Εξελίξεις στο πεδίο της μάχης φαίνεται πως πυροδότησε ο βομβαρδισμός τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη, με το κλίμα να είναι τεταμένο
Εξελίξεις στο πεδίο της μάχης φαίνεται πως πυροδότησε ο βομβαρδισμός τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη, με το κλίμα να είναι τεταμένο. Μάλιστα, το βράδυ της Τρίτης σημειώθηκε ακόμη μια επίθεση στη βάση αλ-Τζούφρα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας υπό τον Φαγιέζ Αλ Σάρατζ φέρεται να έπληξαν συστήματα αεράμυνας (PantSir-S1) στην κεντρική Λιβύη.
Σύμφωνα με αναφορές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης δε, η επίθεση προκάλεσε τον θάνατο τριών μισθοφόρων -της ομάδας Wagner που έχει τη στήριξη της Ρωσίας- και τον τραυματισμό επτά ατόμων.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια του βομβαρδισμού μαχητικών αεροσκαφών «Rafale» στην αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια, που είναι εγκατεστημένες τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Πηγές που επικαλούνται αραβικά ΜΜΕ θεωρούν την επίθεση ως ταχεία αντίδραση στην επίσκεψη του τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στην Τρίπολη, που εκλαμβάνεται ως αντιπροσωπευτική της τουρκικής επιμονής όσον αφορά στα δρώμενα στη δυτική Λιβύη.
Η τουρκική παρουσία στη χώρα ενοχλεί έντονα τόσο το Κάιρο όσο και το Παρίσι, που έχουν επικρίνει δημόσια την Άγκυρα. Το Κάιρο έχει απειλήσει με απευθείας στρατιωτική επέμβαση εάν οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις επιχειρήσουν προέλαση προς τη Σύρτη, ενώ το Παρίσι χαρακτήρισε τις τουρκικές κινήσεις «απαράδεκτες».
Επίσκεψη – αστραπή του ιταλού υπουργού Άμυνας στην Τουρκία
Την ίδια στιγμή, επίσκεψη – αστραπή στην Άγκυρα πραγματοποίησε ο ιταλός υπουργός Άμυνας, Λορέντσο Γκουερίνι.
Μετά το τέλος της συνάντησής του με τον τούρκο ομόλογό του, ο ιταλός υπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για τη λιβυκή κρίση», διότι «δεν υπάρχει λύση η οποία να προβλέπει την διχοτόμηση της Λιβύης».
Η Ιταλία παραμένει της άποψης ότι είναι απόλυτα αναγκαία η επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός διαρκείας, η οποία να δώσει νέα ώθηση στoν ενδολιβυκό διάλογο, όπως είχε προβλεφθεί από την Σύνοδο του Βερολίνου, τον περασμένο Ιανουάριο.
Σε ό,τι αφορά την αποστολή «Ειρήνη» για την τήρηση του εμπάργκο όπλων, ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Άμυνας υπογράμμισε ότι «είναι ισορροπημένη και τηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές» και ότι «αποτελεί μιας βασικής σημασίας συμβολή της ΕΕ με στόχο την ειρήνευση στη Λιβύη».