του είδωλα εντός «γαλανόλευκης»: «Θαυμάζω τον Άγγελο Χαριστέα, λόγο του Euro και γι’ αυτό φοράω και το εννιά» αλλά και εκτός: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο αγαπημένος μου παίχτης του εξωτερικού από μικρό παιδί και τον θεωρώ κορυφαίο».