Σε ηλικία 64 ετών έφυγε σήμερα (13/01) από τη ζωή ο Τζίμης Πανούσης προδομένος από την καρδιά του.
Έφυγε από τη ζωή ο Τζίμης Πανούσης σε ηλικία 64 χρόνων. Στις αρχές Δεκέμβρη κατέρρευσε επί σκηνής, ύστερα από κρίση κολπικής μαρμαρυγής, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και βγήκε νικητής. Σήμερα (13/01) η καρδιά του τον πρόδωσε. Νωρίς το μεσημέρι υπέστη καρδιακό επεισόδιο και λίγη ώρα μετά μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, παρά τις προσπάθειες ανάνηψης του, δεν ανταποκρίθηκε και έτσι πια θα εμφανίζεται στις μουσικές σκηνές του ουρανού.
O μουσικός γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1954. Γόνος μικρασιατών προσφύγων μεγάλωσε στο Χολαργό. Το 1973 βρήκε την πρώτη του δουλειά σε περιοδεύοντα θίασο από αγγελία. Στη συνέχεια εγκατέλειψε το θίασο για να δουλέψει ως υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα από την οποία παραιτήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Μουσικά δήλωνε αυτοδίδακτος και έπαιζε λίγο απ’ όλα. Πρώτες προσπάθειες στο χώρο της μουσικής έγιναν με το σχήμα Χαρούμενη Κουδουνίστρα όταν ακόμα ήταν στο Γυμνάσιο. Στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του 1970 σχηματίστηκαν οι Μουσικές Ταξιαρχίες από τον Τζίμη Πανούση (φωνή, στίχοι, μουσική) και τους Σπύρο Πάζιο (κιθάρα, synthesizer, έγχορδα), Γιάννη Δρόλαπα (ηλεκτρική κιθάρα), Βαγγέλη Βέκιο (τύμπανα) και Δημήτρη Δασκαλοθανάση (μπάσο). Στη συνέχεια προστέθηκε και ο Van Svarnas (σαξόφωνο).
Η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά είναι ο δίσκος Μουσικές Ταξιαρχίες που κυκλοφόρησε από την MINOS-EMI το 1982. Νωρίτερα (το 1980) είχε κυκλοφορήσει μία ανεξάρτητη παραγωγή σε κασέτα, το Disco Tsoutsouni. Ακολούθησαν οι δίσκοι Αν η Γιαγιά μου είχε Ρουλεμαν (1984) και Hard Core (ζωντανή ηχογράφηση, 1985). Το 1983 οι Μουσικές Ταξιαρχίες καμουφλάρονται κάτω από το όνομα Alamana’s Bridge (= Γέφυρα της Αλαμάνας) και συμμετέχουν στο δίσκο-συλλογή ελληνικού ροκ Made in Greece Vol.1, παρά τις αντιρρήσεις της τότε δισκογραφικής τους εταιρείας.
Από τον επόμενο δίσκο Κάγκελα Παντού (1986) ο Πανούσης αποφασίζει να συνεχίσει μόνος του. Γίνεται γνωστός για τη σάτιρα και τον καυστικό και αθυρόστομο πολλές φορές στίχο του.
Το 1987 κυκλοφορεί ο δίσκος Χημεία και Τέρατα. Οι επόμενοι δύο δίσκοι Δουλειές του Κεφαλιού/ The Greatest Kitsch Live! (1990) και Ο Ρομπέν των Χαζών (ζωντανή ηχογράφηση, 1992) και το Vivere Pericolosamente το 1993 ήταν οι τελευταίο πριν από ένα κενό περίπου εφτά χρόνων. Το 2000,λοιπόν, κυκλοφόρησε το Με Λένε Πόπη και το 2002 μαζί με το περιοδικό Μετρό το 2002 το ολιγόλεπτο CD Δείγμα Δωρεάν με ακυκλοφόρητα τραγούδια από τις τελευταίες παραστάσεις του.
Στις 20 Γενάρη του 2009 κυκλοφόρησε ένα διπλό DVD με ζωντανή κινηματογράφηση της παράστασης Της Πατρίδας μου η Σημαία, που δόθηκε το 2008 στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.
Την άνοιξη του 2015 οι Μουσικές Ταξιαρχίες επανενώθηκαν για μια σειρά εμφανίσεων στο Κύτταρο μετά από 30 χρόνια απουσίας!
Πέρα από τη μουσική o Τζίμης Πανούσης έχει ασχοληθεί κατά καιρούς με το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και λιγότερο με τον κινηματογράφο. Ενώ έχουν εκδοθεί και έξι βιβλία του, κυρίως βασισμένα στις ραδιοφωνικές του εκπομπές.