«Ήρθε η ώρα να δείξει η ΕΕ στον Ερντογάν τα όριά του» – Οι προσδοκίες από την επίσκεψη Μπορέλ στην Τουρκία

«Ήρθε η ώρα να δείξει η ΕΕ στον Ερντογάν τα όριά του» – Οι προσδοκίες από την επίσκεψη Μπορέλ στην Τουρκία

Στην ατζέντα των επαφών κορυφής που θα έχει ο Ζοζέπ Μπορέλ στην τουρκική πρωτεύουσα, θα κυριαρχήσουν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη Συρία.

Το βλέμμα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ βρίσκεται στραμμένο στο ταξίδι του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, στην Άγκυρα και τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών – όπως αναφέρει το ΑΠΕ – στην ατζέντα των επαφών κορυφής που θα έχει ο Ζοζέπ Μπορέλ στην τουρκική πρωτεύουσα, θα κυριαρχήσουν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη Συρία.

Από τη μεριά της, η Τουρκία περιμένει μια απάντηση από την ΕΕ για το θέμα του τουρισμού, ενώ επιθυμεί και μια επανεξέταση του ζητήματος της θεώρησης προς τους Τούρκους πολίτες. Στις βλέψεις της Τουρκίας είναι και μια νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό, αν και θεωρείται απίθανο κάτι τέτοιο να συζητηθεί εκτενώς.

Οι εργασίες του Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται να ολοκληρωθούν την Τρίτη και θα δώσουν το στίγμα για την πρόοδο των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ στο άμεσο μέλλον. 

Γερμανικός Τύπος: «Η ΕΕ να βάλει φραγμό στον Ερντογάν»

Η συνάντηση πάντως γίνεται σε μια ατμόσφαιρα τεταμένη στις σχέσεις της Άγκυρας με κράτη μέλη της ΕΕ, η οποία οδηγήθηκε σε ρήξη την περασμένη εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ στο Μέζεμπεργκ της Γερμανίας όπου μίλησε για «ιστορικές και εγκληματικές ευθύνες» της Τουρκίας για τη λιβυκή κρίση.

Το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο όχι μόνο του εγχώριου, αλλά και του γερμανικού Τύπου. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η Frankfurter Rundschau βάζει στο μικροσκόπιό της την ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Άγκυρας με φόντο την ένταση στην Μεσόγειο.

Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει: «Την περασμένη εβδομάδα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε την ετυμηγορία του για τον γερμανό ακτιβιστή Πέτερ Στόιντνερ. Ο κατηγορούμενος αθωώθηκε και αυτό είναι εξαιρετικά ευχάριστο. Ωστόσο οι δικαστές έστειλαν τέσσερις συγκατηγορουμένους του στη φυλακή λόγω δήθεν »στήριξης της τρομοκρατίας». Η δικαστική αυτή απόφαση είναι ένα από τα στοιχεία που επισκιάζουν τη σημερινή επίσκεψη του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ».

«Στην περιoχή ο Ερντογάν στηρίζει ακραίες ισλαμιστικές ομάδες. Στη δε διαμάχη για τον φυσικό πλούτο στην ανατολική Μεσόγειο εμφανίζεται όλο και πιο επιθετικός έναντι των χωρών μελών της ΕΕ Ελλάδα και Κύπρο. Ήρθε η ώρα να δείξει η ΕΕ στον Ερντογάν τα όριά του. Θα έπρεπε να τερματίσει όχι μόνο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα που έχουν εξελιχθεί άλλωστε σε φάρσοκωμωδία. Επί τάπητος θα πρέπει να τεθεί και η τελωνειακή ένωση», καταλήγει η Frankfurter Rundschau.

 

Οι τουρκικές προσδοκίες

Από μεριά της, η Τουρκία επενδύει πολλά σε αυτήν την επίσκεψη.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, από μεριά της η Άγκυρα δίνει μεγάλη έμφαση στο θέμα του τουρισμού και διαμαρτύρεται γιατί εξαιτίας του αριθμού των νέων κρουσμάτων βρίσκεται ακόμη στην κόκκινη λίστα. 

Επιπλέον, με την έλευση της γερμανικής Προεδρίας, η Τουρκία επιθυμεί να επιτύχει πρόοδο στο θέμα της θεώρησης προς τους Τούρκους πολίτες, την επανεξέταση της τελωνειακής ένωσης και – το κυριότερο – μια νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Πάντως, μετά την συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας με τον Γερμανό ομόλογό του, δεν υπήρξε χειροπιαστό αποτέλεσμα και ασκήθηκαν πιέσεις για διευθέτηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για διαπραγματεύσεις στα ελληνοτουρκικά.

Παρέμβαση Σχοινά

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ερωτηθείς σχετικά στο Συνέδριο Περιφερειακής ανάπτυξης στην Πάτρα την περασμένη Πέμπτη στο πλαίσιο παρέμβασης με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Αλεξία Τασούλη, σημείωσε ότι «για την ευρύτερη αντιμετώπιση της Τουρκίας δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πλησιάζουμε σε ένα σημείο όπου προστίθενται πολλά που επιβαρύνουν το συνολικό οικοσύστημα των ευρωτουρκικών σχέσεων που θα συζητηθούν στο υψηλότερο επίπεδο καθώς πέρα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα συζητηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις στο σύνολό τους»στις 13 Ιουλίου πρόκειται να συνεδριάσουν και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ με αποκλειστικό θέμα την Τουρκία.

«Υπάρχει λοιπόν μια νέα δυναμική, υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς η οποία για εμάς-και μιλάω ως Έλληνας πολιτικός και όχι ως αντιπρόεδρος της Κομισιόν- για εμάς εδώ δίνει και το εξής μήνυμα: ότι έχουμε πετύχει και λέω, χρησιμοποιώ το πρώτο πληθυντικό, γιατί αυτό είναι μια συνολική κατάκτηση του ελληνικού πολιτικού συστήματος, αφορά όλες τις πρόσφατες κυβερνήσεις, έχουμε πετύχει με δουλειά να εντάξουμε τις διμερείς ελληνοτουρκικές και τουρκοκυπριακές σε ένα βαθμό σχέσεις, σε ένα ευρωτουρκικό πλαίσιο. Αυτό πρέπει να δίνει μια εξασφάλιση και ηρεμία στους Έλληνες». 

Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι κάθε φορά που έγινε αυτό «βγήκαμε νικητές ενώ εκεί που την πάθαμε ήταν όταν πήγαμε μόνοι μας και να κάνουμε του κεφαλιού μας».

Τέλος ο κ. Σχοινάς ερωτηθείς σχετικά με την κριτική που ασκήθηκε σχετικά με το αν πρέπει να υπάρχει διάλογος Ελλάδας, χαρακτήρισε «εξαιρετική την κίνηση συνομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Όχι μόνο σε αυτή την περιοχή της Ευρώπης, αλλά παντού είμαστε καταδικασμένοι από την ιστορία και τη γεωγραφία να μιλάμε με τους γείτονές μας. Πολύ περισσότερο με ένα γείτονα μεγάλο και δύσκολο όπως είναι η Τουρκία. Αυτή είναι μια ανάγκη ακόμη πιο ισχυρή».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε σε αυτό το σημείο το μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας να είναι μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης κάτι που δεν έχουν και το διεκδικούν άλλες χώρες.

Κομισιόν για Αγία Σοφία: Να μην χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία διαμάχης μεταξύ των θρησκειών

Σε κανένα σχόλιο «για τις απόψεις προσωπικοτήτων της Τουρκίας» σχετικά με το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, δεν προέβη ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, ερωτηθείς αναφορικά με το ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί «θα νιώθουν ότι καταπατώνται τα δικαιώματά τους εάν τους απαγορευτεί η είσοδος στο εμβληματικό κτίριο», εφόσον, όπως ανέφερε ο Ερίκ Μαμέρ, «η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου εκκρεμεί». 

Ο κ. Μαμέρ προσέθεσε ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αυτό είναι σημαντικό και αυτό το ζήτημα πρέπει να το δούμε υπό αυτή την οπτική».

Τόνισε δε ότι «η Αγία Σοφία είναι σύμβολο ανοχής, διαλόγου και δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτά τα γεγονότα για να τροφοδοτήσουμε διαφωνία οποιασδήποτε μορφής μεταξύ των θρησκειών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ