Στη μελέτη που πραγματοποίησε για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία η Grant Thornton αποδίδει την μεγάλη πτώση στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στην επίδραση της πανδημίας σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως οι μεταφορές, τα καταλύματα και η εστίαση
Σε ποσοστό 8,5% υπολογίζει τη μείωση του ελληνικού ΑΕΠ εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού η εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών Grant Thornton.
Στη μελέτη που πραγματοποίησε για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία η Grant Thornton αποδίδει την μεγάλη πτώση στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στην επίδραση της πανδημίας σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως οι μεταφορές, τα καταλύματα και η εστίαση.
Παράλληλα, η GT διαπίστωσε ότι επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 69% του συνολικού κύκλου εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων επλήγησαν άμεσα από την πανδημία του Covid-19 εξαιτίας του περιορισμού ή και της διακοπής της λειτουργίας τους.
Συνολικά, επιχειρήσεις που παράγουν κύκλο εργασιών ύψους 32,9 δισ. ευρώ (11% επί του συνολικού κύκλου εργασιών) και απασχολούν περίπου 1,1 εκ. εργαζομένους (25% επί του συνόλου) διέκοψαν τη δραστηριότητά τους λόγω της πανδημίας.
Για ένα δείγμα 17.000 επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών άνω των 200 χιλιάδων ευρώ η μελέτη εκτιμά ότι αναμένεται:
‒να παρουσιάσουν μείωση στον κύκλος εργασιών τους το 2020, κατά -12,4%.
‒να παρουσιάσουν μείωση της λειτουργικής τους κερδοφορίας (EBITDA) το 2020, κατά -39%.
‒ μείωση της ρευστότητας τους για το 2020 ύψους 5,6 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα του περιορισμού της λειτουργίας τους και της οικονομικής επίπτωσης της πανδημίας στην δραστηριότητας τους.