Η χειρότερη σφαγή που διαπράχθηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Οι Μουσουλμάνοι της Βοσνίας τιμούν σήμερα τους νεκρούς της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα, της χειρότερης σφαγής που διαπράχθηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με μια τελετή μνήμης στην οποία αναμένεται περιορισμένη προσέλευση λόγω της κρίσης του νέου κορονοϊού.
Λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, οι διοργανωτές αναμένουν φέτος, 25 χρόνια μετά τη γενοκτονία, χαμηλότερη προσέλευση κόσμου σε σύγκριση με τα πλήθη των πολλών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που συνέρρεαν κάθε χρόνο στην τελετή μνήμης για τα θύματα της σφαγής.
Οι επίσημες εκδηλώσεις το πρωί θα ακολουθηθούν γύρω στις 14:00 ώρα Ελλάδος από τον ενταφιασμό των σορών 9 θυμάτων της σφαγής που αναγνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα.
Οι σοροί θα ενταφιαστούν στο κοιμητήριο του Κέντρου Μνήμης της Γενοκτονίας στο Ποτοτσάρι, ένα χωριό κοντά στην Σρεμπρένιτσα, όπου είχε τη βάση της κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Βοσνίας (1992-95) η δύναμη προστασίας του ΟΗΕ.
Η Σρεμπρένιτσα, «προστατευμένη ζώνη» του ΟΗΕ, κατελήφθη στις 11 Ιουλίου του 1995, πέντε μήνες πριν από το τέλος του πολέμου, από τις δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας, οι οποίες σφαγίασαν εκεί σε μερικές μέρες περισσότερους από 8.000 άνδρες και εφήβους Μουσουλμάνους της Βοσνίας.
Ο πολιτικός ηγέτης και ο στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας εκείνη την εποχή, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο Ράτκο Μλάντιτς αντίστοιχα, έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη από την διεθνή δικαιοσύνη, κυρίως για την σφαγή της Σρεμπρένιτσα και την πολιορκία του Σαράγεβο.
Μέχρι σήμερα σχεδόν 6.900 θύματα της σφαγής έχουν βρεθεί σε περισσότερους από 80 ομαδικούς τάφους και έχουν αναγνωριστεί. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς αναπαύονται στο κοιμητήριο του Κέντρου Μνήμης του Ποτοτσάρι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ