Το όνομα Γκρέγκορι Αξελρόντ δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό. Κι όμως ο... χειρότερος παίκτης στην Γαλλία, παραλίγο να αγωνιστεί στο Champions League με την φανέλα της ΤΣΣΚΑ Σόφιας.
Ο Γκρέγκορι Άξελροντ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άνετα, ως ο μεγαλύτερος απατεώνας στον χώρο του ποδοσφαίρου. Μέσα από ψέματα, πλαστό βιογραφικό και μία φωτογραφία στα κρυφά… ο συγκεκριμένος άνθρωπος εξαπάτησε ομάδες που νόμιζαν πως είναι ένα από τα κορυφαία ταλέντα του πλανήτη!
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Άξελροντ ξεκίνησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα σε ηλικία 10 ετών… Στον πρώτο του αγώνα, παρά το γεγονός πως η ομάδα του ηττήθηκε με 4-0, ο 10χρονος Γκρέγκορι ένιωθε σαν να είχε παίξει στον τελικό του Champions League από την χαρά του.
Στον γυρισμό ωστόσο, ο πατέρας του που παρακολούθησε τον αγώνα, τον αποκάλεσε κακό και τεμπέλη, απαγορεύοντας του να ασχοληθεί ξανά με τη στρογγυλή… Θεά. Γιά 8 χρόνια δεν ξανακούμπησε μπάλα, όμως η έντονη επιθυμία του να γίνει ποδοσφαιριστής τον οδήγησε στο να συνεχίσει την προσπάθεια του.
Δημιούργησε λοιπόν ένα διαδικτυακό προφίλ, μέσα από το οποίο ισχυριζόταν πως είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στην Παρί Σεν Ζερμέν. Μάλιστα παραποίησε και μία δημοσίευση της «L’ Equipe», στην οποία φαινόταν ως ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της ομάδας. Παρουσίαζε τον εαυτό του σαν να αγωνίζεται στις ρεζέρβες της Παρί, την ώρα που στην πραγματικότητα ήταν εγγεγραμμένος στην τελευταία κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου.
Η οικογένεια του τον έβαλε στο περιθώριο όταν εκείνος επέλεξε να κυνηγήσει το όνειρο του, αντί να εστιάσει στις σπουδές του. Σε ηλικία των 19 δούλευε στα Mc’Donald’s και έμενε σε ένα στούντιο μόνος του.
Το πείσμα του όμως να τα καταφέρει, τον έκανε να τρυπώσει κρυφά στο γήπεδο της Παρί και να βγάλει μία φωτογραφία, στην οποία φαινόταν σαν να είχε παρουσιαστεί από τον σύλλογο. Μαζί με αυτήν και το πλαστό βιογραφικό του, άρχισε να στέλνει αιτήσεις σε ομάδες όπως ήταν η Τσέλσι, η Άρσεναλ και η Σίτι. Και οι τρείς τον απέρριψαν, ωστόσο μία άλλη αγγλική ομάδα ξεγελάστηκε.
Έτσι ο Αξερλοντ έκανε το πρώτο του δοκιμαστικό, με την φανέλα της Σουίντον. Όπως είναι εύκολα κατανοητό δεν τα πήγε πολύ καλά, αποτυγχάνοντας και στα δύο τεστ που πραγματοποίησε. Η επίμονη προσπάθεια του όμως έπεισε τον προπονητή να τον αφήσει να αγωνιστεί ένα 20λεπτό σε ένα «οικογενειακό» διπλό. Η παρουσία του ωστόσο πέρασε απαρατήρητη με τους «ρόμπινς» να τον αφήνουν…
Ακολούθησε μία καλοκαιρινή προετοιμασία με την Μπόρνμουθ – η οποία βρισκόταν σε πολύ κακή οικονμική περίοδο- στην οποία σκόραρε και δύο γκολ σε φιλικό. Αυτό έκανε την Σουντίον να τον ξανακαλέσει, με τον νέο τεχνικό της, Πολ Στάροκ, να αντιτίθεται στην επιθυμία των φιλάθλων για την αγορά του.
Απο κει κατέληξε στην Νόριτς που είχε παρακολουθήσει το φιλικό από την τηλεόραση. Η πορεία του στην νύν ομάδα του Γιαννούλη, κράτησε μέχρι να κάνει ένα πολύ κακό παιχνίδι με την δεύτερη ομάδα.
Ο Γάλλος έλαβε προτάσεις από το Λουξεμβούργο απορρίπτοντας τες πάρα αυτά, λόγω της δυναμικής του πρωταθλήματος. Η στιγμή που έφτασε πολύ κοντά σε μεγάλη διοργάνωση, ήταν όταν τον πήρε η ΤΣΣΚΑ Σόφια. Η Βούλγαροι εξαπατήθηκαν νομίζοντας πως ήταν μεγάλο ταλέντο της Παρί και του πρόσφεραν τριετές συμβόλαιο με απολαβές 208.000 € τον χρόνο. Η απάτη του αποκαλύφθηκε, όταν ένας οπαδός της ομάδας αποφάσισε να ρωτήσει για αυτόν, σε ένα φόρουμ φιλάθλων των Παριζιάνων.
Ανακάλυψε πως κανείς από τους ακόλουθους της σελίδας δεν γνώριζε τον ποδοσφαιριστή, παρά την υποτιθέμενη φήμη του. Ο οπαδός ενημέρωσε την διοίκηση του συλλόγου, με αποτέλεσμα να ξεσκεπαστεί η πλάνη. Ο Αξελρόντ πηγαίνοντας στην προπόνηση την επόμενη μέρα, αντιμετωπίστηκε εχθρικά και του ζητήθηκε να επιστρέψει στην χώρα του. Το παράδοξο είναι πως εκείνη την σεζόν, η ΤΣΣΚΑ Σόφιας έπαιζε στο UEFA Champions League, συνεπώς ο Γκρέγκορι βρέθηκε ένα βήμα πριν την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
Η προσπάθεια του να αγωνιστεί κάπου, συνεχίστηκε με δοκιμαστικά στην Ελλάδα, το Κουβέιτ και τον Καναδά, δίχως όμως επιτυχία. Πλέον έχει ανοίξει το δικό του γραφείο μάνατζερ. Ασχολείται κυρίως με περιπτώσεις νεαρών ποδοσφαιριστών, έχοντας έντονη συμμετοχή στο Κυπριακό Πρωτάθλημα.
Επιμέλεια: Τζιοβάνι Ζάκαρη